• DOLAR 35.447
  • EURO 36.386
  • ALTIN 3063.12
  • ...
2 Bin Yıllık Tarihi Taş Köprü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA- Adana`dan geçen ve Türkiye`nin 4. uzun nehri olan merkez Seyhan ve Yüreğir İlçelerini bir boğaz gibi ortadan ikiye ayıran Seyhan Nehri üzerinde bulunan Taşköprü eski adlarıyla; Saros ve Justinianus köprüsü adeta tarihe meydan okuyor.

 

2007 yılından bu yana trafiğe kapalı tutulan köprü üzerinde çeşitli kültürel etkinlikler, konserler ve Ramazan Ayında iftarlar verilerek canlılığı korunmak isteniyor.

 

Taşköprü üzerinde 2006 yılı başında restorasyon çalışmalarına başlanmış ve 2007 başlarında çalışma sona ermiştir. Ayrıca Taşköprü Dünyada hala kullanılan en eski köprü olma özelliğini de taşımaktadır. Yaz ayları geldiğinde Seyhan Nehrinin suyu çekilse dahi güzelliğini kaybetmeyen Taş Köprü kentin en önemli simgelerinden biri olarak 2 Bin yıla yakın geçmişi ile Adana tarihinin en önemli şahidi durumunda…

 

Seyhan Nehri üzerinde bulunan, aslen 21 gözlü olan köprü, Seyhan Nehri`nin ıslahı sırasında 7 gözünün toprak altında kalmasıyla 14 gözlü olarak hizmet veriyor. İlk yapıldığında yarı yarıya daha dar olan köprü daha sonra genişletildi. Köprünün her iki girişinde de bugün bile kullanılan ismiyle, şu anda mevcut olmayan \"Kale Kapısı\" denilen iki taç kapısı olduğu biliniyor. Osmanlı döneminde birkaç kez onarılan Taşköprü, günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. 310 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 11.40 metre...

 

Adana`nın simgesi olarak kabul edilen köprü, bir Roma dönemi eseri... Taşköprü`nün Roma İmparatoru Hadrian tarafından köprü tüf taşı, mermer ve spolien malzeme kullanılarak yaptırıldığı ve Roma İmparatoru Justinianus zamanında ciddi şekilde onarıldığı aktarılmaktadır. (Mustafa Çiçek-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir