• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Oruç; Bedeni, Sadaka; Malı Temizler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Fatih Akgül / Batman

Her Müslüman üzerine verilmesi farz olan fitre sadakası ile ilgili Doğruhaber’e konuşan Batman İl Müftü Yardımcısı Mahmut Erin, tüm Müslümanların fitre konusunda hassas olmalarını istedi. Mahmut Erin Hocanın fitre sadakasıyla ilgili sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle;

FİTRE SADAKASI NEDİR?
Fitre sadakası Ramazana mahsus bir sadakadır. Her Müslüman’a farz olan bir sadakadır. Ramazan arifesinde güneş batmadan önce doğan her çocuk için fitre vermek farzdır. Farziyet güneşin doğması ve batmasıyla başlar. Ramazan’ın başında da sonunda da fitre sadakasını vermek caizdir.

NE ZAMANA KADAR VERİLİR?
Fitre, Ramazan’ın sonunda güneşin batmasıyla farz olur. Müslümanların fitre sadakasını Bayram Namazı kılınıncaya kadar vermesi gerekir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Fitre; fakirlere, muhtaçlara, zaruret içinde olan insanlar ve yardıma muhtaç olan insanlara verilir. Fitre, Şafii mezhebine göre buğday verilmesi gerekiyor. Ama bu zamanda kimse buğdayla doymayacağından Hanefi mezhebini taklit ederek insanlar muhtaçlara para olarak da fitreyi verebilir. Hanefi mezhebinde insanın ihtiyacına göre her şey verilebilir.

FİTRENİN MANASI NEDİR?
Fitre, Orucun kabulüne delalettir. İnsan fitre vermedikçe tuttuğu oruç kesinlik kabul görmez. Fitre ile tuttuğumuz oruç temizleniyor. Orucu, Fitre sayesinde Allah kabul ediyor.

FİTRE NE İÇİN VERİLİR?
Fitre, fakir fukarayı sevindirmek, muhtaca biraz olsun yardım etmek amacıyla verilir.

FİTREYİ KİMLER VERİR?
Şafii mezhebine göre fitreyi, bir gün bir gecelik yiyeceği olan kişi, yiyeceğinden artanı fitre olarak verir. Hanefi mezhebinde ise, kişinin zengin olması gerekiyor. Aile reisi kendi fitresini vereceği gibi, eşinin fitresini, buluğ çağına varmamış çocuğunun fitresini kendilerine sormadan verebilir. Ama buluğ çağına gelmiş erkek çocukların vekâleti gerekir.

FİTRE TEMİZLİKTİR
Fıtre sadakası ile ilgili tavsiyelerde bulunan Bölgenin tanınmış kanaat önderlerinden Molla Enver Kılıçaslan da, “Peygamber Efendimiz (sav)’in fitre sadakasının oruç tutan insanlar için temizlik olduğunu ifade ediyor. Kim oruç tutarsa ağzıyla haram şeyler işlemezse, bedenin azalarıyla harama girmez ise, Allah günahını affeder ve annesinden doğmuş gibi tertemiz olur. İşte fitre sadakası da, kişinin göz el ve ayaklar gibi azalarıyla yapmış olduğu günahların temizlenmesinde kefaret olur. Bu da, Allah’ın insanlara vermiş olduğu değeri gösteriyor. İnsan elinden geleni yapmalıdır. Bu sebeple fitre verirken cömert olmak gerekiyor. Yani fitre verirken fakire biraz sermaye kalacak şekilde vermek gerekiyor ki muhtaç olan insanlar sevinsinler” şeklinde konuştu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir