• DOLAR 32.444
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2448.44
  • ...
Sonbaharda Grip Ve Nezleye Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Sağlık
İlkbahar, sonbahar ve kış mevsimlerinde, özellikle ani mevsim değişikliklerinde grip ve nezle olmak, hemen hemen herkesin korkulu rüyası haline gelir.

İlkbahar, sonbahar ve kış mevsimlerinde, özellikle ani mevsim değişikliklerinde grip ve nezle olmak, hemen hemen herkesin korkulu rüyası haline gelir. Hele hele son birkaç yılda; her yıl yeni, kimsenin bilmediği Domuz gribi, Keçi, Kuş gribi… gibi ürkütücü yeni isimlerle ortaya çıkan ya da ortaya atılan grip çeşitleri insanların bağışıklık sistemlerini haliyle altüst etmiş durumdadır. Grip ve nezle virüslerle alakalıdır. Virüsler ise insanın bağışıklık sistemini hedef alır.

GRİP VE NEZLE
Grip ve nezle aynı yollardan kişiden kişiye geçer. Hastaların öksürüp aksırmasından havaya mikroplu su damlacıkları dağılır ve bunlar diğer kişilere solunum yoluyla geçer. Ancak grip, nezleden daha yaygındır. Bazı kişilerde, özellikle 65 yaşın üstünde olanlarda zatürre gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Kalp hastalarında ölüme neden olabilir.

BELİRTİLERİ:
Grip:
Grip; ateş, titreme, kaslarda ağrı, ağızda ve boğazda kuruluk, baş ağrısı, öksürük ve yataktan kalkamayacak derecede bitkinlik ve uyuma hissi ile kendini gösterebilir. Bazı kişilerde kusma görülebilir. Genellikle 7–10 gün sürer.
Nezle:
Çocuklar yılda ortalama 10 defa, büyükler ise 2–3 defa nezleye yakalanırlar. Hastalığın en kötü belirtileri 2–3 gün sürer. Belirtiler arasında hafif ateş, baş ağrısı, burun akması ve aksırma sayılabilir. Önlem ve tedavi gripte olduğu gibidir. Ancak nezlenin aşısı yoktur ve genelde hastalara yatak istirahatı gerekmez. Gripte olduğu gibi, nezleye tutulduğunuz zaman da başkalarından uzak kalarak hastalığın onlara bulaşmasını engellemelisiniz.

Grip Olunca:
Ateşiniz normal düzeyine inip bu seviyede yaklaşık 48 saat kalıncaya kadar yataktan çıkmayın. Yatak istirahatı vücudunuzun virüsle savaşmasına yardımcı olur. Bol bol sıvı şeyler için.
Pratik bazı tavsiyeler:

—Her sabah soğuk bir duş, özellikle burun - gırtlak bölümünde kan dolaşımını düzenler ve saldırgan virüslere karşı iyi bir savunma oluşturur.

—Saunada terledikten sonra soğuk suyla dolu bir küvete girmek çok önemlidir. Soğuk suyun uyarıcılığı damarları hareketlendirir, metabolizmayı düzenler ve bedenin serbest radikallere karşı savunma gücünü çoğaltır.
—Her iki ayağınızı yaklaşık 12 derece soğukluktaki suya daldırın, bir kaç dakika sonra 40 derece sıcaklıktaki suya sokun. Bir kaç defa tekrar edin. Burada dikkat edeceğiniz nokta, daima soğuk suyla bitirmeniz.

—Bisiklete binmek veya yürüyüşe çıkmak (en azından haftada iki defa), vejetatif sinir sisteminin düzenleme yeteneğini artırır.
—Sağlıklı ve vitamin açısından zengin besinler yemelisiniz. A vitamini (süt, balık), C (narenciye) ve E (bitkisel yağlar, bakliyat) antioksidan özelliklere sahip besinlerdir. Soğan ve sarımsak grip virüslerini öldüren bitkisel yağları içerir.
—Dişlerinizle beraber, diş etinizi, damak ve dilinizi de fırçalamayı unutmayın. Bu işlem, mukozanın virüslere karşı dayanıklılığını artırır.

—Bir tek kalın giysi yerine, bir kaç tane ince giysiyi üst üste giymek daha iyidir. Ayakların üşümesini engellemek için saf yün çoraplar ve sağlam, kalın ayakkabılar kullanılmalı.
—Odayı aşırı ısıtmayıp devamlı havalandırın. En iyisi, bir kaç damla bitki özlü yağ (Ör. Nane yağı) damlatılmış nemli bezleri ısıtma cihazınızın üzerine serin.

—Soğuk mevsimlerde, vücudun enerji ihtiyacı artar. Bu nedenle daha uzun süre dinlenmek gerekir. Yani yeterince uyumak çok önemlidir.

—Fırsatını buldukça güneşe çıkın.
Grip ve Nezleye faydalı şifalı bitkiler:
Grip:
—Bir bardak kaynar suya 2 gram ıhlamur konur. 10 dakika demlemeye bekletilir. Günde 3–5 bardak sıcak sıcak içilir.
—Bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı tarçın konur. 10 dakika demlemeye bekletilir. Günde 2–3 bardak sıcak sıcak içilir.
—Bir bardak kaynar suya 1 çay kaşığı zencefil konur. 10 dakika demlemeye bekletilir. Günde 2–3 bardak sıcak sıcak içilir.
—Bir bardak kaynar suya 5 gram biberiye konur. 10 dakika demlemeye bekletilir. Günde 2-3 bardak sıcak sıcak içilir. (Kozmik Bilim Işığında Şifalı Bitkiler/Ahmet&Elmas Maranki/sahife 320 )
Nezle:
Grip için verilen önerilere ek olarak;
—Çörek otu suyla ıslatılır, yine kurutulur, öğütülür. Toz haline gelen çörek otundan buruna çekilir.
—Bir bardak suya 4 gram ayrık otu kökü konur. 10 dakika kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilir.
Bir bardak süte 3 diş sarımsak, bir baş soğan ezilip konur. Hafif ateşte 10 dakika kaynatılıp süzülür. Bir kaşık bal ilave edilir. İki saat arayla birer kaşık sıcak sıcak içilir.

—Para vermeden alabileceğiniz bir bitki de söğüt ağacı kabuğudur. Söğüt kabuğu ağrı kesici, ateş düşürücü anti enflamatuar olarak onaylanmıştır. Bir çay kaşığı kuru bitkiden yapacağınız bir çay, 100 mg salisin içerir ki bu da soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen öksürüğün tedavisi için yeterli bir dozdur.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir