• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
500 Bin Nüfuslu İlçede, Hiçbir Camide İtikafa İzin Yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR-Ramazan`ı Şerif`in son 10 gününü, kadınlar evde, erkekler mescitte, mescidin bir bölümünde veya mescit hükmünde olan bir yerde, ibadet ve itaatin dışında ihtiyacı olan yeme içme ve abdestin dışında tamamen kendisini diğer dünyalık meşgalelerden uzak tutma anlamına gelen İtikâfa ülkenin her tarafından müminler girerken, Diyarbakır`ın 500 bin nüfusuyla en büyük merkez ilçesi olan Bağlar ilçesinde müftülük tarafından izin verilmediği öğrenildi.
 
Bayramoğlu Cami cemaatinden, Ramazan Danış, Peygamber Efendimizin kuvvetli sünneti olan İtikafa üç gün kala merkez Bağlar ilçesi Bayramoğlu semtinde bulunan Bayramoğlu Camisinde itikafa girmek isteyen cami cemaatinde başka bir şahıs ile cami imam ile görüştüklerini, imamın ise güvenlik nedeniyle problem çıkacağını belirtti. Ramazan Danış, "Bizde bunun, dinimizde ve Peygamber Efendimizin sünneti olduğunu, Diyanet İşleri Başkanlığının bu sünneti ayrıca teşvik ettiğinden dolayı bu ibadeti ihya etmek istiyoruz" dedi.
 
Müftü İtikaf İsteğini Emniyetle Paylaşmak İstemiş
Danış, bunun üzerine cami imamının bir dilekçe ile Bağlar İlçe Müftülüğüne başvurmalarını İstediğini söyledi. Danış daha sonra konu hakkında şöyle konuştu: "Biz cami cemaatinde altı kişinin imzası olacak şekilde, Bayramoğlu Cami`sinde, içinde bulunduğumuz Ramazan ayının son on gününde ilçemiz merkez Bayramoğlu Camisinde akşamdan sahur vaktine kadar itikafa girmek istediğimize dair bir dilekçe ile Bağlar İlçe Müftülüğüne başvurduk. Bağlar İlçe Müftüsü Ahmet Ateş`in bu konuda isteksiz olduğunu ve bu konuyu Diyarbakır İl Müftüsü ve Emniyet Müdürü ile paylaşacağını söyledi.
 
Müftüye Hakkımızı Helal Etmiyoruz
Danış son olarak kendilerinin bu durumun oylamadan başka bir şey olmadığını ifade ederek, "Bizi camilerde ve Peygamber Efendimizin sünnetinde uzaklaştırmak isteyen müftülüğe hakkımızı helal etmeyeceğiz" dedi.
Cami cemaatinde olan Mehmet Elaldı ise cami cemaatinden, Bayramoğlu Camisinde itikafa girmek için cami cemaatinde altı kişi ile ilçe müftülüğüne başvurduklarını, ilçe müftüsünün ise dilekçeyi alıp `Tamam sizi bu konuda arayacağız` diyerek, müftülüğün daha sonra kendilerini aramadığından dolayı, bizzat kendisinin gidip müftü beyle görüştüğünü söyledi.
 
Elaldı daha sonra şöyle devam etti: "Müftü bey, verilen dilekçelerinin cevabı netleşmediği için bize bir cevap veremeyeceğini, daha sonra kendilerine döneceğini belirtti"
 
Elaldı, Ramazan`ın bitimine 12 gün kala verdikleri dilekçe cevabının İLKHA`nın bu konu hakkında Bağlar İlçe Müftüsü ile görüştükten sonra "Sözkonusu Camide güvenlik açısından sakıncalı olduğundan, belirtilen saatlerde cami kapalı olduğundan isteğiniz yerine getirilmemiştir" ifadelerinin yer aldığı bir yazı ile kendilerine verildiğini" söyledi.
 
Mehmet Elaldı son olarak, "Peygamber Efendimiz döneminde de bu tür uygulamaların olduğunu, özgürce ibadet edemediklerinden dolayı bu yasağı kınadıklarını" söyledi.
 
Müftü İddiaları Doğruladı

İLKHA olarak, konu hakkında Bağlar İlçe Müftüsü ile görüştüğümüzde ise ilçe müftüsü, Ahmet Ateş, "Güvenlik nedeniyle Bağlar ilçesinde hiçbir camide itikafa girmeye izin vermediğini" doğruladı.
 
Bağlar İlçe Müftülüğünün bu uygulaması, halk arasında "Türkiye`de pek çok cami ve medresenin sürekli, çıplak olan turistlere açık olduğunu, ama Müslümanlar sözkonusu olunca camiler Müslümanlara yasaklanıyor mu" yorumlarına neden oldu. (Osman İçli-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir