Gaziantep'te "Gazişehir Öğrenci Meclisi" toplandı
Gaziantep'te öğrencilerin karar almada ve yönetimde katılımcı olmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan "Gazişehir Öğrenci Meclisi" ilk toplantısını yaptı.
Gaziantep Valiliği tarafından kentte eğitimin niteliğinin arttırılması, karar alma ve yönetim konusunda katılımcılığın sağlanması, öğrenci, öğretmen, yönetici, STK, yerel yönetimlerle iş birliğinin arttırılması ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen "Gazişehir Öğrenci Meclisi" ilk toplantısını gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen ilk toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, 70 bin kişilik meclisle eğitimde en iyisinin yapılacağını söyledi.
Gül, amaçlarının tek tip insan yetiştirmek değil, farklıkları zenginlik olarak görerek şehrin potansiyelini değerlendirip eğitimle ilgili sözü olan herkesi dinlemek olduğunu belirtti.
101 kişilik öğrenci meclisinin 50’sinin öğrencilerden oluştuğunu belirten Gül, "Kalan 50 yetişkin ise rektörlerimiz, öğretmenlerimiz, müdürlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, sendikalarımız, ilçelerde kaymakamlarımız, İlde vali ve belediye başkanlarımızdan oluşuyor. Amacımız evlerde, iş yerlerinde konuştuğumuz eğitimle ilgili konuları meclisimizde de konuşmak." dedi.
Gül, "Şu anda eğitim-öğretim döneminde açılan derslikleri de ve okulları da sayarsak 4 bin dersliğimiz yapılıyor. Kıyaslama yaparsak 2000 yılına kadar yapılan toplam derslik sayısı 5 bin 800 yani neredeyse 70-80 yılda yapılan derslik sayısı kadar şu an inşaatı devam eden dersliğimiz var ama eksik bir şey var. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile okul aile birliği toplantılarına katıldık. Velilerimizin isteklerinden bir tanesi çocuklarımızın yüzlerinin gülmesidir. Evet, çocuklarımız çok güzel test çözüyor, soruları iyi yapıyor, iyi bir lise, üniversite kazanıyor ama bu başarı öğrencinin de velinin de içine sinmiyor." diye konuştu.
Vali Gül, akademik başarı için yapılması gerekenlerin yapıldığını ancak onun dışında çocuklarda sosyal becerilerin arttırılmasını istediklerini belirterek, "Gaziantep eğitim şehri olsun istiyoruz. Bunun zaten altyapısı var. 4 dört tane üniversitemiz ve bu üniversitelerimizin bu anlamda yeterli, yetenekli gönüllü rektörleri mevcut. İki tane eğitim fakültesi dekanı var ve bu anlamda bize katkı sunuyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde işini, gücünü bırakıp bu birlikteliği sağlamak adına buraya gelen sanayi, ticaret, esnaf odası, ticaret borsası, sivil toplum kuruluşları, belediye başkanı ve kaymakamlar bulamazsınız. Bizim yapacağımız bir danışma kurulu gibi çocuklarımızı ve kardeşlerimizi bu konuda sözü olan yetişkinleri dinlemek ve bir yol haritası oluşturmak. Bunun en iyisini yaparız. Bugün burada oturan öğrencilerimiz yarın burada kalıcı olarak oturacaklar. Yarın bizlerin olduğu yere kalıcı olarak geleceksiniz. Bu meclisin önemli bir özelliği de cinsiyet anlamında eşit sayıda olması. Kaç tane kız öğrenci varsa o kadar erkek öğrencimiz, kaç tane hanımefendi öğretmenimiz varsa o kadar erkek öğretmenimiz var. Bu sayıyı eşit şekilde tutturmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Vali Gül, "Spor Şehri Gaziantep’ diyoruz. Bunun altını doldurmamız lazım. Bunun altını dolduracak da sizlersiniz. Öğretmen, öğrenci, okul aile birliği başkanı, müdürlerle beraber bu organizasyonda 70 bin kişi görev alacak. Bu şu anlama geliyor; şehri tanıtmak mı istiyoruz, 70 bin kişinin tanıtamayacağı bir şehir yok. Şehirde trafikle ilgili bir farkındalık, çevreyle ilgili bir faaliyet mi yapacağız bu 70 bin kişi en iyisini yapar. Yani hem biz yapacağız, hem birilerine rol model olacağız. Öğrencileri seçerken de işitme engelli öğrencimizden görme engelli öğrencimize, Suriyeli öğrencilerimizden iç göçten gelerek burada yaşayan hemşehrilerimize, özel okullara, fen liselerine, güzel sanatlar ve spor liselerine kadar bu şehirde hangi okul türümüz varsa burada temsil ediliyor." şeklinde konuştu.
"Bilimi ve irfanı elinde tutanlar dünyanın sözünü söylüyor"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de "Dünya medeniyet tarihini incelediğimizde bilgiyi elinde tutan dünyada söz sahibi oluyor. Bunu çok net bir biçimde biliyor ve görüyoruz. Dünya medeniyet tarihinde o günün şartlarında bilimi ve irfanı elinde bir arada tutanlar dünyanın sözünü söylemiş. İhracat kapasitemizle Türkiye’nin 6’ncı şehriyiz. ‘Sanayi şehriyiz’ diyoruz ve bununla da biz gurur duyuyoruz. Uluslararası ağlara girip şehrin kültürel hazinesini tanıtıyor, şehrin geleceğine dair bütün kültürel mirasa sahip çıkıyoruz. Bizim üniversiteler şehri olma gibi en önemli gücümüz ve hedefimiz var." dedi.
Şahin, "Dünyada yüksek teknolojiye geçen ülkeleri incelediğiniz zaman beşeri sermaye, yetişmiş insan gücü ortaya çıkıyor. Beşeri sermaye de akşamdan sabaha yetişmiyor, çok fazla emek istiyor. O yüzden de yüksek teknolojiye geçmek için daha ilk başlığımız ‘eğitim’ oldu. Ama eğitim yalnızca derslik sayısı mıdır? Yalnızca öğretmen sayısı mıdır? Her insanın yaratılıştan belli olan bir kapasitesi var. Yaratılıştan gelen bir farklı genetik kodlarımız var. Bazılarımızın matematiği, fiziği veya kimyası ön plana çıkarken, bazılarımızın müzik, sanat yönü ön plana çıkıyor. Biz bunların üzerinde bütüncül bir bakışla çalışmamız gerek. O yüzden Milli Eğitim Bakanımızın yeni manifestosunda elimizdeki beşeri sermayenin nasıl bir yaklaşımla ilerletilmesi gerektiğini söylüyor." diye konuştu.
Konuşmaların ardından toplantı eğitimle ilgili değerlendirmeler ve soru-cevap kısmıyla sona erdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)