• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve ICC Milletlerarası Tahkim Divanı işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen ICC Türkiye Tahkim Günü Uluslararası Tahkim Konferansı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Alexis Mourre’nin açılış konuşmaları ile başladı. Hisarcıklıoğlu açılışta yaptığı konuşmada, ICC’nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu vurguladı. ICC’nin Birinci Dünya Savaşı’nın uluslararası ticarete verdiği zararı gidermek amacıyla, bir grup girişimci tarafından, ‘barışın tüccarları’ sloganıyla kurulduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, dünya çapında barışın ve refahın geliştirilmesi için ön saflarda yer aldığını söyledi.

BM’DE GÖZLEMCİ STATÜSÜNÜ KAZANMIŞ, TEK İŞ DÜNYASI ORGANİZASYONU

Hisarcıklıoğlu, ICC’nin 100 yılda, 100'den fazla ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil eder hale geldiğini belirterek, “Yani dünyadaki her 3 çalışandan 1’i, ICC üyesi firmalarda çalışmaktadır. 100 yaşındaki ICC, hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren ve Birleşmiş Milletlerde Gözlemci Statüsünü kazanmış, tek iş dünyası organizasyonudur” dedi. ICC Milletlerarası Tahkim Divanı’nın 1923 yılında kurulduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, zamanla farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında toplayarak, dünyada ticaretin artırılması ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için referans kurum haline geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ICC’nin 21. asırdaki misyonunu ‘herkes için, her gün ve her yerde çalışan iş dünyası’ olarak yenilediğini belirtti.

ICC TÜRKİYE MİLLİ KOMİTESİ

Türkiye’de, ICC Türkiye Milli Komitesi’nin kurulması ve faaliyetlerinin yürütülmesi görevinin TOBB’a verildiğine değinen Hisarcıklıoğlu, TOBB çatısı altında faaliyet gösteren ICC Türkiye Milli Komitesi’nin, 1934 yılından bu yana ICC’nin Türkiye temsilciliğini üstlendiğini, ICC’nin çalışmalarına katkı verdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ICC’nin temel faaliyet alanlarından birinin de tüm dünyada kabul gören ve ticarette ülkeler arasındaki farklı uygulamaları kaldırmayı amaçlayan iş kurallarını oluşturmak olduğunu belirterek, “İş dünyasını yakından ilgilendiren, Uluslararası ticarette ihracatçı ve ithalatçıların hak ve yükümlülüklerini açıkça belirten, uluslararası standart kurallar bütünü, INCOTERMS, 2020 yılında yenilenecek. ICC Ticaret Hukuku ve Uygulamaları Komisyonu tarafından yenilenme çalışmaları yapılan Incoterms 2020, ICC Türkiye tarafından, ülkemiz iş dünyasının hizmetine sunulacak ve konuya ilişkin eğitimler düzenlenecek” dedi.

“TAHKİM, BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU”

Tahkimin iş dünyası için çok önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Zira ticaret ve yatırım yapmak, risk almak demek. Başka bir ülkeyle yaptığınızda, bu risk daha da büyüyor. Çünkü her ülkede farklı mevzuat, farklı uygulama mevcut. Yatırımcıların, bunların hepsini bilmesi mümkün değil. Bu da ticaret ve yatırım iştahını azaltan bir durum. Herhangi bir ihtilaf durumunda tarafsız, objektif, saygın, kuralları baştan net olarak konulmuş bir başvuru merciinin bulunması, tüm tarafları koruyan bir unsurdur. Bu nedenle tahkim, artık iş yapmanın olmazsa olmaz koşullarından biri haline gelmiştir” dedi.

DÜNYANIN HEMEN HER ÜLKESİNE İHRACATIMIZ VAR

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yaptığı konuşmada, 82 milyon nüfuslu Türkiye’nin 31 yaş ortalamasıyla Avrupa’nın en dinamik ekonomisine sahip ülke konumunda bulunduğunu ifade etti. Pekcan, şunları kaydetti: “Türkiye ekonomisi dünya ekonomisine açıklık oranıyla da Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesindedir. Dış ticaret hacminin milli gelire oranı mart ayında açıklandığında bunu hep beraber göreceğiz. Türkiye her zamankinden daha fazla küresel ekonomiye entegredir.” Pekcan, “Bugün dünyanın hemen her ülkesine ihracatımız var. Türk firmaları yaklaşık 120 ülkede yatırımcı konumunda, müteahhitlik firmaları da 123 farklı ülkede başarılı projelere imza atmış durumdalar. Bugüne kadar 380 milyar dolarlık proje gerçekleşmiş durumda. Hizmet ihracatımız 47,8 milyar dolar, mal ihracatımız 168,1 milyar dolara ulaşmıştır.” Bakan Pekcan, dijital ekonomiye geçişte e-ticarette ciddi bir altyapının oluştuğunu söylemek mümkün olduğunu belirterek, “Hatta blok zincir gibi, ‘büyük veri’ analizi gibi yeni ve dönüştürücü alanlarda altyapımızın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Türkiye’deki iş ve yatırım ortamı küresel ekonominin yenilikçi alanlarını barındırmaktadır ve bu yönde gelişmek için de uygundur.” diye konuştu.

“AÇIK TİCARETİ SAVUNAN BİR KURULUŞUZ”

ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Alexis Mourre ise ICC’nin en büyük ve en başarılı tahkim örgütü olduğunu ve kurum olarak tarafları cezbettiğini söyledi.  Mourre, tarafsız bir kurum olan ICC’nin 25 dilde hizmet veren küresel bir kurum olduğunu anlattı. Mourre, konuşmasında ICC’nin yeni çalışmaları ve uygulamaları hakkında da bilgi verdi. Korumacılığa karşı olduklarını belirten Mourre, “Açık ticareti savunan bir kuruluşuz. Türkiye bizim için son derece önemli bir Pazar” dedi. Alanında uzman hakemler, kamu ve özel sektör ve oda ve borsaların hukuk müşavirleri, Yargıtay üyeleri, hâkimler, avukatlar ve akademisyenlerin katıldığı konferansta; ICC Tahkiminin genel özellikleri ve güncel gelişmeler, kullanıcıların etkin bir uyuşmazlık çözüm mekanizması olarak tahkime bakış açıları, Türkiye’de bugünkü tahkim ortamında yargının rolü, uluslararası tahkimde delil ikamesi usulüne ilişkin konular ele alındı.