• DOLAR 34.261
  • EURO 37.408
  • ALTIN 2921.184
  • ...
Atalay, Van`da 3 Bin 200 Konutun Kuralarını Çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Van`da yaşanan depremlerin hemen ardından temelleri atılan ve 10 ayda tamamlanan TOKİ Afet Konutlarının ilk kuraları çekildi. Van`da Kevenli ve Bostaniçi bölgelerinde yapımı, çevre düzenlemesi ve alt yapısı tamamlanan konutların sahipleri belli oldu. Kura çekimi törenine katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van`da eksi 20 derecenin altında atılan temeller üzerine binaların yapılarak verilen sözlerin yerine getirildiğini belirtti.
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van Ferit Melen Havaalanı`nda Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından karşılandı. Van Valisi Münir Karaloğlu`nu ziyaret eden Beşir Atalay, ardından kura çekimlerinin yapılacağı Van Öğretmen Anadolu Lisesi spor salonuna geçti. Burada kura çekimi için bekleyen vatandaşları selamlayan Atalay, ardından törene geçti.
 
"Bugünden İtibaren 3 Bin 200 Konutun Kuralarını Çekmeye Başlayacağız"

Kürsüye çıkan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, " Başbakanımızın bir sözü vardı. `2012 Ağustos ayı sonundan itibaren kalıcı konutların teslimine başlayacağız` denilmişti. İşte bugünkü programımız, Başbakanımızın o sözünün yerine getirilmesidir. Bunun için buradayız. Söz verdiğimiz gibi ağustos ayı sonunda kalıcı konutlardan bir kısmı tamamlandı. Aslında tamamlanan konut sayısı 7 bin civarında. Ama bazılarının çevre düzenlemesinde sorunlar var. Bugünden itibaren 3 bin 200 konutun kuralarını çekmeye başlayacağız. Peyderpey bu kuraların çekimini yaparak dağıtımını yapacağız. 23 Ekim`de, Başbakanımızın katılımıyla hem o acı günü anacağız hem de bütün konutların dağıtımını yapıp, okullarımızı açacağız, bütün tesislerimizi tamamlamış olacağız. Böylece bir yıl dolduğunda Van ve Erciş`te yeni bir hayat başlamış olacak." İfadelerini kullandı.
 
Van`ın yenden yapılandırılması için büyük bir çaba gösterdiklerini aktaran Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, konutların 10 Eylül`de teslim edileceğini söyledi. Atalay, "Yeni konutların maliyeti 110 bin lira ama biz 75 bin liraya veriyoruz. İki yıl geri ödemesi yok. İki yıl sonra her ay taksitler halinde ödemesi başlayacak, 18 yıl sürecek. 75 bin liranın ödemesi 20 yıl sonra enflasyon farklarını düşündüğümüz zaman; o günün ve bugünün reel fiyatları ile 20-25 bin lira civarında oluyor. Vade farkı yok, faizi yok, bugünkü fiyatla ödeyecek. Bu, devletin depremzedeye bir desteğidir. Orta hasarlı hem işyeri olarak hem konut olarak 2 bin 500-3 bin 500 civarında yer var. Onlara da 10 yıl vadeli faizsiz 15 bin lira destek veriliyor. Hafif hasarlı, küçük çatlağı, boya çatlağı olanlara bin 250 lira, o hasarlar giderilsin diye verildi. Şu ana kadar 14 bin 700 hak sahibine 18 milyon lira bu şekilde ödendi. Onlar da o küçük tamiratları yapıp kendi evlerine taşındılar veya taşınıyorlar." dedi.
 
"Van, Erciş ve Köylerinin İmar Planları ve Jeolojik Tetkikleri Gözden Geçirildi"

Atalay, Van, Erciş ve köylerinin bütün imar planlarının gözden geçirildiğini ve bütün jeolojik tetkiklerin yeniden yapıldığını anımsatarak, "Van`ın mevcut su şebekesi baştan sona yenileniyor. Yüzde 80 tamamlandı. Bitmek üzere. Bunun maliyeti 15 milyon TL. İkincisi Şamran`dan yeni bir kanalla daha büyük borularla yeni su getirilmesi. Bunun maliyeti 100 milyon TL. Bunun ihalesi yapıldı ve çalışmalar başladı. Atalay, konutların hepsi bittiğinde yeni mahalleler de dâhil Van`da en az 40-50 yıl boyunca su sıkıntısı yaşanmayacak. Güçlü bir devletimiz var, güçlü bir ekonomimiz var, dünyada ekonomik krizler yaşanırken dimdik ayaktayız." İfadelerini kullandı.
 
Konuşmaların tamamlanmasının ardından kura çekimine geçildi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Bostaniçi bölgesinde yapılan konutların ilk kurasını çekti. Kura çekiminde ev sahibi olan ilk isim, 70 yaşındaki A. Samet Arvas oldu. Beşir Atalay`ın çektiği kura ile ev sahibi olan Arvas, yetkililere ilgilerinden dolayı teşekkür etti. Depremde evinin ağır hasar gördüğünü ve bu nedenle konteynerkentte kaldığını söyledi.
(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir