Antep fıstığı "Lisanslı depoya" kavuşuyor
Gaziantep'in en önemli gelir kaynaklarından olan Antep fıstığının kayıt altına alınmasına ve daha sağlıklı şekilde korunmasına katkı sağlayacak olan "Lisanslı Depoculuk" projesi hayata geçiriliyor.
Baklavadan çikolataya, hamurlu tatlılardan yemeklere kadar birçok alanda kullanılan Antep fıstığının korunması ve kent için önemli olan bu ürünü bin bir zahmetle yetiştiren çiftçinin desteklenmesi için HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı başta olmak üzere kentteki oda ve STK'lar bu konuda her fırsatta çağrıda bulunmuştu.
Gaziantep'in ve bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan Antep fıstığının korunması için de "Lisanslı Depoculuk" çağrısının sonunda karşılık bulması kentteki üreticileri sevindirdi.
Gaziantep Ticaret Borsası ve Gaziantep Ticaret Odası ve Antepfıstığı Meslek Komitesi üyeleri, ortak komite toplantısında bir araya geldi. Sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda, ayrıca GTB, GTO ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Antep fıstığına yönelik gerçekleştirilebilecek projeler hakkında istişareler yapıldı.
Gaziantep Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda, sektörde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve ortak geliştirilebilecek işbirliği çalışmaları ele alındı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, borsa tarafından Antep fıstığına yönelik sürdürülen projeler hakkında bilgiler verdi.
Akıncı, "Antep fıstığı Lisanslı Depoculuk" projesini bu yıl içerisinde hayata kazandırmayı planladıklarını belirterek, İpekyolu Kalkınma Ajansının mali destekleriyle hizmete girecek olan 10 bin ton kapasiteli lisanslı deponun Türkiye'de sektör için bir ilk oluşturacağını söyledi.
Akıncı, Antep fıstığının kayıt altına alınmasına ve daha sağlıklı şekilde korunmasına katkı sağlayacak olan lisanslı deponun aynı zamanda emanetçilik sisteminden kaynaklanan çeşitli mağduriyetlerin de önüne geçilmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Antep fıstığının ana vatanı Gaziantep'e "Pilot Ölçekli Antep fıstığı İşleme Tesisi" kazandırmak içinde TÜBİTAK-MAM ile ortak proje yürüttüklerini kaydeden Akıncı, cihaz ve ekipman alımlarıyla yaklaşık bütçesi 1,7 milyon Euro'yu bulması beklenen tesis için gerekli tüm fizibilite çalışmalarının tamamlanarak, protokollerin imzalandığını söyledi.
"Antep fıstığının geleceğinden umutluyuz"
Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığı sektör temsilcilerinin bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Antep fıstığının geleceğinden ise çok umutlu olduklarını dile getirdi.
Türkiye'nin, Antep fıstığı üretiminde şu anda Amerika ve İran'ın ardından üçüncü sırada yer aldığını belirten Tiryakioğlu, "Önümüzdeki yıllarda toplam rekoltemizin daha da artmasını bekliyoruz. Eskiden 'ekenin yiyemediği' ürün olarak tabir edilen ve kıraç bölgelere de yer boş kalmasın diye ekilen Antep fıstığında üretim anlayışı şimdi tamamen değişti. Üretimde verimli topraklar ve aşılı fidanların tercih edilmesiyle birlikte sulama bilincinin de artık gelişmesi üründe mahsul süresini çok daha kısa sürelere indirmektedir. Türkiye'de Antep fıstığı 27 ilde yetiştiriliyor ve toplam rekoltenin ise yüzde 98'lik bir kısmı Gaziantep'te işleniyor. Özellikle bu sene ihracatta önemli bir artış ivmesi yakalandı. Ben burada şunu da özellikle belirtmek istiyorum; rekoltemiz yeni dikilen fidanlarımızın da meyve vermesiyle birlikte artık her yıl kademeli olarak artış gösterecek. Bu nedenle sektör olarak gerekli alt yapımızı daha yüksek rekoltelere cevap verecek şekilde hazırlamamız gerekiyor." dedi.
"Çiftçi desteklenmeli"
Antepfıstığında rekoltenin artırılması ve kalitenin korunmasına yönelik yapılacak çalışmalarda STK’lara önemli görevlerin düştüğüne işaret eden Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Antep fıstığını korunması ve Antep fıstığını bin bir zahmetle yetiştiren çiftçinin desteklenmesinin önemine değindi.
Yıldırım, "Üreticiyi teşvik edecek olan tarımsal destekleme günümüzde endüstriyel bir ürün haline gelen Antep fıstığının kayıt altına alınmasına fayda sağlayacaktır. Şehrimizin adıyla anılan 'yeşil altınımız' Antep fıstığı için odalarımız, borsalarımız ve belediyelerimizin birlikte projeler üreterek, iş birliği içerisinde hareket etmesi büyük önem arz ediyor. Üretimde nasıl daha fazla rekolte elde ederiz, çiftçiyi nasıl daha fazla destekler, kaliteyi nasıl daha fazla korur ve geliştiririz? çabası içerisinde olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Teymur de Antep fıstığının Gaziantep için çok büyük bir değer olduğuna dikkat çekti.
"Antep fıstığı tam olarak hak ettiği yerde değil"
Sektörün tüm temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturacağı ve ortak kararlar alacağı bir birlikteliğin ürünün geleceğini tayin edeceğini vurgulayan Teymur, "Kültürel ürünümüz Antep fıstığı tam olarak hak ettiği yerde değil. Gerek rekoltesinde gerekse de işlenip satılması noktasında bazı eksiklikler mevcut. Ortak faaliyetler ve işbirliği içerisinde her türlü desteği vererek yeşil altınımızı çok daha ileriye taşımamız gerekiyor. Yeterki somut adımlar atarak, alınan kararları ivedilikle hayata kazandırıp uygulamaya koyalım." şeklinde konuştu.
"Gaziantep bir sanayi şehri olduğu kadar önemli bir tarım merkezidir"
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise Gaziantep'in bir sanayi şehri olduğu kadar önemli bir tarım merkezi olduğunu dile getirdi.
Gaziantep’in yaklaşık 370 bin hektar tarım arazisinin yüzde 35'inde Antep fıstığı yetiştiriciliği yapıldığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Gaziantep tarım arazileri bakımından Türkiye'de 17'inci sırada. Tarım ürünleri ihracatında ise 5'inci sırada yer almaktadır. Bu nedenle Gaziantep bir sanayi şehri olduğu kadar aynı zamanda önemli bir tarım şehri olarak ta ön plana çıkmakta. Gaziantep'te tarımsal üretimde en fazla Antep fıstığı, zeytin ve buğday tercih edilmektedir."
Yapılan konuşmaların ardından gerçekleştirilen toplantıda, sektörde yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve ortak gerçekleştirilebilecek projeler hakkında, GTB ve GTO meslek komiteleri üyeleri arasında görüşmeler yapıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)