• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
LYS Kalkıyor, Yerine Bu Sistem Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu`nda (BTYK) üniversiteye girişte yeni model için düğmeye basıldı. Modeli ana hatlarıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün açıkladı.

MODEL DEĞİŞECEK: Ergün, `Üniversite ye giriş sistemi lise ve ilköğretimi şekillendiriyor. Orada doğru bir tespit, yeni bir yapılanmayla altta atılan adımların da etkili ve kalıcı olması sağlanmış olacak. 2014 sonunda bu yeni sistemin devreye girmesi için TÜBİTAK, Talim Terbiye Kurulu, YÖK, ÖSYM, MEB ve üniversiteler birçok bilimsel çalışma yapacak` dedi.

LYS , TOEFL GİBİ OLACAK: Yeni modelde LYS sınavı olmayacak. Ergün, `TOEFL gibi yapılan sınavlar var. Bunlar, yıl içinde belli periyotlarda yapılan sınavlar. İstediğiniz zaman giriyorsunuz ve aldığınız en yüksek puana göre tercih yapıyorsunuz. İnsanı strese sokmayan, daha çok seçenek sunan bir model` diyerek sistemin çerçevesini çizdi.

VİDEO ORTAMINDA DERS: BTYK`da, ders içerikleriyle ilgili kararlar da alındı. Buna göre; TÜBİTAK`la MEB eğitim müfredatına uygun, dijital içerikler hazırlayacak. Bu içeriklerde videolar, ses dosyaları ve interaktif ortamlarla desteklenmiş zenginleştirilmiş kitap olacak. Bu kitaplara paralel olarak, Türkiye`nin en iyi öğretmenleri tarafından verilen dersler, video ortamında öğrencilere sunulacak. Ergün, `Bu yöntemlerle, Ağrı`daki bir çocukla Ankara`nın, İstanbul`un en iyi okulundaki çocuk, Türkiye`nin en iyi öğretmenlerinden, en iyi içeriklerle ders alma konusunda eşit şartlara sahip olacak` dedi.

FIRSAT EŞİTLİĞİ: Lisans düzeyinde üniversite öğrencileri için de ders içerikleri YÖK`le birlikte hazırlanacak. Ergün, `İsterseniz Hakkari Üniversitesi`nde okuyun, isterseniz Boğaziçi ya da Bilkent. `ODTÜ`deki şu hocadan şu dersi alabilseydim ne iyi olurdu` demeyecek öğrenci. O dersi, o hocadan alabilme imkanına sahip olacak` diye konuştu.

DİL EĞİTİMİ DE DEĞİŞECEK: Dil eğitiminde de değişikliğe gidiliyor. Dil eğitimini `gramer` ve `kelime ezberleme` çizgisi dışına çıkarmak istediklerini söyleyen Ergün, `Daha pratik, hayatın içinden, gerekirse animasyonlarla desteklenen bir dil eğitimi anlayışına dönüştürmemiz gerekiyor. Türkiye`de dil eğitiminin modeli değişecek ve alternatif eğitim modelleri tasarlanacak` dedi.

YGS`YLE İLGİLİ KAYGILAR GİDERİLECEK

YENİ sistemli Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı eğitimci Turgay Polat değerlendirdi.

- YILDA 5 SINAV: Amaç daha iyi öğrenci seçmek. Yapılan çalışmalar YGS`de oluşan olumsuz havayı, kaygıyı azaltmaya yönelik. Değişikliklerden ilkinde, sınav güvenli olsun, sorular çalınmasın diye yılda birden fazla sınav yapılacak. Dünyadadaki eğitim sistemlerinde de bunun örnekleri var. Yeni sisteme göre 2 ay arayla yılda 5 tane sınav yapılması planlanıyor. Öğrencinin istediği kadar sınava girme hakkı var. Aldığı en yüksek puan geçerli oluyor.

- YETENEKLER DE ÖLÇÜLEBİLECEK: Sınavda açık uçlu sorular sorulup kısa cevaplı olan, çözüm basamaklarını gösteren bir sistem olacak. Sistem 10 puan tanımlanıyor ve öğrencinin çözümüne ve cevabın doğruluğuna göre 10`dan 1`e kadar puanlaması yapılıyor. Öğrencilerin farklı yetenekleri de ölçülecek.

- BAZI FAKÜLTELER SİSTEM DIŞI: Bu sistemde Fen-Edebiyat fakültelerindeki bazı bölümler gibi insanların zevk için okuduğu bölümler için kontenjan ve puan sistemi kaldırılacak.

- ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİ SEÇECEK: Bir diğer değişiklik ise bazı fakültelerin öğrencilerini kendisinin seçmesi olacak. Özellikle iletişim fakülteleri için geçerli. Örneğin, reklamcılık bölümünü kazanan öğrencinin reklamcılığa hiç yeteneğinin olmadığı gözleniyor. Planlanan yeni sisteme göre öğrenci yine puanı alsın fakat üniversite kendi öğrencisini seçerken kriterini kendisi koysun.

Akşam

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir