• DOLAR 32.469
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2435.94
  • ...
 İlk Defa Tüm Camilerde İtikaf Yasağı Kalktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mısır’ın 100 camili bir şehri, ilk defa tüm camileriyle itikafa girdi. Mübarek rejimi döneminde Devlet Güvenlik Birimi’nin izniyle şehirdeki ancak 4 camide itikafa girilmesine izin veriliyordu.

Kahire’nin batısında yer alan ve 7 semtinde yaklaşık 100 camisi bulunan 6 Ekim Şehri’nde binlerce Mısırlı itikafa girdi. Böylece 6 Ekim Şehri, tüm camileriyle itikafa giren ilk şehir oldu. Bazı vatandaşların ve Mısır Şura Meclisi başkan yardımcısının ifadelerine göre şehirde devrim öncesinde sadece 4 camide itikafa girilmesine izin veriliyordu. Devrimin ilk yılında 30 camide girildi. Bu yıl ise şehrin tüm camileri itikaf için kapılarını açtı.

Camilerin itikaf için en güzel şekilde düzenlenmesi ve denetimi de dikkat çekiyor. Geçen yıl oluşturulan İtikaf Müdürlüğü Komitesi üyesi Ahmed Habib şöyle dedi: ‘Bu yıl itikaf, daha güçlü bir şekilde düzenlenmesi, programlarının çeşitliliği ve faaliyetlerinin kapsamlılığı ile önceki yıllardakilerden ayrılıyor. Öyle ki bu yıl itikaf sırasında, dini ve manevi derslere ek olarak ilk defa insan gelişimi ve siyasi tartışmalar için oturumlar düzenleniyor. ‘

Habib sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Güvenlik durumundaki iyileşme, yasakların ortadan kalkması ve halkın elde ettiği özgürlük bu yıl birçok kişiyi itikafa girmeye teşvik etti. Bundan önce ise itikafa girmek isteyen kişi kimliğini bırakır, forum doldurur ve onay gelmesini beklerdi.’

Komite üyesi, camilerde sadece erkekler için değil kadınlar için de düzenleme yapıldığını örneğin İmad Ragıb Camisi’nde 200 erkeğin yanında 75 de kadının itikafa girdiğini, ancak kadınların sayısının gece vaktinde 15’e düştüğünü belirtti.
Habib, itikafın hedefinin ise itikafı tamamlayan şahısların kişiliklerinde açıkça farkedilir değişiklik oluşması anlayışına dayalı yeni bir ibadet ve itikaf felsefesine sahip olmalarının sağlanması olduğunu dile getirdi.

Diğer yandan camide itikafa girenlerden biri olan Şura Meclisi Başkan Yardımcısı Sadık Abdulmuktedir şöyle konuştu: ‘Eski rejim zamanında ancak çok az kişi itikafa girebiliyordu. Şehirdeki sadece dört camide itikafa girilmesine izin veriliyordu. İtikafa girenlere de büyük baskı yapılıyordu. Bu cami de itikaf için izin verilmeyen camilerden biri idi.

Şimdi ise ilk defa 7 semti bulunan ve her semtinde 15 cami olmak üzere toplam 100 camisi bulunan şehirde tüm camilerde itikafa girilmesine izin veriliyor.’

Bilindiği üzere Mübarek rejimi döneminde Devlet Güvenlik Birimi, İslami hareketlere tabi Mısırlı vatandaşları takip ediyor, kendilerine baskı yapıyor ve hemen hemen hepsinin hutbe vermesini engelliyordu. Razamanda camide itikafa girilebilmesi için de şartlar koşuyordu. Bu uygulama 25 Ocak devrimiyle diktatör rejim düşene kadar devam etti.

Timetürk

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir