• DOLAR 34.538
  • EURO 37.286
  • ALTIN 2995.421
  • ...
 Van Gölü`yle İlgili Tarihi Gerçek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Demirtaş, bunu ilk kez el yazması bir esere dayanarak ortaya koyduklarını söyledi.

Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, Süleymaniye Kütüphanesi`nde bulunan, ``Tezkiretü`l-Bünyan`` isimli el yazması eser sayesinde, Van Gölü`nün isminin tarihte `Tatvan denizi` olarak geçtiğini kanıtladıklarını belirtti. Geçmişte bu iddiaya yönelik, temelsiz bilgilerin bulunduğunu hatırlatan Demirtaş, şunları kaydetti: ``Van Gölü`nün adının, geçmişte `Tatvan denizi` olduğu şeklindeki iddialar vardı. Ancak bu iddiayı ilk kez bilimsel bir temele dayandırdık.

Dünyaca ünlü el yazması eserlerin bulunduğu, İstanbul`daki Süleymaniye Kütüphanesi`nde, tarihçi ve aynı zamanda Mimar Sinan`ın yakın dostu, Sai Mustafa Çelebi tarafından kaleme alınan Tezkiretül-Bünyan isimli yazma eserde, Van Gölü`nün, `Tatvan deniz`i veya `Tatvan deryası` olarak geçtiğini gördük. Çünkü Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman döneminde İran`a düzenlenen seferde görev almış ve gölde geçişi sağlayacak gemilerin yapımı için çalışmış. Bunu kaleme alan tarihçi Sai Mustafa Çelebi de o dönemde gölün ismini `Tatvan denizi` olarak, birçok kez kullanmış.``

Süleymaniye Kütüphanesi`ndeki Hacı Mahmut Efendi`nin yazdığı 4911 numarada kayıtlı bulunan eserde de `Tatvan denizi` ibaresinin geçtiğini anlatan Demirtaş, geçmişte bu bölgede söz konusu ismin kullanıldığı orijinal 2 eserle ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Mahmut Doğru ise Van Gölü üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarına bakıldığında Van Gölü`nün asıl isminin `Tatvan denizi` olarak geçtiğine dikkat çekerek, “Bu birçok kaynakta ispatlanmış durumda. Sınır olarak ta bakarsanız gölün yüzde 65’lik sınırı Bitlis il sınırları içerinde bulunuyor.” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir