• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Şirketler `extra, `ultra`, `süper extra` gibi isimlerle satışa sunduğu katkılı ürünlerin faydalarını ispatlayacak. Ayrıca isteyen her şirket katkılı benzin ve motorin satamayacak. İstasyonlarda yakıtlar için kamyon, otomobil gibi sınırlayıcı ve yanıltıcı işaretlere yer verilemeyecek.

Akaryakıt dağıtım şirketleri, benzin, motorin, LPG türü ürünlere, "süper, ekstra, ultra, süper extra" gibi isimler vererek istasyonlarda katkılı ürün satıyor. Son aylarda katkılı ürün satışlarının artması üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tüketicilerin mağdur olmaması için yeni bir düzenlemeye gitme kararı aldı. Buna göre şirketler, istasyonlarda katkılı ürün diye pahalı satılan ürünlerin `katkısını` ispat etmek zorunda olacak. Katkılı ürünün içeriği, ilave faydası, kimyasal yapısı vb. özelliklerini akredite (referans) laboratuvarlarda belgeleyerek internette duyurulacak. Kurul ayrıca hazırladığı yeni taslak düzenlemesinde istasyonlarda en pahalı ürün fiyatını açıklama uygulamasını da genişletiyor. Artık, satışa sunulan ürünlerin tamamı fiyatı büyük panolarda duyurulacak. Yeni düzenlemeyle ilgili Kurul kaynakları, amacın tüketicilerin mağduriyetini önlemek ve sektörde yanlış anlamaların önüne geçmek olduğu bilgisini verdi.

Düzenleme Kurulu`nun hazırladığı, "Petrol Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" taslağının uygulamaya konulmasıyla akaryakıt sektöründe önemli değişiklikler olacak. Taslağın sektöre getireceği en önemli yenilik, isteyen her şirket artık katkılı ürün satamayacak. Katkılı ürün satan şirket, bunu belgeleyecek: Katkılı ürünün fiziksel ve kimyasal özellikleri, ne şekilde farklılaştırıldığı, laboratuvar çalışmaları, analiz raporları, bu çalışmaların nerede, kim tarafından, hangi yöntemlerle yapıldığı gibi ispatlayıcı açıklamalar ile yapılan açıklamaya ait doküman örnekleri firmanın internet sayfalarında yayınlanacak.

EPDK`nın yeni taslağının uygulamaya konulmasıyla akaryakıt şirketleri, çalışmalarını 31 Aralık 2012 tarihine kadar tamamlayıp açıklayacak. 31 Ocak 2013 tarihine kadar da istasyonlardaki ilan panoları yeni yönetmeliğe uygun (bütün ürün fiyatlarının yer aldığı) hale getirilecek. Yeni uygulama ile araç sahipleri istasyona girmeden panoda satışa sunulan ürünleri inceleme imkanı bulacak. Tüketici katkılı ürün sattığını duyuran şirketin ürün yapısını ve faydasını istasyona gitmeden internet üzerinden öğrenmiş olacak.

Yeni yönetmelikle akaryakıt şirketleri ve bayiler, bütün ürünlerin hangi özelliklere sahip olduğunu net bir şekilde araç sahiplerine belirtecek. Yönetmelikte konuyla ilgili yer alan maddede, "Farklılaştırılmış olsun ya da olmasın ülkemizde lisans sahiplerince piyasaya arz edilen akaryakıt türlerinin tamamı Avrupa Birliği standartlarına ve EPDK tarafından belirlenen teknik düzenlemelere uygun olmak zorundadır. Bu kapsamda hepsi araçlarda güvenle kullanılabilirler. Farklılaştırılmış ürünler ile diğerleri arasında kalite vb. düzenlenmiş özellikler bakımından otomobil, otobüs, kamyon, tır, traktör vb. araç türüne göre sınırlayıcı ayrımlar bulunmamaktadır." ibaresi yer alıyor. Duyurunun şirketin internet sitesinin ana sayfasında ve herkesin kolaylıkla görebileceği bir bölümünde devamlı bir şekilde ve kullanıcı dostu bir formatta yapılması isteniyor.