• DOLAR 34.561
  • EURO 36.311
  • ALTIN 2995.918
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sebze ve meyvedeki yüksek fiyatları aşağı çekmek amacıyla hükümet tarafından hayata geçirilen "tanzim satış noktalarının",  çiftçilerin ihtiyaç duyduğu ürünleri de kapsayacağı açıklaması, çiftçiler tarafından olumlu ama gecikmiş bir uygulama olarak karşılandı.

Antalya'nın Kaş ilçesinde konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, çiftçiler için gübre, ilaç ve tohum fiyatlarının yüksek olduğunu ifade ederek "Gerekirse bu girdiler için de tanzim satış yapabiliriz." demişti.

Çavuşoğlu’nun, çiftçiler için tanzim satış noktaları açabiliriz, açıklaması çiftçileri heyecanlandırdı. Şanlıurfalı çiftçiler, tanzim satış noktalarının bir an önce hayata geçirilmesini istediler.

Apaydın kırsal mahallesinde 29 sene muhtarlık yaptıktan sonra emekli olan Çiftçi Hasan Bedir, çiftçiler olarak devletten şikâyetçi olduklarını dile getirerek, "Vatandaş ve köylü olarak; gübre, mazot, ilaç ve tohum konusunda devletten şikâyetçiyiz. Devletin bu konudaki yardımları yetersizdir. Desteklemeler geç verildiğinden vatandaş mağdur oluyor. Biz desteklemelerin bir an önce verilmesini istiyoruz." dedi.

"Mazot, gübre ve ilaç pahalı satılıyor"

Tanzim satış noktalarının açılmasının çiftçileri memnun edeceğini belirten Bedir, "Devlet bu konuda bize destek sağlarsa, çiftçi de memnun olur. Vatandaş yüzde 50 ya da 60 mevcut hükümete oy veriyor, ama bu konu sebebiyle hükümete küskünler. Mazot, gübre ve ilaç pahalı satılıyor. Desteklemeler geç veriliyor. Çiftçinin pamuğu ucuza gidiyor, tüccarların insafına kalıyor. Tüccarlar da çiftçinin evini yıkıyor, parasını geç verdiğinden dolayı çiftçi borcun altına giriyor. Vatandaş gübre almak için bayilere gittiği zaman dolar yükseldiğinden dolayı gübrenin pahalı olduğu söyleniyordu. Şimdi dolar düşmesine rağmen çiftçiye gübreyi, dolar kurunun yüksek olduğu zaman belirlenen fiyattan veriyorlar. Sadece Urfa'da değil bütün bölgede, tarım için tanzim mağazaların açılmasını istiyoruz. Vatandaş ve çiftçi için çok iyi olur. Çitçinin gözü daima cumhurbaşkanındadır, başka kimsede değildir." şeklinde konuştu.

"Tanzim mağazaları çok geç kalınmış bir uygulama"

Apaydın kırsal mahallesinde çiftçilik yapan İbrahim Halil Çakmak ise sorunlarının çok olduğunu belirterek, "Gübre ve mazot alamıyoruz. Bu hükümetten çok beklentimiz vardı. Eski hükümetten bir beklediğimiz yoktu. Su ile aramız 5 kilometredir ama köyümüze su gelmediği için millet ağaca, fıstığa ve bademe döndü. Tarlaya gübre veremediğimiz için neredeyse marta gireceğiz ekinlerin durumu iyi değildir. Mazot pahalı olduğundan tarlayı sürmedik, nadasa bırakamadığımız için biz bu hale geldik. Tanzim mağazaları çok geç kalınmış bir uygulamadır. Bunu bugün mü yapmalıydı? Bunu 10 sene önce yapmalıydı. Hükümet 16 senedir iş başındadır. Tayyip Erdoğan'dan çok beklentilerimiz vardı, beklentilerimiz kırıldı, millet çok küskündür, özellikle de çiftçiler… Biz gerçekten çok mağduruz, köylüler çok mağdurdur. Diyelim ki çiftçiye destek yüzde 100 artırıldı, ama tonajdan da yüzde 100 düşürüldü. Bu işten ne anladık. Destek aynı destek, kontrol yok. Kontrol olmadığı için kim ne yapıyorsa yapıyor. Kendi yanlarından fiyatları arttırıyorlar. Eskiden domates 10 liraydı şimdi neden 3 liraya düştü?  Biber ve patlıcan 15 liraydı neden 3 liraya düştü? Demek yapmak isterlerse yaparlar." ifadelerini kullandı.

"2019 senesindeyiz halen suyumuz yok

Kırsal mahallelerinin Fırat Nehri'ne 4 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen tarımda su kullanmadıklarına dikkat çeken Çiftçi Mehmet Emin Çakmak ise "Çiftçi şu anda mağdur durumdadır. Çiftçiler arpa, buğday ekimini bıraktı. Genellikle bizim bu yöre fıstık ve bademe yöneldi. Sayın Cumhurbaşkanımız, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 2012 yılına kadar susuz yer kalmayacağını söylemişti. Şimdi 2019 senesindeyiz daha halen suyumuz yoktur. Fırat Nehri bizim köye 4 kilometre uzaklıktadır. Su bize gelmiyor ama Harran Ovası’na kadar gidiyor. Bu sebeple artık millet çiftçiliği bıraktı." dedi

"Türkiye çapında çiftçiler için tanzim mağazaları açılsa güzel bir katkı olur"

Çiftçiler için tanzim noktalarının açılarak ihtiyaç duydukları ürünlerin ucuza satılmasının çiftçileri bir nebze de olsa rahatlatacağını savunan Çakmak, "Türkiye çapında çiftçiler için tanzim mağazaları açılsa, çiftçilere çok güzel bir katkı olur. Çiftçiler biraz kendine gelir. Doların yükselmesinden dolayı gübre ve ilaç fiyatları yükseldi. Eskiden 10 liraya aldığımız bir kutu ilacı şu anda 50 liraya alıyoruz. Fiyatlar fahiş bir şekilde yükseldi. Millet bundan dolayı mağdur durumdadır. İlaç ve gübre alamıyor. Su da yok, su gelmeyince millet artık sudan umudunu kesti. Hükümetten beklentimiz bir an önce bu tanzim satış mağazalarını faaliyete geçirsinler. Bunlar faaliyete geçerse çiftçiler için büyük bir katkı olur. Çiftçiler bundan sonra rahat bir nefes alırlar." diye konuştu.

"Tanzim satış noktalarının tohum ve zirai ilaçlar için de açılmasını istiyoruz"

Harran Ovası’nda çiftçilik yapan İbrahim Halil Binici ise doların yükselmesiyle birlikte tohum ve ilaç fiyatlarının 2 ila 3 katına yükseldiğine vurgu yaparak, "Doların yükselmesinden dolayı bizim aldığımız gübre, tarım ilacı ve tohum fiyatları 2 katına, bazı kalemlerde 3 katına kadar çıktı. Doların düşmesi ile birlikte fiyatlar düşmedi. Biz bundan şikâyetçiyiz. Devletin bu konuya el atmasını istiyoruz. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu tanzim noktaları açılıp, devletin fiyatı yüksek olan ürünler için satış noktaları oluşturacaklarını dile getirdiler. Biz bu tanzim satış noktalarının çiftçiler adına tohum ve zirai ilaçlar için de açılmasını istiyoruz. Tanzim noktaları oluşturularak ya da gerekli denetlemeler ile bunlara müdahale edilmesini istiyoruz. Yeni sezon da geliyor yine bizim bu ihtiyaçlarımız bitmiyor. Tohum ihtiyacımız var. Tohum fiyatları iki üç katına çıkmış durumdadır. Bu yıl verimin düşük olmasından dolayı çiftçi sıkıntılıdır." (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız