• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Her yıl 50 bin kişiye o nedenle kanser tanısı konuluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Yüksek Okulu tarafından organize edilen "Sigarayı bırak sevdiklerini bırakma" konulu konferans düzenlendi.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Cihan Gül’ün konuşmacı olduğu konferansa SHMYO Müdür Vekili Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Yıldız, Sağlık Yüksekokulu Müdür Vekili Prof. Dr. Abdulkadir Levent ve Rektör Danışmanı Öğretim Görevlisi Volkan Arı, Üniversite personeli, öğrencileri ve davetliler katıldı.

Konferansta sigaranın tarihsel sürecine değinen Öğretim Görevlisi Gül, sigaranın satılabilmesi için bilinçli olarak özendirildiğini, reklamlarda, film sahnelerinde ve setlerde yıldızlara sigara içirtildiğini söyledi.

Gül, “Sigaranın illüzyon faydaları diye bir başlık vardı; zannedersiniz ki sigara içen kişi daha çekici daha karizmatik gibi şeyler söyleniyor, ama aslında bunlar beyin yıkama imgeleridir. Gerçekte direk temasla oluşan kanserler akciğer kanseri, yani sigara dumanına direk maruz kalmasından dolayı oluşan kanserlerdir. Sigara; dolaylı yollardan bulaşan kanser çeşitlerinden olan kan kanseri, pankreas kanseri, cilt kanseri, mesane kanseri vb. kanserlere sebep olabiliyor. Dünya sağlık verilerine göre yılda 5 milyon insan sigaradan ölüyor. 20 yıl sonra 10 milyon insan sigaradan ölecek gibi bir tahmin var. Şu anda dünyada 300 milyon insan sigara içiyor, bir 6-7 yıl sonra bu gruba 400 milyon insan daha katılacak. Türkiye’de sigaradan ölenler 100 binleri buluyor. Türkiye’de her yıl 50 bin insana sigaradan dolayı kanser tanısı konuluyor.” dedi.

Sigaranın içilmemesini tembih eden Gül, “Kötü alışkanlıklar bizi ve çocuklarımızı esir almadan bu gerçeğin farkında olalım.” diyerek sözlerine son verdi. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir