• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Davutoğlu Esad`a Ömür Biçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, NTV`de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında Suriye`deki sancılı sürecin çok uzun sürmeyeceğini söyledi. Davutoğlu, "Bu süreci artık yıllarla değil, aylarla veya haftalarla ifade etmek gerekir" dedi.

Oğuz Haksever yönetimindeki programda gazeteciler Cengiz Çandar ve İsmet Berkan`ın sorularını yanıtlayan Davutoğlu; Suriye ve dış politikadaki son gelişmeleri değerlendirdi.

ESAD`A ÖMÜR BİÇTİ

İşte Davutoğlu`nun konuşmasından satırbaşları;

Esad`ın ne zaman gideceğine yönelik bir zaman tayin etmedim ama kendi halkına yabancılaşan rejim ayakta kalamaz. Bu Irak`ta 2 yıl, Bosna`da 3 yıl, Mısır`da 1 yıl sürdü.

Eğer bu dış politika yerine Esad`ın statükosunu destekleyen bir politika yürütseydik, Türkiye`nin bölgede itibarı kalmazdı.

Biz Suriye`de bütün alternatifi deneyerek bugünlere geldik ama bu acılı sürecin çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Artık bu süreci yıllarla ifade etmek yerine aylar veya haftalarla ifade etmek gerekir.

KÜRTLERİ DIŞLAYAMAYIZ

Biz hiçbir zaman Suriye`deki Kürtlerin haklarını almalarına karşı çıkmadık. Hatta Esad`a haklarının verilmesine yönelik telkinlerde bulunduk. Ne Irak`ta ne de Suriye`de Kürt kardeşlerimizi dışlayıcı bir tavır içerisine girilmesine izin vermemiz mümkün değildir.

SURİYE POLİTİKASI ŞAHSİ DEĞİL

İzlediğimiz dış politika, benim şahsi görüşlerimle bağlı değil. Suriye politikası Türkiye`nin politikasıdır.Türkiye olarak Suriye`deki zulme karşı bir tavır alıyoruz. Ortadoğu`daki politikamızdan vazgeçmeyiz.

Türkiye Suriye ilişkileri, ülkedeki zulüm engellenemeyecek hale gelene kadar kesintiye uğramadı. Biz hiçbir ülkedeki muhaliflere `ayaklanın` diye çağrıda bulunmadık.

Ama bir halk Türkiye`nin de önem verdiği değerler için ayağa kalkmışsa bölgenin en büyük devleti olarak Türkiye`nin kayıtsız kalması beklenemezdi.

Biz Suriye ile ilgili toplantıların Türkiye`de yapılmasını isteriz. İsteriz ki Ermenistan`la Azerbaycan İstanbul`da görüşsün. Sırplarla Boşnaklar İstanbul`da buluşsun. Dış politikamız da bu yönde süreklilik gösteriyor. Hedefimiz Türkiye`nin bölgede diplomasinin merkezi olmasını sağlamaktır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir