• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Bilinen Tek Peygamber Kabri Ziyarete Açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mersin`in Tarsus ilçesindeki Makam Camii`ndeki Türkiye`nin bilinen tek peygamber kabri olduğu belirtilen Danyal Peygamber`in kabrindeki yenileme çalışmalarının yılbaşına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 yıl önce Makam Camii`nin abdest alma bölümünün inşaatı sırasında 6,5 metre derinlikte Hz. Danyal Peygamber`in Horasan Mozaiği ile kaplı mezarının ortaya çıkarılması üzerine bilimsel kazı çalışmalarının ilgi odağı haline geldiğini belirterek, çalışmalarda ayrıca kabrin yanındaki kemer köprünün de ortaya çıkarıldığını söyledi.

TRT`nin haberine göre, Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne ait olan alanda yürütülen kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait 2 adet bronz heykel kolu bulunduğunu anlatan Güldibi, çalışmalar sırasında 10-12`nci yüzyıla ve 1800`lü yıllara ait olmak üzere 36 bireye ait kemiklerle mevcut türbe yapısının kuzeyinde bir yolun ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Güldibi, Roma dönemine ait bu yolun sert kalker taştan yapıldığını, yolun batısında da havuz ve kanallarla bağlantılı su sistemi bulunduğunu ifade etti.

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan ve geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan Tarsus`ta, bereket peygamberi olarak anılan Danyal Peygamber`in mezarının ortaya çıkarılmasının büyük bir heyecan meydana getirdiğini dile getiren Güldibi, şöyle konuştu:

``Camide yenileme çalışmaları bu yılın sonunda tamamlanacak. Aslında yenileme çalışmaları daha önce tamamlanabilirdi, ancak mekânın kuzey ve güney cephelerinden vatandaşların düzenli ziyareti için düzenlemeye gidilmesi sebebiyle süre uzadı. Yılbaşına kadar çalışmaların tamamlanmasıyla Makam Camii ve Danyal Peygamber`in kabri ile kazı çalışmalarında ortaya çıkan kültürel varlıklar turizme kazandırılacak.``

Kaymakam Güldibi, kabir ve çevresinin ziyarete açılmasıyla birlikte yılda yaklaşık 300 bin yerli ve yabancı turistin Tarsus`a gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

HZ. DANYAL PEYGAMBER

Hz. Danyal, İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden birisidir. Kendisine kitap indirilmeyen Hz. Danyal, milattan önce 606`da çocuk olduğu halde esir edilerek İsrailoğulları ile beraber Babil`e gönderildi.

II. Babil Kralı Nebukadnesar (milattan önce 605-562) zamanında yaşadığı belirtilen Hz. Danyal`dan, Yahudileri, Babil esaretinden ilmi ve keşfiyle kurtarmış peygamber olarak bahsedilir.

Rivayete göre, Nebukadnesar rüyasında, İsrailoğullarından gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını öğrenir. Bunun üzerine İsrailoğullarından doğan erkek çocukların öldürülmesini emreder. Hz. Danyal doğunca, ailesi onu dağ başında bir mağaraya bırakır. Mağarada bir erkek ve bir dişi aslan himayesinde büyüyen Danyal, delikanlı olunca kavmi arasına karışır. Bir kıtlık yılında Tarsus`a davet edilen Danyal Peygamber`in, Tarsus`a gelmesiyle bolluk meydana gelir. Bu sebeple de Babil`e geri gönderilmez. Danyal Peygamber, ölünce de Tarsus`ta şimdiki Makam Camii`nin bulunduğu yere gömülür.

Hz. Ömer devrinde Tarsus fethedildiği zaman Danyal Peygamber`in mezarı açtırılır, burada büyük bir lahit içerisinde altın iplikle dokunmuş kumaşa sarılı gayet uzun boylu bir ceset bulunur. Başından geçen maceraların sembolü olarak iki aslan tarafından yalanan genç bir çocuk figürünün bulunduğu bir yüzüğe rastlanır. Bunun üzerine Hz. Ömer, Danyal Peygamber`in cesedinin, Yahudiler tarafından çalınmasını önlemek için daha derine defnettirir ve üzerinden de Berdan Nehri`nden gelen ufak bir çay suyunu geçirtir.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir