• DOLAR 34.55
  • EURO 36.051
  • ALTIN 2994.473
  • ...

Her yıl düzenlenen "BİOFACH Uluslararası Organik Tarım Fuarı 2019" Almanya'nın Nürnberg kentinde bu yıl 30. kez gerçekleştirildi. Ege İhracatçılar Birliği çatısında 39 Türkiye firmasının katıldığı fuara dünyanın dört bir tarafından toplam 2 bin 589 firma katıldı.

Fuar'da organik gıda, organik içecekler ve bunların işlenmesinde kullanılan alet ve teçhizatlar sergilendi. Katılımcı ve ziyaretçiler, dört gün boyunca organik tarım endüstrisindeki son gelişmeleri takip etme fırsatı buldular.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) ile Dicle Kalkınma Ajansı, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, bu ajansların faaliyet gösterdiği bölgelerde organik tarım yapan paydaşlar ile birlikte fuara katılım sağlandı.

Fuara katılan firmalarda uluslararası geçerliliğe sahip ekolojik ürün sertifikası sahibi olma şartı arandı. Buradaki temel amacın GAP Bölgesindeki organik tarım üreticilerinin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin artırılmasına yönelik iş birliği geliştirmelerine katkıda bulunmak olduğu belirtildi.

DİKA, fuarla ilgili "Bu kapsamda Bölge'de üretilen organik tarım ürünlerinin dünyaya tanıtılması ve uluslararası iş birlikleri kurulması açısından BIOFACH Fuar'ı önemli bir yere sahiptir. Ajans standına gelen ziyaretçilere ve diğer fuar katılımcılarına bölge ürünleriyle ilgili bilgiler ajans uzmanları tarafından verilerek; potansiyel iş birliği gerçekleştirilebilecek firmalarla iletişim bilgileri paylaşıldı. Fuar genelinde sergilenen ürünler arasında taze gıda, dondurulmuş gıda, unlu mamuller, atıştırmalıklar, tatlılar, hububat, sürülebilir kremalar, bal, şarküteri, meze, diyet gıda, bebek maması, besin takviyeleri gibi perakende satılan temel gıda ürünleri bulunuyor. Bununla birlikte deterjanlar, doğal kozmetik malzemeleri, farmasötik müstahzarlar, tekstil, evcil hayvan mamaları, tohum ve bitkiler vardı. Ayrıca ev aletlerini kapsayan işleme, paketleme, sonlandırma ve satış ekipmanları teknolojileri ile hammadde vb. üreten firmalar stantları ile fuarda boy gösterdi." değerlendirmelerinde bulundu.

Yapılan değerlendirmede son olarak, "Fuar, organik üretim yapan üreticileri sektör paydaşlarıyla bir araya getirme ve ilgili teknolojilerin paylaşılması konusunda uluslararası boyuta sahip bir organizasyon. Tüketiciler açısından değerlendirildiğinde, organik olarak üretilen yiyecekleri geniş bir yelpazede deneyebildikleri ve sektördeki gelişmeleri izleyebildikleri bir fuar oldu." denildi. (İLKHA)