• DOLAR 34.468
  • EURO 37.286
  • ALTIN 2995.421
  • ...
Van`da `Güçlendirme Paneli` Düzenlenecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO)`nda yarın düzenlenecek panelin editörlüğünü YYÜ İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mucip Tapan yapacak.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, iki yıkıcı depremin yaşandığı Van`da halkın güçlendirme konusunda ön yargılarının giderilmesi, yanlış bildiklerinin düzeltilmesi ve bilmedikleri bazı hususların anlatılması amacıyla bu panelin düzenleneceğini belirtti.


Yaralanmalar, sakatlıklar, can ve mal kayıpları ve sosyal bozukluklarla sonuçlanan büyük depremlerin olma ihtimalinin az ama etkilerinin ciddi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mucip Tapan, "Deprem zararlarının azaltılması gerekli basit kararların uygulanması ile mümkündür. Özellikle, deprem dayanımı zayıf binaların güçlendirilerek deprem performanslarının arttırılması bu anlamda alınabilecek en kolay ve en işe yarar çözümdür" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Tapan depreme karşı yapısal güçlendirmenin teknik ve bilimsel yönüne olan eğilimin toplumdaki depreme karşı güçlendirme algısını anlamaya yönelik olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi.

"Birçok mühendis ve deprem bilimcinin yapmış oldukları bilimsel çalışmalar deprem zararlarının azaltılmasına yönelik yeterli güçlendirme işlemlerinin yapıldığı deprem dayanımı zayıf binaların büyük depremlerde bile can ve mal kayıplarına neden olmayacağını belirtirken; yapı sahiplerinin, yerel ve mülki idarecilerin depreme karşı güçlendirmeye bakış açıları ve başarılı bir güçlendirmenin önündeki sosyal engeller maalesef göz ardı edilmektedir."

Panele Birçok Profesör ve Doçent katılacak
Açılış konuşmasını YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal`ın yapacağı ve VATSO Tuşba Konferans Salonu`nda düzenlenecek panele İstanbul Teknik Üniversitesi`nden Prof. Dr. Alper İlki, Uludağ Üniversitesi`nden Prof. Dr. Adem Doğangün, Yüzüncü Yıl Üniversitesi`nden Yrd. Doç. Dr. Murat Muvafık ve Yrd Doç. Dr. Yaşar Subaşı Direk konuşmacı olarak katılacağı belirtildi.


Ayrıca tüm vatandaşlarda konferansa davet edildi.

(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir