• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
İslâm Kültür ve Sanat Eserleri Sergisi, İstanbul`da Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - \"Çin`de İslâm Kültür ve Sanat Eserleri Sergisi\", Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çin Din İşleri Başkanı Wang Zuoan ve Çin İslâm Cemiyeti Başkanı Hilalüddin Chenguangyuan`ın yanı sıra Çin`den ve Türkiye`den çok sayıda vatandaşın katılımıyla ziyarete açıldı.

 

\"İsrail`i Aklıselime Davet Ediyorum\"
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, açılışta yaptığı konuşmada, İsrail`in 5 Eylül`de tarihi Bi`res-Seba Camii`nde düzenleyeceği içki festivaline tepki gösterdi. Başkan Görmez, başka dinlere ait sembol değerlere saygısızlığın birtakım provokasyonlara yol açtığını vurgulayarak, \"İsrail hükümetini aklıselime davet ederek başka bir dinin mabedine karşı yapılacak böyle bir saygısızlığa tevessül etmemesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.\" dedi.

 

Dünyanın artık çok dinli ve çok kültürlü bir dünya olduğunu dile getiren Başkan Görmez, globalleşen dünyada artık, her ülkede farklı din mensuplarının bir arada yaşadığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

 

\"Çağdaş dünyanın geldiği nokta, bütün dinleri, farklı din ve kültür mensuplarını ve farklı medeniyetleri birlikte barış içinde yaşatmaktır. Bunun için, öncelikle farklı olana ve farklı olanın inançlarına, çoğunluğun ve azınlığın inanç değerlerine saygı esastır. İsrail`de özellikle önümüzdeki hafta tarihi bir Osmanlı camiinde 30 kadar alkollü içki üreten firmanın bir festival düzenlemeye kalkışmasının, ötekinin inançlarına ve inanç değerlerine, mabet masumiyetine ve başka dinlere ait sembol değerlere saygısızlığın, birtakım provokasyonlara yol açtığını, özellikle çağdaş dünyanın ve dünyadaki bütün insanların bilmesi gerekiyor. Ben bilhassa bu konuda İsrail hükümetini aklıselime davet ederek başka bir dinin mabedine karşı yapılacak böyle bir saygısızlığa tevessül etmemesini, sadece her gün okudukları Tevrat`ın ve kutsal metinlerin ilkelerine bakıldığında da başka bir dinin mabedine böyle bir saygısızlığın yapılmaması gerektiğinin görüleceğini ifade etmek istiyorum.\"

 

\"Sadece Güvenlik Odaklı Yaklaşımlarla Sosyal Problemlerin Çözülmesi Mümkün Değildir\"
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, son zamanlarda genelde Avrupa`da, özelde ise Almanya`da sıkça tekrarlanmaya başlanan Müslümanlara ve İslâm`a karşı güvenlik odaklı yaklaşımın kabul edilemez olduğunu belirterek bunun insanlık ailesinde barışa ve huzura hizmet etmediğini vurguladı. Başkan Görmez, \"Birtakım afişler ortaya çıkararak ötekileştirmek marifetiyle aşırılığı önlemenin asla mümkün olmadığını, ötekileştirerek ve sadece güvenlik odaklı bakılarak bütün bu meselelerin üstesinden gelinemeyeceğini ifade etmek istiyorum. Sadece sözünü ettiğim ülkeler değil, kendimiz de dahil bütün dünya ailesi özellikle diğer dinleri, farklı dinleri, kültürleri ve medeniyetleri barış ve huzur içerisinde birlikte yaşatma konusunda çok daha dikkatli olmak durumundadır.\" diye konuştu.

 

Çin`de İslâm kültür ve medeniyetinin resimler, minyatürler ve hat sanatı eserleri aracılığıyla tanıtılacağı sergi, 7 Eylül`e kadar ziyarete açık olacak. (Veysi Çetik - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir