• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...
Kapıköy`den Transit Araç Geçişleri Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Saray ilçesinde bulunan ve Türkiye ile İran`ı birbirine bağlayan Kapıköy-Razi Sınır Kapısı; 16 Nisan`da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, İran Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Ali Agamuhammedi, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyıldız ve çok sayıda Türk ve İranlı vatandaşın katılımıyla açılmıştı.

Transit geçişler İran tarafındaki teknik altyapıdaki sorunlar sebebiyle yapılamıyordu. Vali Münir Karaloğlu ve AK Parti Milletvekili Burhan Kayatürk`ün kapının transit araç geçişine açılması için İran`ın Erzurum Başkonsolosluğu, Ankara Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı ile yaptıkları görüşmeler sonuç verdi. Sabah saatlerinde İran gümrüğünün küçük araçların transit geçişlere izin vermesi haberini alan Van Valisi Münir Karaloğlu, beraberinde bir heyet ile Kapıköy`e gitti.

Kapıköy 16 Nisan`da, 3 bakanın katılımıyla hukuken açılmıştı
Kapıköy`ün, 16 Nisan`da 3 bakanın katılımıyla hukuken açıldığını anımsatan Karaloğlu, İran tarafındaki teknik problemlerin çözülememesi sebebiyle araç geçişinin yapılmadığını kaydetti. İran tarafındaki teknik altyapının giderilmesinin ardından küçük araçların transit geçişine fiilen başlandığını belirten Karaloğlu, "Bu kapının açılması için ilin bürokratları, milletvekillerimiz, hükümetimiz, başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız çok büyük bir emek verdi. Bugün nihayetinde hukuken açık olan kapımız fiilen de araçların girişiyle hizmete girmiş oldu. Bu kapı Van`ın, bölgenin, Saray`ın, Özalp`in gelişmesine, ticaretin büyümesine, turizmin gelişmesine çok ciddi katkı sunacak. Bunu biz biliyoruz ve görüyoruz. Onun için de kapının açılmasını çok istiyorduk. Kapının açılması ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun" dedi.

Kapıköy Sınır Kapısı Habur`a Bağlanacak
Ak Parti Ankara Milletvekili ve Van Milletvekili Adayı Burhan Kayatürk de kısa bir açıklama yaptı. Sınır ticaretinin Van ve bölge için önemli olduğunu vurgulayan Kayatürk, "Bu kapının başka fonksiyonları da olacak. Bu kapı aynı zamanda Habur Sınır Kapısı`na gidecek. Ve başka kapılara bağlanacak. Bu bağlamda son üç gün içinde İran`ın Ankara Büyükelçiliği ve Erzurum Başkonsolosluğu ile telefonda şahsım olarak 9-10 defa görüşme yaptım. Sayın Valim de sürekli olarak Gümrük Müsteşarlığı ve diğer yetkililerle irtibat halinde idi. Yapılan görüşmelerimiz sonuç verdi. Bu kapının açılmasına önemli katkısı olan İran`ın Erzurum Başkonsolosuna özellikle çok teşekkür ediyorum. Kapının transit taşımacılığa açılması ilimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

İranlı yetkililere Türkiye`den ve İran`dan geçiş için gelen küçük araçların 24 saat esasıyla gümrük işlemleri yapmasını isteyen Vali Karaloğlu, Türk gümrük yetkililerine de aksaklık yaşanmaması talimatını verdi.

Fikret Özkan - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir