• DOLAR 32.582
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2461.376
  • ...
Kuyruğa rağmen kamuoyu memnun  "TANZİM"  YAYILSIN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MAHMUT BULUT- DOĞRUHABER

Sebze ve meyvedeki fahiş fiyatları düşürmek için hayata geçen ‘tanzim satış noktaları’ 48 saat geçmeden etkisini gösterdi. Özellikle büyükşehirlerdeki süpermarketler fiyatlarını yüzde 50 geriye çekti. Zincir marketlerde de tanzim fiyatlarından domates, biber, patlıcan, salatalık, soğan ve patates satışına başlandı. Yoğun talep olunca da marketler de tanzim satış noktalarındaki gibi satışları 2-3 kg. ile sınırlı tuttu. Uygulamadan oluşan uzun kuyruklara rağmen memnun kalan kamuoyu ‘tanzim satış noktalarında kimi temel gıda ve deterjan ürünlerinin de satılmasını ve uygulamanın genişletilmesini istiyor.

ZİNCİR MARKETLER FİYATLARI TANZİM FİYATINA ÇEKTİ

Gıda fiyatlarından yaşanan aşırı yükselişin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın önüne geçeceğini duyurduğu tanzim satışları İstanbul ve Ankara’da başladı. Belediyeler aracılığıyla kurulan çadır ya da mobil araçlarda domates, biber, patlıcan, salatalık, soğan ve patates uygun fiyattan satışa çıkarıldı. Belediyeler aracılığıyla yapılan uygun fiyatlı sebze satışına marketler de dâhil oldu. Türkiye’nin dört bir tarafında hizmet veren zincir marketlerde tanzim noktalarındaki fiyatlardan söz konusu sebzelerin satışına başlandı.

PLAN 2.5 AYLIK ANCAK VATANDAŞ SÜRSÜN İSTİYOR

Tanzim satışlarının 2.5 aylık bir süre için uygulamaya konulacağının açıklanmasıyla vatandaşlar bu uygulamanın sebzeden ayrı diğer ürünlerde de hayata geçirilmesini ve tüm yıla yayılmasını bekliyor. Tanzim satışlarının market fiyatlarını da aşağı çektiğini ifade eden Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “Salatalık 8 lirayken 4 liraya, biber 11 lirayken 6 liraya, patlıcan 10 lirayken 4,5 liraya, soğan 4 lirayken 2 liraya, patates 4,5 lirayken 2 liraya sattık. Bizim arkamızdan da marketlerde ve manavlarda fiyatlarda ciddi gevşeme oldu. Belli marketler de projeye destek verdi. Özellikle patates ve soğanda 2 liradan satış yapmaya başladılar. Kamuoyunda, söz konusu mekanizma bir seçim çalışması gibi tartışma konusu yapılıyor. Tanzim satışta 2.5 aylık planlamamız var. Örtü altı üretimin yanı sıra açık alanlardaki ürünler de piyasaya girdiğinde fiyatlarda ürün bolluğundan kaynaklanan bir gevşeme olacak” diye konuştu.

TANZİMDE İLK GÜNDE 646 TON SATIŞ GERÇEKLEŞTİ

İstanbul ve Ankara'da tanzim satışının ilk gününde toplam 600 tonluk ürün satıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilk günde tanzim satış noktalarından vatandaşlara 297.7 ton sebzeyi ulaştırdığını duyurdu. Ankara Büyükşehir Belediyesi de 15 noktada kurulan 'Halk Sebze' tanzim satış noktalarından 348.5 ton satış yaptı. Böylece toplamda 646.2 tonluk satış yapılmış oldu.

EN ÇOK DOMATES SATILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, 34 ilçede 50 noktada en çok domates satılırken, en az ise sivri biber satıldı. İlk günde 118 ton domates, 70 ton patates, 73 ton soğan, 16 ton ıspanak, 15 ton salatalık, 2.7 patlıcan, 2 ton çarliston biber ve bir ton sivri biber olmak üzere sekiz farklı kalem sebze uygun fiyattan vatandaşa ulaştırıldı. Tanzim satış noktalarında; domates 3, patlıcan 4,5, salatalık 4, çarliston biber 6, sivri biber 6, soğan 2, patates 2 ve ıspanak 4 liradan satılıyor. Ankara'da ise domates, patates, soğan, biber, patlıcanın yanına bir de kabak eklendi. Ankara'da satışın ilk gününde 130 ton ile domates en çok alınan sebze olurken; bunu 120 ton ile patates takip etti. Ankara'da tanzim satışların ilk gününde 130 ton domates, 120 ton patates, 60 ton kuru soğan, 25 ton salatalık, 10 ton biber, 3.5 ton patlıcan satıldı. Tanzim satış noktalarında uygulanan ürün fiyatlarından vatandaşlar son derece memnun. Tezgâhlarda soğan ve patates 2, salatalık 4, biber 6, patlıcan 4.5, domates 3 ve kabak 3 TL olarak satışa sunuluyor.

TANZİM SATIŞ UYGULAMASI İNTERNET ORTAMINA TAŞINIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "Tanzim satışlarını, Türkiye'nin Milli Pazaryeri Platformu www.epttavm.com'da başlatıyoruz." ifadesini kullandı. Turhan, yazılı açıklamasında, Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ve PTT AŞ güvencesiyle başlatılan proje kapsamında tarım ürünlerinin vatandaşa ulaşması sürecinde yaşanan aracı hizmet ücretlerini ortadan kaldırmayı amaçladıklarını kaydetti. Sebze ve meyve fiyatlarındaki ciddi oranda yükselişe dikkati çeken Turhan, "Enflasyonla Topyekûn Mücadele kapsamında vatandaşlarımıza ekonomik fayda sağlamak amacıyla uygulamaya konulan tanzim satışlarını, Türkiye'nin Milli Pazaryeri Platformu www.epttavm.com'da başlatıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. PTT'nin internet adresinde yer alan meyve ve sebzelerin tanzim fiyatlarıyla satıldığı bilgisini paylaşan Turhan, tüm ürünlerin PTT Kargo ve Lojistik aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılacağını duyurdu.  Turhan, Milli Pazaryeri Platformu olarak vatandaşların tanzim noktalarında sıra beklememeleri, sebze ve meyvelerini uygun şartlarda alabilmeleri için sorumluluk üstlendiklerini belirterek şunları kaydetti: "Vatandaşımıza ekstra ücret yansımaması ve uygulamada avantajların artırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte çaba içerisindeyiz. e-Tanzim uygulamamamızın süratle başlatılması için de çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz."

BAKLİYAT ÜRÜNLERİ DE TANZİM NOKTALARINDA SATILACAK

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, kısa zaman içinde bakliyat ürünlerinin de TMO fiyatlarıyla tanzim satış noktalarında yerini alacağını söyledi. Dünya Bakliyat Günü çerçevesinde TMO Genel Müdürlüğü binası önünde düzenlenen etkinlikte konuşan Güldal, organizasyonun bakliyat üretimi ve tüketimi konusunda farkındalığın artırılması amacını taşıdığını ifade etti. Bakliyat ürünlerinin tanzim satışı için hazırlıkların sürdüğünü belirten Güldal, "Çok kısa bir zamanda bakliyat ürünlerimiz de TMO fiyatlarıyla tanzim satış noktalarında olacak. Elimizdeki nohut, mercimek ürünleri yerini alacak." ifadelerini kullandı. Güldal, soğan fiyatlarında da ciddi düşüş olduğunu ifade ederek, bu ürünle ilgili piyasada sıkıntı olmadığını sözlerine ekledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir