• DOLAR 32.268
  • EURO 34.72
  • ALTIN 2400.847
  • ...
Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber / Sağlık

Streste kalan kişilerin en çok başvurduğu yollardan biri tırnak yemektir. Tabii bunun dışında korku ve endişe de tırnak yeme sebepleri arasında gösterilir. Özellikle çocuklar, içine düştüğü stres ve gerginlikten kurtulmak için bu yönteme başvurur. Çocuklarda ve ergenlerde sıkça görülen bu davranış bazen büyüklerde de görülmektedir.

HUZURSUZLUK VEREN MESELELER ÇÖZÜMLENMELİDİR
Kendisini düzeltme beklentisi ümidiyle bu alışkanlığından dolayı azarlanan ve sürekli eleştirilen çocuk maalesef kendine hâkim olamıyor ve bu çabalar boşa gidiyor. Anne-babanın tırnak yiyen çocuğunun ne kadar süreden beri bu davranışa başladığını bilmesi ve ona göre o dönemde yaşadığı travmaları değerlendirmesi gerekir. Huzursuzluğa sebep olan nedenleri bir an evvel gidermenin yoluna başvurmaları şarttır. Yaşanan durumlar düzene girmesiyle beraber tırnak yeme alışkanlığının da azaldığı görülecektir. Çocuğun nerede ve ne zaman tırnak yediğini de bilmenin çok faydası vardır. Örneğin televizyon seyrederken, ders çalışırken, misafir ağarlarken… Böylece sorunun kökeni bilinmiş olacak ve tedbirler ona göre alınacaktır.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Tırnaklarınızı yiyorsanız, muhtemelen bu alışkanlığınıza çocukluk döneminde başlamışsınızdır. Eğer çocuğunuz bu alışkanlıktan muzdaripse bu tavsiyeleri kendisine önerin.

*Tırnaklarınızın bakımını yapın ve her hafta düzenli bir şekilde tırnaklarınızı kesin.

*Caydırıcı krem ve losyonlar kullanın. Eczanelerde satılan bu tür ürünler parmak emme ve tırnak yeme davranışını gidermek için üretilmiştir. Bu ürünlerdeki kırmızıbiber özü gibi maddelerin tadı acı olduğu için bir süre sonra artık bu davranışlardan kurtulmuş olursunuz. Bu kremler evde de hazırlanabilir.

*Tırnak yeme isteğiniz olduğu zaman ellerinizi meşgul edecek bir işe yönelin. Kendinizi başka bir şeyle oyalamaya çalışın. Dantel yapma, stres topu oynama, resim yapma, zikir çekme, yazı yazma gibi davranışlarda bulunabilirsiniz.

*Ortam değiştirin. O anda yaptığınız işi değiştirin, başka bir işe yönelin.

*Tırnak yeme alışkanlığınıza niçin ve ne zaman başladığınızı düşünün. Sebebini öğrenince onunla mücadele eder ve o problemden kurtulmuş olursunuz.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir