• DOLAR 34.539
  • EURO 36.023
  • ALTIN 3008.15
  • ...
Ölçü ve tartı aletlerinin muayenelerinde son gün 28 Şubat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adıyaman Valiliği, ticarete konu olan damgalı ölçü ve tartı aleti kullanıcılarının şubat ayı sonu mesai bitimine kadar periyodik muayene için başvuruda bulunmalarının zorunlu olduğunu bildirdi.

Açıklamada, "İlimizde ölçü ve tartı aletlerinin her türlü denetimleri 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında Adıyaman Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır." denildi.

1 Ocak-28 Şubat 2019 tarihleri arasının Periyodik Muayene Müracaat Dönemi olması nedeniyle yapılan duyuruda, "3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 9'uncu maddesi (b) fıkrası gereğince, tartı aletlerinin periyodik muayene süresi iki yıldır. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır. Muayene süresi, tartı aletinin damgalandığı yıldan itibaren başlanarak yıl olarak hesaplanır. Damga süresini doldurmuş tartı aletlerinin periyodik muayeneleri için, kullanıcılar tarafından sürenin dolduğu yılı takip eden yılın ocak ayının başından itibaren şubat ayının sonuna kadar tartı aletinin tipi, sınıfı ve kapasitesine göre Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne, Belediye Başkanlıklarına ve Yetkili Muayene Servislerine müracaat etmeleri gerekmektedir." ifadelerine yer verildi.

İl müdürlüklerince muayene edilecek tartı aletleri şu şekilde belirtildi:

"Tartım kapasitesi 2000 kilogramın üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri. Yetkili muayene servislerince muayene edilecek tartı aletleri şunlardır: Otomatik tartı aletleri, 1'nci ve 2'nci sınıf otomatik olmayan tartı aletleri. 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun üçüncü fıkrasının (a) bendinde belirtilen tartı aletleri dışındaki tartım kapasitesi 2 bin kilogram ve altında olan, 3'üncü ve 4'üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri. Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2 bin kilogram ve altında olan 3'üncü ve 4'üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan tartım kapasitesi 2 bin kilogram ve altında olan mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli terazileri olarak sıralandı."

Açıklamada son olarak, "Damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişiye 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu 15'nci maddesinin (c) bendi uyarınca 2 bin 600 Türk lirası idari para cezası uygulanacaktır. 30 gün içerisinde ödeme yapmayan veya itiraz edilmeyen ölçü aletine el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilecektir." denildi. (Cemil Özdaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir