• DOLAR 34.501
  • EURO 36.499
  • ALTIN 2911.503
  • ...
Denizli Horozu 700 TL`den Alıcı Buluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DENİZLİ - Rengi, vücut yapısı, ahenkli, uzun ve güzel ötüşleriyle ünü yurtdışına kadar yayılan Denizli horozu, Türkiye`nin dört bir yanında ilgi görüyor. Normal bir horoz piyasada 10 lira iken, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çiftliğinde Denizli horozu 90, tavuğu 45, civcivi 7,5, yumurtası ise 3 liradan alıcı buluyor. Özel sektörde cins Denizli horozu yetiştirenlerde ise fiyat 150 liradan başlayıp ötüş uzunluğuna göre 600 liraya kadar çıkabiliyor. Türkiye’de canlı hayvan kargosunun yasak olması sebebiyle bayram ve tatillerde, Denizli’ye gelenlerin dönüşte götürdüğü horozlardan dolayı satışlarda patlama yaşanıyor.

Denizli horozunun ününün dünya çapında olduğunu ifade eden Yücel Işık, “Birçok ülkeden arayanlar var. Web sayfama Almanya, Amerika, Japonya`dan girenler var. Denizli horozu görüntü bakımından daha gösterişli, vücudu ve renkleri daha hoş, ötüşü çok daha güzel. Davudi ötenler var, cırtlak ötenler var, uzun ötenler var. Renk bakımından dört beş çeşidi mevcut.” dedi.

Denizli horozunun en çok sesinden dolayı arandığını belirten Yücel Işık, “Normal bir horozun ötüşü, şu anda piyasada 15-20 saniye civarında ama Denizli horozunun has ırkı, eskiden 30 saniyeyi geçiyormuş. Öterken nefesi kesilip arkasına düşüyormuş. Öyle horozlar azaldı şimdi, çünkü çok üreten var. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`de artık üretim yapıyor. Ama uzun ötenler az. Bizde birkaç tane damızlık uzun öten horoz mevcut. Fakat, horoz 30 saniyeden fazla öttüğünde değeri ve kıymeti artıyor. Bizim fiyatımız maliyetler nedeniyle yüksek. Normal 20 saniye civarında öten horozlar, 175 ile 200 lira civarında. 10 tane, 30 saniyeden fazla ötsün diye sipariş vermiş müşterim sırada bekliyor. Trabzon ve Rize`den özellikle istiyorlar. Böyle bir horoz 500 ile 700 lira arasında alıcı buluyor. Daha fazla da verenler mevcut. `Horoz uzun ötsün parası önemli değil` diyorlar." dedi.

Türkiye’de canlı hayvan kargosu yasak olduğu için horozları aracılar vasıtası ile adrese ulaştırdıklarını belirten Yücel Işık, "Bizim bir arkadaşımız var, haftalık İstanbul`a gidiyor. O bölgeyi öyle hallediyoruz. Artvin, Rize, Trabzon, Konya ve Isparta’dan da istiyorlar. Canlı hayvan kargosu olmadığından dolayı biraz yavaş oluyor ama Ramazan ve Kurban bayramlarında herkes izine geldiğinde, dönüşte sipariş horozu alıp gidiyor. Zaten işe başlama sebebimiz de bu talep.” şeklinde konuştu.

Yaz tatili sonlarında ve bayram dönüşlerinde satışlarının yüzde 30 civarında arttığını kaydeden Işık, Denizli horozunun özellikleri hakkında şu bilgi verdi: "Cüsseli ve renkleri diğer horozlardan farklı. Ayakları ve gözleri siyah. Tavuğunun da aynı özellikleri aynı şekilde. Bir de güneşe çıktığı zaman siyah tüyleri yeşil yeşil parlıyor. Denizlispor`un rengi de oradan geliyor.”

Denizli’de çalışan Afyonkarahisarlı Ramazan Çetin`de verilen sipariş horozları memleketine götürdüğünü belirterek, "Uzun ötüşü, parlak güzel tüyleri ve cüssesinden dolayı Denizli horozu tercih ediliyor.” diye konuştu.

Bu arada Denizli horozu üreten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nün, 2012 yılında 6 bin yumurta, 8 bin 500 civciv, 251 tavuk ve 220 horoz sattığı öğrenildi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir