• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
VATSO`dan Yolsuzluk İddialarına Cevap
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - VATSO Yönetim Kurulu imzasıyla yayımlanan basın bildirisinde kurum olarak şeffaflık ilkeleri gereği belirli aralıklarla kamuoyunu bilgilendirdikleri ifade edildi. Bildirinin devamında \"K yetki belgelerin verilmesinde odamız idari personeli tarafından yapıldığı tespit edilen yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile ilgili süreç devam etmektedir. Odamız Yönetim Kurulu`nun isteği ve şikâyeti üzerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nden (TOBB) gelen müfettiş incelemeleri nihayetlenmiş olup sorumlu olan kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunulmuştur\" denildi.

\"2008-2009 ve 2010 Yıllarına Dair Ciddi Usulsüzlükler Tespit Etmiştir\"
Açıklamada, Ticari amaçla yurtiçi eşya taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişilere verilen K yetki belgelerinin hak sahiplerine verilmesi işinin Ulaştırma Bakanlığı ile TOBB arasında yapılan protokole istinaden bir kısım Ticaret/Ticaret ve Sanayi Odalarının yetkilendirilmiş olmalarından dolayı bu belgeyi verme yetkisinin kurumlarından olduğu belirtildi.
Açıklamanın devamında, \"2005 yılından bu yana ilgili esnaf ve tüzel kişilere K belgelerinin verilmesi için odamız bünyesinde oda Genel Sekreterliği`nin denetim kontrolü ve imza yetkisi altında bir personelimiz görevlendirilmiştir. Söz konusu belgenin verilmesi ile ilgili herhangi bir sorunun varlığı hakkında genel sekreterlik makamından yönetim kurulumuza bu güne kadar bir bilgi aktarılmadığı odamızın mutat yapılan haftalık Yönetim Kurulu toplantıları tutanaklarında mevcuttur. 8 Mayıs 2012 tarihinde yapılan yazılı ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mirza Nadiroğlu`na gelen sözlü şikâyetler üzerine, Oda yönetim kurulumuz konuyu hızlı bir şekilde gündemine alıp öncelikli olarak hukuki süreci başlatmıştır. Akabinde 31 Mayıs ve 7 Haziran 2012 tarihlerinde sırasıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı`ndan ve TOBB`den teftiş heyeti talep edilmiştir. Teftiş heyetleri ise 3 bin 920 adet K Yetki Belgesi düzenlemelerinde 2008-2009 ve 2010 yıllarına dair ciddi usulsüzlükler tespit etmiştir. Bu yıllardaki sorumlular hakkında ise Cumhuriyet Savcılığı`na başvurmak üzere yargı süreci başlatılmıştır\" Denildi.

Suç Duyurusunda Bulunulmuştur
K Tipi Yetki Belgesi`nin verilmesi için personellerden Ahmet Karabaş`ın görevlendirildiği belirtilen açıklamada, \"Şuana kadar gerek teftiş kurulunun gerekse de odamız idari soruşturmasının neticesinde depremden hemen sonra odamızdaki görevinde ayrılan ve kendisine bir daha ulaşılamayan Ahmet Karabaş`ın yakalanması için gerekli makamlara suç duyurusunda bulunulmuştur. İlgili kişinin yakalanması, söz konusu olayın içinde başka kim veya kimlerin olduğunu itiraf etmesi açısından son derece önemlidir. Kamuoyunun şu noktaya da dikkat etmesinde fayda görmekteyiz; odamız görev dağılımı ve idari işleyiş bakımından iki bölüm ayrılmaktadır. Seçimle belirlenen Yönetim Kurulları ile ilgili mevzuat kapsamında Yönetim Kurulu tarafından atanan genel sekreterlik makamı sorumluluğundaki oda personeli tarafından sürdürülen idari kısımlar oda birimlerini oluşturmaktadır. Bu haliyle adı geçen yolsuzluk ve usulsüzlükler odamızın genel sekreterlik makamına bağlı idari kısımlarla ilgilidir\" denildi.

Odamız Maddi Gelirin Ötesinde İtibar Kaybına Uğratılmıştır
\"Yapılan usulsüzlük neticesinde hem kamunun ciddi bir mali zararı olmakla beraber Odamızın da maddi gelirin ötesinde itibar kaybına uğratılmıştır\" denilen açıklamada, birtakım kişi veya kişilerce yapılmış olan bu usulsüzlükler yüzünden şu anda VATSO bünyesinde K Yetki Belgesi verilmesinin engellenmiş olmasının Van`ın cezalandırılması anlamına geldiği ifade edildi. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin ve esnafın bu belgeyi alabilmek için uzak mesafelerdeki başka odalara başvurmak zorunda bırakılmalarını doğru bulmadıkları ifade edildi.

İdari Soruşturma Süreci Şeffaf Bir Şekilde Götüreceğiz
Bu konunun yargıya intikal etmiş olduğu ve bu süreç ile ilgili tüm belge ve bilgilerin şeffaflık ilkeleri gereği kamuoyuyla paylaştıkları ifade edilen açıklamada, \"Maalesef odamıza da sirayet etmiş bu gayri ahlaki gelişmeler neticesinde bünyemizdeki idari kademelerde de dinamik ve dürüst bir yapıya kavuşmak adına yeniden yapılandırmalara gittiğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Van kamuoyun şu noktayı çok iyi bilmelidir ki, tüccar ve esnafın alın terinden başka bir geliri olmayan Van Ticaret ve Sanayi Odası, bu tür usulsüzlükleri hiçbir şekilde göz ardı etmeyecek, suçluların kanun önüne çıkması için elinden gelen tüm gayretleri gösterecektir. Bundan önce yaptığı gibi bundan sonra da öncelikle esnaf ve tüccarlarımızın zarar görmemesi için gerekli önlemleri alan odamız, idari soruşturma ile süreci şeffaf bir şekilde götürecek elde ettiği tüm belge ve bilgileri suçluların cezalandırılması için adli yargıya teslim edecektir\" denildi. (Fikret Özkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir