Önce Dershanelere Olan İhtiyacı Kaldırın
Dershaneleri kaldırmadan önce dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldırın
Başbakan’ın dershaneleri kapatacağız açıklamasının ardından hem velilerde hem de dershane sektöründe bir belirsizlik havası oluştu. Nasıl bir düzenlemenin yapılacağı net olarak bilinmezken, ortak düşünce ise eğitim sisteminin öğrencilere yeterli eğitim vermemesinden dolayı dershanelerin ortaya çıktığı. Peki, bu konuda dershaneciler ne düşünüyor?
İbrahim Toprak / Şükrü Gündüz Doğruhaber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce birçok defa gündeme getirdiği dershanelerin kapatılmasıyla ilgili tarih verdi. Erdoğan, “Dershanecilik olayını kaldıracağız. Bundan kim gücenirse gücensin, kusura bakmasınlar. Bu benim halkımın ortak talebidir.
Ey dershaneciler, eğer bu ülkede eğitime, öğretime hizmet verecekseniz gel okul aç, okullar kur. Biz de sizden hizmet alımı yapalım, sizin sınıflarınızı öğrencilerle biz dolduralım. Bedeli neyse bunun bedelini biz verelim” dedi.
Erdoğan ayrıca ilk kez tarih vererek 2013-2014 eğitim öğretim yılında dershanelerin olmayacağını söyledi. Peki, sayısı 4 bin civarında olan ve yaklaşık 100 bin kişinin istihdam edildiği dershaneleri bir anda kapatmak mümkün mü? Bir sistem ayıbı olan dershaneler kapatılırsa yeni sorunlar ortaya çıkar mı?
DERSHANELERİN VARLIĞI SİSTEMLE ALAKALI
Dershaneciler, başbakanın kesin tarih vermesinden dolayı huzursuzluk yaşarken, dershanelerin eğitim sisteminin bir ayıbı olduğunu söylüyorlar.
Eğitim sistemi düzelmeden dershanelerin kapatılamayacağını düşünen dershane yetkilileri, hükümetin dershaneleri kapatmadan önce eğitim sisteminde aksaklıkların giderilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
ÖNCE DERSHANELERE OLAN İHTİYACI KALDIRIN
Sınav Dergisi Dershaneleri İstanbul Fatih Şube Müdürü Ali Ekber Türkmen, dershanelerin bir ihtiyaç dolayısıyla ortaya çıktığını söyleyerek, devletin bu ihtiyacı ortadan kaldırması halinde dershanelerin kendiliğinden kapanacağını belirtti.
Dershanelerin kapatılması için birçok kez girişimde bulunulduğunu hatırlatan Türkmen, her defasında dershanelere ilginin daha da arttığını vurguladı. Türkmen, “Üniversite sınav sistemi birçok defa değiştirildi bunun amacı da dershanelere olan talebi bitirmekti.
Ama dershaneye giden öğrenci sayısında bir azalma olmadı. Dershanecilik sistemini kaldırırsanız Türkiye’de sınavlardaki başarı yarı yarıya azalır. Dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldırırsanız dershaneler diye bir şey olmaz” dedi.
Türkmen, “Devlet okulları dershanelere olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir mi?” sorumuza da, “Bu kısa sürede mümkün görünmüyor” diye cevap verdi.
HÜKÜMET 4+4+4 YÜKÜNÜ HAFİFLETMEK İSTİYOR
Her Milli Eğitim Bakanı değiştiğinde eğitim sisteminin de değiştiğinin altını çizen Türkmen, her gelen milli eğitim bakanının dershaneleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yaptığını ancak bunda başarılı olamadıklarını söyledi.
Ancak başbakanın yaptığı açıklamanın geçmiş açıklamalardan farklı olduğunu da ifade eden Türkmen, “Türkiye’de eğitime farklı bir boyut getirilmeye çalışılıyor. Bunu önceki süreçlerle ilgilendirmek de doğru değil.
Dershanelerin durumu ile 4+4+4 eğitim sistemi arasında bir bağlantı kurmak gerekiyor. Başbakan dershanecilere artık özel okul açın diyor.
4+4+4 eğitim sistemi hükümete çok ciddi bir yük getirdi. Hükümet de bu yükü azaltmak için çalışıyor. Bu işi en iyi bilenler de dershaneciler olduğu için başbakan dershanelerin özel okullara dönüşmesini istiyor” ifadelerini kullandı.
DERSHANELERİ KAPATIYORUZ DEMEKLE DERSHANELER KAPANMAZ
Başbakanın açıklamasının ardından dershane sektöründe büyük bir sancının başladığını belirten Türkmen, şunları söyledi: “Başbakanın açıklamasının ardından dershanelerde büyük bir sancı başladı. Çünkü Başbakan dershanelerin kapatılmasıyla ilgili tarih verdi.
Başbakanın bu açıklaması dershanecilik sektöründe bir sancı yaratır. Dershaneler bir anayasal düzenleme yapılmadan biz sınav sistemini değiştiriyoruz, dershanelere ihtiyaç kalmadı demekle kapanmaz.” Dershanelerin tamamen kapatılması ve özel okulların yaygınlaşmasıyla beraber olumlu gelişmelerin de yaşanacağını söyleyen Türkmen, “Şimdiki sistemde öğrenci hem dershaneye hem de okula gidiyor. Öğrencinin bir özel okula gidip daha kaliteli bir eğitim alması tabi ki olumlu olacak” dedi.
DERSHANELER TAMAMEN KAPATILAMAZ
Diyarbakır İntegral Dershanesi Müdürü Metin Kaya, dershanelerin tamamen kapatılamayacağını düşünenlerden. Dershanelerin kapatılmasıyla beraber yeni sorunların ortaya çıkacağını belirten Kaya, ayrıca kayıt dışı başka yöntemlerin ortaya çıkacağını belirtti. Dershanelerin zorunlu bir şekilde ortaya çıktığını vurgulayan Kaya, “Bugün şöyle bir durum da söz konusudur.
Türkiye’de bugün en başarılı okullar fen liseleri olarak bilinir ancak fen liselerine giden ve başarılı olan öğrencilerin tamamı dershanelere gitmektedir. Fen lisesine gidip dershaneye gitmeden üniversite sınavını kazanan öğrenci yoktur.
Devletin gözbebeği olan okullara giden öğrenciler dershanelere giderek sınavı kazanıyorlar” diye konuştu.
HÜKÜMETİN YÜKÜ HAFİFLETİLECEK
“Ben dershanelerin kapatılamayacağını düşünüyorum” diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Esasen dershanelerin varlığı devletin eğitim sisteminin bir eksikliğidir.
Milli Eğitimde yaşanan sıkıntılar, devamlı değişen ve bir türlü oturmayan eğitim sistemimiz dershaneleri doğurmuştur. Okullardaki eğitim kalitesinin düşüklüğü iyi bir bölüm kazanmak isteyen öğrencileri dershanelere mahkûm etmiştir. Devlet dershaneleri kapatmadan önce bir kere önce kendi okullarını, eğitim sistemini düzeltmelidir.
Zaten okullarda kaliteli bir eğitim olursa dershaneler kendiliğinden doğal süreç içerisinde kapanacaktır.
Dershaneler devlet tarafından zorla kapatılsa bile bu kez de kayıt dışı farklı bir alan açılacak. Kaldı ki bugün dershanelere gitmediği halde üniversite öğrencilerinden, özel öğretmenlerden ek ders alan binlerce öğrenci var.”