• DOLAR 34.652
  • EURO 36.425
  • ALTIN 2927.469
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hükümetin meyve ve sebzede artan fiyatların önüne geçmek için Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde başlattığı "tanzim satış" noktalarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Siirtliler, tanzim satış noktalarının çok olumlu bir gelişme olduğunu ve tüm illere yayılması gerektiğini belirtirken, pazarcı esnafı fiyatların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Sebze ve meyvede yaşanan fiyat artışları vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Özellikle günlük tüketilen sebze ve meyve fiyatlarındaki artış ise adeta cep yakıyor. Bu nedenle vatandaşlar, büyük şehirlerde uygulanan tanzim satışın tüm illere yayılmasını istiyor.

"Tanzim satış noktalarının Siirt’te de kurulmasını istiyoruz"

Tanzim satış noktalarının büyük şehirlerde oldukça rağbet gördüğünü ama küçük şehirlerde halen kurulamadığına dikkat çeken vatandaşlardan Özgür Aydın, "Tanzim satış noktalarının büyük şehirlerde olduğu gibi Siirt’te de kurulmasını istiyoruz. Çünkü şehrimizde semt pazarları bulunmuyor, sadece sabit bir pazarı var. Bu nedenle vatandaşlar çok uzaklardan gelip alış veriş yapmak zorunda kalıyor. Hâlbuki belli noktalara tanzim satış noktaları kurulursa hem yol ücreti ödenmemiş olur, hem de 5 TL’ye alacağı bir ürünü yarı fiyatına almış olacak. Burası küçük bir şehir ve işsizlik oranı da oldukça yüksek ve işsizlik giderek artıyor. Meyve ve sebzelere yapılan zamlar da vatandaşları oldukça etkiliyor. Belediyemize çağrımızdır, tanzim satış noktalarının kurulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Tanzim satışı seçim yatırımı olarak görüyorum"

Tanzim satış noktalarının bütün illerde kurulması gerektiğini ve bu bölgede yaşayan vatandaşların büyük bir bölümünün dar gelirli olduğunu vurgulayan Naci Özgür, "Vatandaşlar, ucuz meyve sebze almak istiyor. Tanzim satış noktaları neden sadece Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde kuruluyor? Duyduğumuz kadarıyla CHP’nin yapmış olduğu bir araştırmada, kilosunun yerinde 4TL’nin üzerinde alındığı ve meyve sebze alınırken kira, nakliye eklemeden satıldığı belirtiliyor. Ben bunu bir nevi seçim yatırımı olarak görüyorum. Eğer öyle değilse Siirt’te veya bütün illerde tanzimli satış noktaları kurulsun, millet faydalansın. Neden büyük şehirlerde 2 TL’ye satılan bir meyve-sebze bu bölgede 5 TL’ye satılsın. Bizim hakkımız yok mu, biz vatandaş değil miyiz? Doğu illerinin büyük bir bölümü dar gelirli vatandaşlardan oluşuyor. Tanzimli satışların sadece seçime kadar süreceğini düşünüyorum ve bunun maliyeti de Türkiye’ye ağır olacak. Bedelini vergiyle vatandaşın sırtından alacaklar." şeklinde konuştu.

"Bizler de domates, patlıcan ve soğanı biraz ucuz yiyelim"

Tanzim satış noktalarının, televizyonlardan gördüğü kadarıyla marketlere göre oldukça uygun bir fiyata satış yaptığını belirten Muhyettin Aslan, "Burada da tanzim satış noktaları kurulmasını istiyoruz. En azından sebze ve meyveyi daha ucuza alabiliriz. Burada domates, soğan, patatesi halen 4-5 TL’ye ancak alabiliyoruz. Ama büyük şehirlerde kurulan tanzim noktalarında soğanın 2 TL’den domatesin ise 3 TL’den satıldığına şahit oluyoruz. Bayağı bir indirim olmuş, burada da tanzimli satış noktaları olsa epey bir indirim olur. Belediye böyle bir girişimde bulunup tanzim noktaları açsa çok iyi olur. En azından vatandaşın bütçesine katkı sağlar ve insanlar da sebze ve meyveyi ucuza yemiş olur." dedi.

"Keşke birileri de bizleri düşünse"

"Keşke ilimizde de tanzimli satış noktaları kurulsa." diyen emekli öğretmen Mecit Arık, "Büyük şehirlerde kurulan tanzimli satış noktaları neden buralarda kurulmuyor? Keşke birileri de bizleri düşünse, çünkü burada da domates, patlıcan, biber çok pahalı. Siirt’te de dar gelirli vatandaşlar bulunuyor. Bizler de domates, patlıcan ve soğanı biraz ucuz yiyelim. Tanzim satış noktaları kurulsa çok seviniriz. Belediyenin, bu meseleye el atması gerekiyor. Benim temennim bu şekilde." ifadelerini kullandı.

"Neden onlar soğanı 2 TL’ye yiyorken ben 5 TL’ye yiyorum?"

Tanzim satış noktalarının bütün illerde kurulması gerektiğini söyleyen vatandaşlardan Muhammed Kezer, "Çok faydalı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Herkes fırsatçılık yapıyor. İsteyen istediği fiyatı vuruyor. Bu nedenle tanzim satış noktaları olursa vatandaşlar için çok iyi olur ve memnun kalır. Şu anda pazara giriyorsunuz, bir bakıyorsunuz ki adamlar kafalarına göre fiyat etiketi koymuş, 3 TL’lik ürüne 5 TL, 5 TL’lik ürüne 7 TL istiyor. 3 poşet meyve-sebze alıyorsun 40 TL yapıyor. Büyük şehirdeki insanlar 2 TL’ye soğan alırken ben 5 TL’ye alıyorum. Neden onlar 2 TL’ye soğanı yiyor iken ben neden 5 TL’ye yiyorum? Normalde bu ürünler burada yetiştiriliyor ve büyük şehirlere gidiyor. Ama ben onlardan iki kat daha pahalıya satın alıyorum. Belediye kesinlikle tanzimli satış noktaları kurmalı ve biz bunu gönülden istiyoruz." dedi.

"Tanzim satış noktalarındaki fiyatlar gerçeği yansıtmıyor"

Tanzim satış noktalarındaki fiyatların gerçeği yansıtmadığını belirten pazarcılardan Adnan Yılmaz, "Her ürünün bir piyasa değeri bulunuyor. Belirli dönemlerde düşer ve yükselir. Tanzim satışlarla ürünlerin fiyatını sabit tutmak mümkün değil, sonuçta ülkede arz ve talebi oluşturan serbest bir piyasa var. Mesela biber, biber azaldığı zaman fiyatı doğal olarak artıyor. Sabit olamaz, devlet ise bunu sabitlemeye,  4-5 TL’ye satmaya çalışıyor. Biz şunu merak ediyoruz! Bu ürünler bahçeden ne kadara alınıyor? Faturası olsa, nakliye bedeli, işçilik, kira bedelleri toplansa ve gerçekten biber kaç paraya alınıyor, biberin artı değeri vatandaştan mı ödeniyor? Şeffaf bir şekilde ortaya konulsa daha gerçekçi olacak. Yoksa toplumda tanzim satışları seçim için mi yapılıyor, yoksa komisyoncular mı kazıkçı, algısı oluşacak. Bir çıksın ortaya, yani siz biberi sabit 5 yıl boyunca satamıyorsunuz ki biberler azaldığı zaman piyasada otomatik olarak değeri artıyor. Sadece biberde değil bütün ürünlerde geçerli. Biber çoğaldığı zaman 2 TL’ye de bir TL’ye de düşer. Tanzimin yapmaya çalıştığı Pazar ve marketlerde fiyatı düşürmek. Bizlerde merak ediyoruz fiyatlar nasıl düşüyor? Şeffaf olunsa daha gerçekçi olur." şeklinde konuştu.

"Tanzim noktalarındaki imkân bize sağlansın daha ucuza satalım"

Sebze ve meyvenin ucuz olmasını ve tanzim satış noktalarından daha ucuza satış yapmak istediğini belirten pazarcı Kasım Sezgin, "Ama aldığımız fiyat daha yüksek ve bizler de halen bunu anlayabilmiş değiliz. Devlet tanzim noktalarına sağladığı imkânı sağlasın, bizler de daha ucuza satalım. Devletin kendisi bu işlerle uğraşmasın çünkü bu bizim işimizdir. Bizler de ekmeğimizi pazarcılıktan çıkarıyoruz. Bu fiyatlar gerçeği yansıtmıyor. Acaba seçimden sonra da bu tanzim satışlarını sürdürebecek mi? Sonuçta biz 18 yıldan bu yana pazarcılık yapıyoruz. Bu da vatana bir hizmettir. Günlük sadece 50 TL kazanıyoruz. Kilo başı kazandığımız 25-50 kuruş." ifadelerini kullandı. (Murat Orhan - İLKHA)































Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız