Velilere "Seçmeli din dersleri" konusunda hassasiyet çağrısı
Seçmeli din dersleri konusunda velilere hassasiyet çağrısında bulunan İrfan-Der Başkanı Yusuf Oktay, öğrencilerin bu dersleri görmesinin gelecekleri açısından hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Okullarda seçmeli ders olarak okutulan Kur'an-ı Kerim, Hazreti Muhammed’in (Sallahu Aleyhi ve Sellem) hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin tercih süresi 22 Şubat Cuma günü sona eriyor.
Bu yıl "Dersimi seçiyorum, dinimi öğreniyorum" sloganıyla başlatılan seçmeli derslerle ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan İrfan-Der Başkanı Eğitimci Yusuf Oktay, seçmeli ders uygulamasının oldukça faydalı olduğunu ve ailelerin bu konuyu ihmal etmeyip, en güzel şekilde değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.
Bölgede ailelerin seçmeli dersler konusunda duyarsız ya da az bilgiye sahip olduklarını belirten Oktay, oysa seçmeli ders konusunun iyice tetkik edildiği zaman zannedildiği kadar basit bir konu olmadığının görüleceğini söyledi.
"Bu derslerin seçmeli değil zorunlu olması gerekir"
Halkı Müslüman olan bir ülkede Kur’an-ı Kerim, Siyer-i Nebi ve Temel Dini Bilgiler gibi derslerin seçmeli değil zorunlu olması gerektiğine de işaret eden Oktay, bunun ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığının düzenleme yapması gerektiğini ifade etti.
Oktay, "Hem öğrencilerimizden hem ailelerimizden Kur'an-ı Kerim, Peygamberimizin hayatı ve temel dini bilgiler dersleri ile ilgili duyarlı olması lazım. Peki, biz niye bu dersleri seçmeliyiz? Çünkü Müslüman bir ülkede çocuklarımızı istediğimiz gibi yetiştiremiyoruz. Onları Müslümanca yetiştiremediğimiz için bu İslami dersleri seçmemiz gerekiyor. Müslüman bir ülkede, bu yaştaki öğrencilerimize maalesef Kur’an-ı Kerim öğretebilecek, Peygamber Efendimizin hayatını ve temel dini bilgileri öğretebilecek kurumlar yok. Bu nedenle bize ufak bir kapı aralayan, Milli Eğitim Bakanlığının son zamanlarda sunduğu bu şansı velilerimiz çok iyi değerlendirmek zorundadır. Yoksa belli bir yaştan sonra lisede ve üniversitede bu eğitimi alamayan çocukların İslami eğitim ve terbiyeden yoksun olarak büyümeleri kaçınılmaz olacaktır." dedi.
"Günümüz gençlerinin en büyük sorunu"
Günümüz gençlerinin en büyük sorununun milli ve manevi değerlerden uzak bir hayatı benimsemeleri veya arzulamaları olduğunu kaydeden Oktay, bunu engellemenin tek yolunun temel dini bilgiler başta olmak üzere Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin hayatını öğretmekten geçtiğini anımsattı.
Oktay, "Bir aile, İslami değerleri ev ortamında çocuğuna veremeyebilir. Camii ortamında bunu göremeyebiliriz. Okullarda da tercih edilmezse çocuk İslam’a yabancı, Peygamberimizden ve temel dini bilgilerden bihaber yetişecektir. Öğrencilerimize ve velilerimize tavsiyemiz, okullarımızdaki fenni ilimlerin yanında hem Kur'an-ı Kerim hem de diğer temel dini bilgiler derslerini seçmeleri konusunda daha da hassas olmalarıdır." diye konuştu.
"Geleceğimiz gençlerimizdir, geleceğimize yatırım yapmalıyız"
"Bir toplumun geleceğini gençler oluşturuyor." diyen Oktay, son olarak şunları söyledi: "Gençlerimiz eğer bizim geleceğimiz ve varislerimiz ise bedenleriyle nasıl bize ait iseler zihin yapıları ve ahlaklarıyla da bize ait olmaları gerekiyor. Eğer bunu istiyorsak geleceğimize yatırım yapmalıyız. Çünkü bizim geleceğimiz gençlerimizdir. Geleceği şekillendirense gençlerin şu an alacakları eğitimdir. Bu konuda aileler hassas davranmalı ve duyarlı olmalıdır." (M. Salih Keskin – İLKHA)