• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ilaç, gübre ve tohuma yapılacak tanzim satışı açıklamasını İLKHA’ya değerlendirdi.

İlaç, gübre ve tohuma yapılacak tanzim satışı adımının olumlu olduğunu belirten Doğan, artan maliyetler karşısında üreticilerin çok zor durumda olduğunu, mutlaka tarımsal üretim girdilerinde fiyatların düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Ülkede üretimin artması gerektiğine vurgu yapan Doğan, çiftçilerin dünyadaki diğer çiftçilerle rekabet edebilecek güce sahip olabilmesi için mutlaka daha ucuz girdiyle üretim yapması gerektiğinin altını çizdi.

Tanzim satışın kısa sürede çözüm getiremeyeceğini savunan Doğan, “Özellikle sebze fiyatları ve tanzim satışları son günlerde Türkiye gündemini işgal etmektedir. Tanzim satış noktalarının vatandaşa daha ucuza gıda tüketme konusundaki düşünce ve fikir hareketi önemli ve olumlu bir harekettir. Peki, bu Türkiye’nin tamamına çözüm için yeterli olur mu? Belki uzun süreli bir çalışmayla bunun sonucunu göreceğiz; ama kısa süreli böyle bir çözümün sonuç getireceğine inanmıyorum. Tanzim satış noktaları yeterli olabilmesi için çok uzun vadeli ve büyük çalışmalar yapılmalıdır.” dedi.

“Girdiler daha ucuz bir fiyattan temin edilmeli”

Sorunlara kalıcı çözümlerin getirilmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, “Sebzede artan fiyat sorununun tanzim noktalarının oluşturulmasıyla giderilecek gibi görülmüyor. Geçici bir çözüm olur; ama kalıcı olacağını düşünmüyorum. İlaç, gübre, mazot ve tohum gibi ürünlere tanzim noktaları oluşturulursa daha kalıcı, olumlu bir sonuç olacağını düşünüyorum. Mutlaka tarımsal üretim, gıda ürünlerinin girdilerinde fiyatların düşmesi lazım. Çiftçilerimizin dünyadaki diğer çiftçilerle rekabet edebilecek güce sahip olabilmesi için mutlaka daha ucuz girdiyle üretim yapmalıdır ki, kar marjinali artsın ve çiftçi ona göre üretim yapsın, üretim oranı artsın. Tarımın temel girdisi olan gübre, ilaç ve mazotta tanzim satış noktaları olabilir ya da daha farklı çözüm olabilir. Mutlaka girdilerin daha ucuz bir fiyattan temin edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

“Ortak çalışmayla sorunlar çözüm bulur”

İlaç, gübre ve tohuma yapılacak tanzim satışı adımının olumlu, ancak tereddütlerinin olduğunu aktaran Doğan, “Sorunları sürekli bir çözüm haline getirebilmek önemlidir. Nasıl getirebiliriz? Türkiye’de birçok tarımsal kuruluş var, bu tarımsal kuruluşlar üzerinden tanzim satış noktaları yeterli düzeyde olursa olabilir. Bu da Türkiye Ziraat Odaları Birliği olabilir, Tarım Kredi Kooperatifleri olabilir. Bunlar Türkiye’nin her tarafında örgütlenmiş, yeterince teknik elemanı olan sivil toplum kuruluşlarıdır. Bu gibi kuruluşlarla ortak bir çalışma olursa sorunlar çözüm bulur diye düşünüyorum. Yoğun ve emek gerektiren çalışmalarla sorunların çözülebileceğini düşünüyorum. İlaç, gübre ve tohuma yapılacak tanzim satışı adımı olumlu bir adımdır. Fiyatların düşüşü noktasında eğer bir çalışma yapılacaksa üreticilerimiz adına şimdilik sevindiricidir; ama ne kadar sonuç odaklı olur bilemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Üretim yapabilmesi için girdiler düşürülmeli”

Konuşmasının sonunda Doğan, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl özellikle tarımda kullanılan gübre ve kimyevi ilaçların fiyatlarında yüzde 100 gibi bir artış söz konusu oldu. Kısmen gerileme oldu; ama yine de istenilen seviyeye inmedi. Özellikle çiftçimizin üretim yapabilmesi için girdiler düşürülmelidir. Hâlâ girdiler çok pahalıdır. Yetkili kurumlarca çiftçilerimize destek verilebilir. Üretimin devam etmesi için mutlaka girdi maliyetlerinin aşağıya inmesi lazım. Şu anda üreticimiz zor durumdadır. Gelişmiş ülkeler bu işte koşarak ilerlemeye çalışıyor, biz de onlara yetişebilmemiz için koşmamız lazım, yürümekle yetişemeyiz.”(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA) 





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız