• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...
Bu Köy Kayıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan Değirmenözü (Erdevis) köyünün altı kayıyor. Köylüler, köye yerleştikleri zaman buranını heyelan bölgesi olduğunu bilmediklerini belirtirken, 1966`da yaşanan Muş-Varto depreminde köyün sol tarafında heyelan yaşandığını söyledi. Yetkililerden, köyün başka bir yere taşınacağı sözünü alan köylüler, şimdi ise verilen sözün yerine getirilmesini istiyor.

 

Van Köyleri ile Dayanışma Derneği yetkilileri bu hafta heyelan bölgesinde bulunan Değirmenözü (Erdevis) köyünü ziyaret etti. Dernek yetkililerine sıkıntılarını aktaran köylüler en büyük sorunlarının köyün heyelan bölgesi olması nedeniyle her an meydana gelebilecek bir heyelan korkusuyla yaşamak olduğunu ifade etti.

 

Muş Depreminde Köyün Sol Tarafında Heyelan Oldu
Köy sakinlerinden Ali Çakal, köyün heyelan yeri olduğunu söyleyerek, \"O yüzden ev yapılmıyor burada. Çünkü köy kayıyor. Köye yerleştiğimizde buranın heyelan yeri olduğunu bilmiyorduk. 1966 Muş depreminde köyün sol tarafında heyelan oldu. Mühendisler Van depreminden sonra hasar tespit için geldi. Köyde bazı incelemeler yaptıktan sonra köyün altınının kaydığını, bu yüzden burada ev yapılamayacağını söyledi. Devlet bizim köyü kaldıracağını ve uygun bir yerleşim yerine kaldırılacağını vaat etti. Biz de bekliyoruz, yeter ki bizi buradan götürsünler. Neresi olursa olsun bizim için fark etmez\" dedi.

 

\"Devlet Bize Yardım Etsin\"
23 Ekim`de yaşanan Van depreminde büyük hasar gördüklerini söyleyen Ali Çakal, \"Evlerin yarısı yıkıldı. 32 haneli bir köyüz, 300-400 kadar nüfusumuz var. Yaklaşık 14 ev ağır hasar raporu aldı. Birkaç ahır yıkılmış. Elhamdülillah, can kaybı olmadı ama hayvanlarımız için yaptıkları çadır ahırlar işimizi görmüyor. Kışın ne yapacak bu hayvanlar. İçinde idare edemezler, soğuktur. Devlet bize yardım yapsın istiyoruz\" ifadelerini kullandı.

 

Oy Vermeyince Yol da Yapılmamış!
Köyün asfaltının siyasi nedenlerden dolayı yapılmadığı söyleyen Ali Çakal, \"Köye gelirken meydancıktan buraya kadar 2 kilometrelik yolda asfalt yok. Bizim köye yol yapmamışlar. Oy vermediler onlar da asfalt yapmadılar. Bizim köy başka yere oy verdi. Herhalde o yüzden bizim yolu yapmadılar. Halbuki; siyasetçinin amacı hizmettir\" diyerek siyasilerin adil davranması gerektiğini söyledi.

 

Köylerini girişinde köprünün küçük olması nedeniyle arabaların çok zor geçtiğini belirten Ali Çakal, köylerinin bir diğer sorunu olarak yaşanan şebeke suyu sorunu olduğunu dile getirdi.

 

Köylerinde sadece ilkokul seviyesinde eğitimin yapılabildiğini söyleyen Ali Çakal, \"Ortaokul yok, onun için 10 km uzaklıkta bulunan Pirgarip köyüne taşımalı olarak gidiyorlar. Bir diğer sorunumuzda köyde sağlık ocağı yok. Bunun için de van merkeze gidiyoruz. O da bize çok sapa düşüyor. Yakımızdaki köylerde de sağlık ocağı yok. Köyümüzde veya köyümüze yakın bir sağlık ocağının olması lazım\" diye konuştu. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir