• DOLAR 34.515
  • EURO 36.636
  • ALTIN 2926.025
  • ...
`Siz Ramazan`ı Değil Ramazan Sizi Değiştirsin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ramazan öncesi reklam kampanyalarına başlayan bankalar "Ramazan`a özel faiz(!) oranlarıyla kredi" duyuruları yaparken çeşitli belediye ve kamu kuruluşlarının düzenlediği Ramazan eğlencelerinin büyük çoğunluğu İslami ölçülerden oldukça uzak. Ortaya çıkan tablo ise adeta "Başı faiz, ortası eğlence sonu ise felaket" görüntüsünde... "Siz Ramazan`ı değil Ramazan Sizi Değiştirsin" sloganıyla bu mübarek ayı karşılayan Diyanet`in bu haklı çağrısı da maalesef karşılık bulmadı.

Ramazan`ın ruhu incindi

Müzikle birlikte neidüğü belirsiz danslar

Bin aydan daha hayırlı kabul edilen Ramazan`ı, "geleneksel" söylemine sığınarak sulandırmak ve manasından koparmak için yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu mübarek ayın kudsiyyetine uymayan etkinlikler, "Geleneksel Ramazan eğlencesi" adı altında sunuluyor. Böylelikle insanların zihninde, Ramazan denince eğlenceden ibaret bir kavram oluşturulmak isteniyor. Bazı belediyelerin organize ettiği Ramazan eğlenceleri yüksek müzikle birlikte neidüğü belirsiz danslarla bir rezaleti andırıyor. Araya iki üç yazar sıkıştırma gayretiyle meşrulaştırılmaya çalışan bu tür eğlencelerden vatandaşlar da şikayet ediyor.


"Ramazan eğlenceleri caiz değildir"

Ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlenen eğlence programlarının doğru olmadığını belirten İlahiyatçı Doç. Dr. Nedim Urhan, "Bu eğlenceler aslı itibariyle caiz değil, İslam da yeri yok ve İslam ahlakına da uygun değil. Ramazan ayında gazete ve televizyonlarda yaygınlaşan Ramazan "kredisi" adı altında verilen paralar İslam`ın ana ruhunu ortadan kaldırma yoludur. Müslümanlar bankaya zaruri olmadığı müddetçe adım bile atmamalıdır" dedi.

İftar ve sahur eğlencesi adı altında düzenlenen eğlence programları, Ramazan`a yönelik yapılan başlatılan faiz kampanyaları, Ramazan`ın ruhunu ve anlamını zedeliyor. İnsanların kendilerine muhasebeye çektikleri, başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise, cehennemden kurtuluş olan bu ayda, insanları ifsada sürükleyen bu tür organizasyonlara başvurulması tepkilere neden oluyor.


Ramazan eğlenceye indirgenmeye çalışılıyor

Son yıllarda, "Geleneksel Ramazan" ibaresini taşıyan, ancak Ramazan`ın ruhuna ve manasın uygun olmayan işler yapılıyor. Kur-an-ı Kerim`in nazil olduğu, bin aydan daha hayırlı kabul edilen Kadir Gecesi`ni içinde barındıran ve Müslümanlar için mübarek olan ibadet ayı Ramazan`ı, "geleneksel" söylemine sığınarak sulandırmak ve bağlamından koparmak hız kesmeden devam ediyor. Bu mübarek ayın kudsiyyetine uymayan etkinlikler, yıllardır "Geleneksel Ramazan eğlencesi" diye sunuluyor. Böylelikle insanların zihninde, Ramazan denince salt eğlenceden ibaret bir kavram oluşturulmak isteniyor.


Şarkılı türkülü ramazan eğlencesi

Bazı belediyelerin organize ettiği Ramazan eğlenceleri yüksek müzikle birlikte neidüğü belirsiz danslarla bir rezaleti andırıyor. Araya iki üç yazar sıkıştırma gayretiyle meşrulaştırılmaya çalışan bu tür eğlencelerden vatandaşlarda şikayet ediyor. Tüm yurtta böyle eğlencelerin tertiplenmesi bunun lokal bir olay olmadığını gösteriyor. Şarkılı türkülü eğlenceler Ramazan`ın anlam ve önemini gölgeliyor.


Faizi meşrulaştırma çabası

Ramazan ile bağdaşmayan faaliyetlere bir de bankaların kredi kampanyaları eklendi. Bankalar, faiz kazancı elde etmek için kredi vermek istedikleri müşterilerine "Ramazan kredisi" diyerek yaklaşıyor. Mübarek Ramazan ile haram kılınmış olan faizi yan yana getiren bankalar, bir bakıma faizi Müslümanların gözünde meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Reklamlarında dini sembolleri de kullanan bankalar, Ramazan`ı bile bir "kâr vasıtası" olarak kullanmaktan çekinmiyorlar.
Müslümanlar uyanık olmalıdır

Ramazan`a özel faiz oranları adı altında verilen reklâmları ve Ramazan ile eğlencenin bir arada yapılmasını değerlendiren İlahiyatçı Doç. Dr. Nedim Urhan, "Ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlenen eğlence programları doğru değildir. Bu tür programları düzenleyenler İslam`ın ruhunu ortadan kaldırmaya çalışıyor. Aslı itibariyle caiz değil. Eğlence programları manevi hayatı rencide eder ve İslam`a zarar getirir. Aynı zamanda Ramazan ayında gazete ve televizyonlarda yaygınlaşan Ramazan kredisi adı altında verilen paralar İslam`ın ana ruhunu ortadan kaldırma yoludur. Müslümanlar en başından uyanık olmalıdır. Kredi kartı bile kullanmak uygun değildir. Müslümanlar bankaya zaruri olmadığı müddetçe adım bile atmamalıdır. Hem oruç tutup hem kredi kullanmak çok yanlıştır, bunlar doğru değildir." dedi.
Toplumsal yapımızı bozma hareketi

Tüm İlahiyat Fakülteleri Mensupları ve Mezunları Derneği (TİYEMDER) Genel Başkanı Selahattin Yazıcı ise, "En başta şunu söylemek gerekiyor ki Kuran-ı Kerim de faiz alana da verene de haramdır. Faiz denilince çok dikkatli olmamız gerekiyor. Ramazanla faizi yan yana getirmek hiç hoş değil. Ramazan aylarında düzenlenen iftar programları çerçevesinde gerçekleştirilen eğlenceler ise toplumsal yapımızı bozma hareketidir. Bunun yanın da tüketilmesine çok sıcak bakmadığımız birçok yiyecek, içecek ürünleri de Ramazan ayı dolayısıyla satış rekorları kırıyor. Bunları bir bütün olarak değerlendirmek lazım. İnsanlarımız çürütülmeye çalışılıyor." şeklinde konuştu.
Vatandaş zaten faiz kıskacında

Vatandaş zaten tam anlamıyla faiz batağına saplanmış durumda. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası`nın "Tüketici Kredileri ve Borçların Türkiye Panoraması" adlı raporu vatandaşın içine düştüğü faiz batağını gözler önüne, seriyor. Vatandaş borcunu kredi kartından çektiği yüksek faizli nakitle ödüyor. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, durumu daha da kötüye gittiğini belirterek "İhtiyaç kredisindeki büyük artış, borcun borçla kapatıldığının kanıtı. Konut ve ihtiyaç kredisindeki şahlanışa karşılık taşıt kredisine iştahın kesik olması ise düşündürücü" diyerek uyarıda bulunuyor. Buna rağmen vatandaşın en kutsal ay olan ramazanda dahi faiz batağına çekilmek istenmesi bu kadarda olmaz dedirtiyor.

Milli Gazete

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir