• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 19 Şubat 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak ilaç zam oranını yüzde 26,4 olarak açıkladı. Konu ile ilgili konuşan Batmanlı eczacılar ve vatandaşlar, bu oranın oldukça yüksek olduğunu, zam oranının düşürülmesi gerektiğini aktardılar.

Muayene ücretlerinin de çok sıkıntı yaşattığını belirten eczacılar ve vatandaşlar, bu ücretlerin de bir defada alınması gerektiğini söylediler. Ayrıca zamdan sonra ülkede bulunmayan bazı ilaçların da geri alınabileceğini belirten eczacılar, vatandaşın aradıkları ilaçları zamlı bir şekilde alabileceklerini ifade ettiler.

"Zam oranı düşürülmeli"

Zam oranının oldukça yüksek olduğunu belirten eczacı Hüseyin Güneş, "Biz zaten ilaç sıkıntısı yaşıyoruz, müşterilerimize derdimizi anlatamıyoruz. Vatandaşa ‘İlaç yok.’ dediğimizde 'Eczacılarda nasıl ilaç olmaz.' diye tepkiler alıyoruz. Bu zamdan sonra 20 liraya verdiğimiz ilacı, 25-30 liraya vermek durumunda kalacağız. Müşteri de 2 gün önce 20 liraya aldığı ilaca 30 lira vermek istemiyor. Biz bu durumu hastalara izah edemeyeceğiz, yüzde 26 zam oranını da düşürebildikleri kadar düşürmeleri gerekiyor. Çünkü insanlarda zaten alım gücü yok. Bir de piyasada olmayan ilaçlar da var, insanlar gittikçe daha fazla sıkıntıya giriyor. Ayrıca bu zam bazı ilaçların geri gelmesine de yardımcı olacaktır diye düşünüyoruz." dedi.

"Muayene ücretleri hem vatandaşı hem de bizi sıkıntıya sokuyor"

İlaç fiyatları kadar muayene ücretlerinin de sıkıntılı olduğunu belirten eczacı Erhan Gök, "Şu anda en büyük sıkıntı ilaçları temin etmektir. Bu zamdan sonra vatandaşın ihtiyacı olan ve piyasada olmayan ilaçların tekrar piyasaya gireceğini düşünüyorum. Bizim istediğimiz de vatandaşın ihtiyacı olan ilacı temin edebilmektir. Zaten en uygun ilaç veren ülke Türkiye, vatandaş bu fiyata alıştığı için bu zam onları yüksek gelebilir. Vatandaşın en büyük sıkıntısı ilaç ücretlerinden çok muayene parasıdır. Biz artık muayene ücretlerinin peşine düşmüşüz. Bunu da devletin düzene sokması gerekiyor, yani biz eczacılar devletin muhasebeci gibi bir durumda kalıyoruz. Hastalar, hastaneye gittiği zaman orada muayene ücreti alınırsa hiçbir sıkıntı kalmaz." ifadelerini kullandı.

"Bu kadar zam çok fazla"

Zammın çok fazla olduğunu belirten vatandaşlardan Hakan Bilir ise şunları söyledi: "Zaten piyasada ilaç bulmakta sıkıntı çekiyorduk, şimdi bulsak dahi zamlı fiyata almak zorunda kalacağız. Bu kadar zammın tek seferde yapılması biraz fazladır. Yetkililerin bu zam oranını düşürmesi gerekiyor. Bu dönemde insanlarda zaten alım gücü yok, bir de sağlık için yaptığı harcamalar fazlalaşırsa nasıl geçim sağlanır bilemiyoruz." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)