28 Şubat Belgeleri Balyoz Planıyla Uyuşuyor
Darbe ve Muhtıraları Araştırma, 28 Şubat Alt Komisyonu`nun ulaştığı belgeler arasında Balyoz Planı`yla uyuşan tasfiye ve atama listeleri...
Meclis, 28 Şubat darbesiyle ilgili çok tartışılacak listelere ulaştı. Darbenin mimarları tutuklanacak gazetecileri, atanacak mülki amirleri, kapatılacak sivil toplum örgütlerini tek tek belirlemiş. Komisyon Başkanı Karayel, "Gazetecilerin listesi Balyoz Planı`ndakiyle uyuşuyor" dedi.
Darbe ve Muhtıraları Araştırma, 28 Şubat Alt Komisyonu`na tüyler ürperten belgeler geliyor. Bunlar arasında tasfiye ve atama listeleri de yer alıyor. `Bin yıl süreceği` söylenen postmodern darbenin mimarlarının, tutuklanacak gazetecilerin listesini yaptıkları, atanacak mülki amirleri belirledikleri, kapatılacak sivil toplum kuruluşlarına karar verdikleri ortaya çıktı.
28 Şubat Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Karayel komisyona çok önemli binlerce belgenin ulaştığını söyledi. 40 uzmanın incelediği belgeler içerisinde tutuklanacak gazetecilerin listesi, kapatılmasına karar verilen sivil toplum kuruluşları ve derneklerin listesi ile ataması yapılacak mülki amirlerin isimlerinin yer aldığı listelerin bulunduğunu dile getirdi. Karayel, "Bunlar çok önemli belgeler. Arkadaşlarımız inceliyorlar. Bunların doğruluğunu kesinleştirmeden kamuoyu ile paylaşmamız doğru olmaz. Ancak Balyoz Planı`ndaki listeyle uyuşuyor" dedi.
KAPATILAN KUR`AN KURSLARINI SORDUK
Diyanet İşleri Başkanlığı`ndan da belge istediklerini ifade eden Karayel, "O dönemde kaç tane Kur`an kursu kapatılmış, ne kadar din görevlisi özlük haklarından mahrum bırakılarakmağdur edilmiş? Bunları Diyanet İşleri Başkanlığı`na sorduk. Ayrıca o dönemde yapılan yönetmelik vemevzuat değişiklikleri hakkında da bilgi istedik. Diyanet camiasının yaşadığı mağduriyetlerin gelecek belgelerle net bir şekilde ortaya çıkacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
ÖĞRETMENLERİN MAĞDURİYETLERİNE MERCEK
Komisyonun belge istediği kurumlar arasında Milli Eğitim Bakanlığı da yer alıyor. Bakanlığa `28 Şubat`ta irticai ve bölücü faaliyetler içerisinde yer alıyor iddiasıyla görevlerinden uzaklaştırılanlar, başka kurumlara geçmek zorunda kalanlar ve atılanları` sorduklarını vurgulayan Karayel, başörtüsü nedeniyle mağdur olan öğretmenleri de araştırdıklarını kaydetti. Karayel, Milli Eğitim`den mevzuat ve yönetmelik değişiklikleri ile ilgili bilgi istediklerini dile getirdi.
BANKACILARIN HESAPLARI İNCELENECEK
Komisyon, 1991-2007 tarihleri arasında Fon`a devredilen bankalar ve bu bankalarda görev alan üst düzey yöneticiler hakkında, TMSF ve BDDK`dan bilgi ve belge talebinde bulundu. Bankalarda o dönem görev yapan asker ve sivillerin şahsi hesaplarının inceleneceğini anlatan Karayel, bankalardan alınan kredilerin de inceleneceğini vurguladı. Karayel, Dünya Bankası’ndan alınan kredilerden kimlerin ne şekilde istifade ettiğinin araştırılan konular arasında yer aldığına dikkat çekti.
KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERECEĞİZ
Karayel, banka ve şahsi hesap bilgilerinin ticari sır nedeniyle Meclis`e gönderilemeyeceği tartışmalarına değinirken "Sır kapsamında olmayan bilgiler bize ulaşacak. Ancak ticari sır konusunda Meclis`e inceleme yetkisi verilmesi için kanun değişikliği yapılması gerekiyor. Bunu hazırlayacağımız raporda teklif edeceğiz" dedi.
‘DİNLEMEYE VEKİLLERDEN BAŞLAYACAĞIZ’
Komisyon`un Meclis`in açılması ile çalışmalarına başlayacağını dile getiren Karayel, önce halen görevde bulunan milletvekillerini kaydetti. Mehmet Ağar ve Çevik Bir gibi isimlerin Adalet Bakanlığı`ndan alınacak izinle cezaevinde dinleneceğine işaret eden Karayel, medya patronları, STK yöneticilerini de dinleyeceklerini vurguladı. Karayel şu ana kadar Mesut Yılmaz dışında dinlenecek isimlerden olumsuz yanıt almadıklarını belirtti. Karayel şöyle devam etti: "Mesut Yılmaz yazılı olarak soru istedi. Ancak bu prensip olarak kabul edebileceğimiz bir durum değil. Biz bir araştırma komisyonuyuz ve bu konuda bir yaptırımımız yok."
OYAK’TAN BELGE İSTENDİ
Başkan Karayel, OYAK`tan da bilgi ve belge istediklerini dile getirerek, kuruluşun çalışma biçimleri, görev almış üst düzey yöneticilerle ilgili de çalışma yürütüldüğünü açıkladı.
BALYOZ’DA NE VARDI?
1. Ordu eski Komutanı Çetin Doğan ve kuvvet komutanları İbrahim Fırtına ile Özden Örnek`in yargılandığı Balyoz Darbe Planı`nda da 137 gazeteciyle işbirliği yapılması ve 36 gazetecinin tutuklanması öngörülmüştü. Ahmet Altan, Ahmet Taşgetiren, Ali Bayramoğlu, Cengiz Çandar, Ekrem Dumanlı, Emre Aköz, Etyen Mahçupyan, Fehmi Koru, Nazlı Ilıcak ve Umur Talu gibi isimlerin yer aldığı listedeki `tutuklanacak gazeteciler` suç duyurusunda bulunmuştu.**Sincan’da 4 Şubat 1997’de tanklar yürüdü. Genelkurmay, rutin bir tatbikat yaptıklarını açıkladı. Gerçeği dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, deşifre etti: “Balans ayarı.
Bugün