• DOLAR 32.492
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2440.011
  • ...

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, merkez Sur ilçesinde başlatılan imar çalışmalarını yerinde denetledi.

Yıkılan tarihi evlerin yerine inşa edilen yapıları, yakılan Kurşunlu Camii ve yapımı süren millet bahçesi alanında incelemelerde bulunan Kurum, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kurum, kendilerine miras kalan eserleri tamir ve ihya etmek üzere çalışmalara başladıklarını söyledi.

Kurum, "Birçok camimizin restorasyonunu gerçekleştirdik. Artuklular döneminden başlayıp cumhuriyet dönemine gelen ve bizim tarihimizin her noktasında bizi yansıtan eserleri gün yüzüne çıkarmaya gayret gösteriyoruz." dedi.

"Üçüncü millet bahçesinin inşasını gerçekleştireceğiz"

Diyarbakır'ın bölge açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Kurum, şunları söyledi: "İki millet bahçesini bitirdik, stadyumun olduğu alanda da üçüncü millet bahçesinin inşasını en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Bugün ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Dolayısıyla marka şehirlerin yapılabilmesi, vatandaşların yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla altyapıdan üstyapıya birçok projeyi belediyelerimizle vatandaşımıza sunmamız gerekiyor."

"320 eserin ihalesini gerçekleştireceğiz"

Sur ilçesinde yapılması planlanan projeler hakkında da bilgi veren Kurum, "Burada bin 500 tane tescilli eserimiz var. 320 tanesinin ihalesini bir ay içerisinde gerçekleştireceğiz. Buraya gelen vatandaşımızın, turistimizin ikamet edebileceği, vakit geçirebileceği butik otelleri düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Diyarbakır eskisinden daha iyi bir hal alacak"

Kurum, bir veya bir buçuk ay içerisinde Sur'da ihale edilmemiş ve yapımına başlanmamış hiçbir inşaatın kalmayacağını sözlerine ekleyerek, "Bu yıl içerisinde buralar büyük oranda toplanacak. İnşallah önümüzdeki yıl içerisinde burada yaşam tam anlamıyla başlamış; tarihin, kültürün içinde tüm milletimizin vakit geçireceği çok önemli mekân olacak. Ticari aksların içerisinde millet kıraathanelerinden kültür merkezlerine, kadınların, çocukların, gençlerin vakit geçirebileceği tüm alanları da yapmaya gayret gösteriyoruz. İnşallah Sur eski Sur'dan, Diyarbakır eski Diyarbakır'dan daha iyi bir hal alacak." şeklinde konuştu.

Bakan Kurum'a, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Sur Belediye Başkanvekili Kaymakam Abdullah Çiftçi ve kurum yetkilileri eşlik etti. (Ramazan Zeren - İLKHA)