• DOLAR 32.556
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2445.715
  • ...
Arınç`tan İddialara Cevap; `İstihbarat Zafiyeti Yok`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gaziantep`teki saldırıyla ilgili, ``İstihbarat ve istihbaratı değerlendirme konusunda şahsen zafiyet olduğuna inanmıyorum`` dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CNN TÜRK`teki ``Ankara Günlüğü`` adlı programda soruları cevapladı.

Arınç, Gaziantep`teki saldırıyla ilgili bir soru üzerine buna benzer olayların geçmişte de yaşandığını ancak bugünlerde bir tırmanmadan da söz edilebileceğini dile getirdi.

Bu terör olayını gerçekleştirenleri lanetlediklerini belirten Arınç, ``Bugüne kadar pek çok eylemde yapıldığı gibi arkasında büyük acılar bıraktı. PKK`nın bunu sahiplenmemiş olması çok doğaldır. Çünkü buna benzer eylemleri hep o yapmıştır. Ama işin içine çocuklar, kadınlar girdiği zaman kamuoyunun toplumsal baskısından ve nefretinden kurtulmak için ilk planda bunu inkar etmiştir, buna benzer pek çok sivile yönelik olaylar yapmış olmasına rağmen`` diye konuştu.

``7 GÖZALTI VAR, SORGULARI DEVAM EDİYOR``

Arınç, şöyle devam etti:

``Şu anda bizim bulabildiğimiz tek şey tabii kamera görüntüleridir. Çekiciyi kullananlardır. Civardaki belki şahitlerin tanıklıkları olacaktır veya ele geçirilen belge, bilgi ve bulgulardan bir iz sürülecektir. Emniyet Teşkilatımız bu konuda hem teknolojik imkanlara sahip hem de bu tür ağır olayları çözebilecek güçtedir. Ama şu an itibariyle ben 5 biliyordum son anda 7 olduğu söylendi, bir şüpheli gözaltı var. Henüz tutuklanan yok, sorguları devam ediyor. İnşallah işin en kısa zamanda çözüleceği umudundayım.``

``ZAFİYET OLDUĞUNA İNANMIYORUM``

Arınç, ``istihbaratın yeteri kadar değerlendirilemediğine ilişkin eleştirilerin`` sorulması üzerine ise MGK toplantılarına katıldıklarını, kendi içlerinde de bu işleri irdeleyip analiz etmeye çalıştıklarını bildirdi.

``Bir defa istihbarat ve istihbaratı değerlendirme konusunda şahsen zafiyet olduğuna inanmıyorum`` diyen Arınç, bunları çok iyi değerlendirecek imkanların bulunduğunu vurguladı.

İstihbarat havuzunda toplanan bilgilerin çok kısa sürede analiz edilmesi ve doğru olma ihtimali varsa tedbir alınması gerektiğini belirten Arınç, ``Başarılı olduğumuzu şuradan söyleyebilirim. Evet, Gaziantep`teki olayın önlenemediği anlaşılıyor ama belki Gaziantep`teki olay kadar onlarca istihbaratın iyi değerlendirilmesi sonucunda önlendiğini söyleyebilirim. Yani önceden tedbiri alınmak suretiyle kesin bilgiye dönüştükten sonra anında müdahale etmek suretiyle önlenebiliyor`` dedi.

``PEK ÇOK OLAYDAN KURTULUYORUZ, BU GÜVENLİK GÜÇLERİMİZİN BAŞARISI"

Arınç, ``İstihbaratı kesin bilgiye dönüştürerek önleme faaliyetlerimizi yapıyoruz ve bunlarda da başarılıyız. Yani hamdolsun ki polisimiz de askerimiz de güvenlik güçlerimiz de bütün bu haberleri, bilgiye, kesin kanaate dönüştürerek önleyici tedbirler alıyor. Biz pek çok olaydan bu sayede kurtuluyoruz. Bu bizim güvenlik güçlerimizin bir başarısıdır`` değerlendirmesinde bulundu.

Arınç, şöyle devam etti:

``Termal kameralardan tutunuz ki onlara karşı şemsiye kullanmaya başlamışlar, pek çok insansız hava araçlarıyla içeriden, dışarıdan bilgi akışı temin ediliyor. Ama buna rağmen giriliyor, yapılıyorsa ki bu yol kesmelere son zamanda baktığımız da bunlar içeride konuşlanmış insanlar. Her an İran, Suriye, Irak tarafından giriş çıkış yapacak noktada değiller. Demek ki bir avuç da olsa bir insan grubu, belli noktalarda kümelenmiş kendilerini gizleyebiliyorlar. Hatta zaman zaman ortaya çıkıp kucaklaşmalara da sahne olabiliyorlar.``

İncelemenin yapıldığını dile getiren Arınç, ``Sadece Suriye ile ilgili, bağlantılı ya da sınırlı da değil. Coğrafyamızda bu işe katkı sağlayabilecek bütün dış unsurları da neresi olursa İran da olur, yukarısı da olur, aşağısı da olur, Türkiye olarak bunu yapmak zorundayız, yapıyoruz`` ifadesini kullandı.

"TERÖR ÖRGÜTÜ İFLAS NOKTASINA GELDİ``

Arınç, terör örgütün geldiği noktanın bir ``iflas noktası`` olduğunu vurgulayarak, ``Belki çırpınmak üzeredir. Belki kendi kendini sokarak intihar eden bir akrep gibi hayatına son vereceği güne doğru yaklaşmaktadır`` ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Arınç`ın konuşmasında öne çıkan ifadeler ana başlıklarıyla şöyle:

- ``(Aysel Tuğluk`a) Eylemden gelen, eyleme giden, sırtında silahı olan o insanlarla kucaklaşamazsınız``

-``Liderlik başka bir şey, liderlik Tayyip Bey`e mahsus -``(Bu dönemin ardından) Aktif siyasetin içinde olmayacak bir şekilde hayat süreriz. Ama siyaset sadece milletvekili ve bakan olarak da yapılmıyor``

-``Basın özgürlüğü konusunda, Türkiye`de yeterince özgürlük olduğuna inanıyorum``

-``AK Parti`nin başına kim genel başkan olacak veya Başbakan olacak diye soruyorsunuz, şu anda bunu bilmiyorum. Sayın genel başkanımızın da bu konuda söyleyecekleri hepimiz için de geçerlidir``

-``İkisinden biri aday olduğu zaman diğeri elbette bunu büyük bir alkışla tebrikle karşılayacaktır. Hiçbiriniz, hiçbir iddianız, hiçbir fitneniz, hiçbir kamuoyu oluşturmanız veya bir başka şey yapmanız, on tane danışmanın konuşması, yirmi tanesinin buna cevap vermesinin sinek ısırığı kadar kıymeti yok ``

-``(Hükümet-asker ilişkileri) Bugün geldiğimiz nokta, çok iyi bir nokta, belki ideale yakın bir nokta, geçmişe bakarsak çok iyi bir nokta`` -``Harp okullarında, harp akademilerinde devir teslim törenlerinde yüzümüze baka baka en ağır sözleri bize söylerlerdi. Arkadan kokteyle giderdik Sayın Başbakan ile yalnız başımıza kalırdık, bir tane general yanımıza gelip selam veremezdi. O günlerde yaşadıklarımızı anlatsak, yaşadıklarımız roman.``


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir