• DOLAR 34.471
  • EURO 36.352
  • ALTIN 2938.574
  • ...
Vali Güvençer, Böyle `Çevre Düzen Planı` olmaz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Çevre Düzen Planı toplantısı dün saat 13.30`da yapıldı. Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer Başkanlığında Valilik toplantı Salonu`nda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Serdar Atalay, Vali Yardımcısı M. Alper Çığ, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ali Bayram, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Bozan, kamu kurum müdürleri ile STK temsilcileri katıldı.

 

Çevre Düzen Planı`nın eksiklerle dolu olduğunu söyleyen Vali Güvençer, halen bu kadar eksiğin halen bu kadar ayrıntının ve ciddi noktaların unutulması kabul edilemez\" dedi.

 

Firma yetkilileri ise: \"Hataları telafi etme imkânımız var\" şeklinde savunma yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli Planlama Bölgesi ile ilgili 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı`na ilişkin itiraz ve öneriler için toplantı düzenlendi.

 

Dün saat 13.30`da Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer Başkanlığında Valilik toplantı Salonu`nda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Serdar Atalay, Vali Yardımcısı M. Alper Çığ, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ali Bayram, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Bozan, kamu kurum müdürleri ile STK temsilcileri katıldı.

 

Çevre Planının yüklenici firma tarafından hazırlanıp Bakanlığa onaya sunulduğunu belirten Vali Güvençer, plana ikinci itiraz toplantısını yaptıklarını hatırlatarak, itirazların değerlendirme süresinin halen devam ettiğini söyledi.

 

Hiçbir itirazlarının kabul edilmemesi halinde yeni bir değerlendirme ile birlikte yeni bir askı ve yeni bir itiraz süresi başlatılacağını söyleyen Güvençer şöyle konuştu:
\"Planın bir takım teknik hususlarına itirazlarımız olmakla birlikte en başından beri çok ciddi savunma kabulü ile itirazımız var. Çünkü bu plan hazırlanırken ne yazık ki Bingöl yaşayanlarının yeterli katkı ve katılımı alınmadı/alınmadı. Planın hazırlanırken bilimsel teknik veriler ele alınmadı. Bunun en somut örneği Bakanlığın alelacele Çevre Planı hazırlamasıdır\" dedi. Güvençer, planın hazırlanmasında Bingöl`deki kamu kurum ve kuruluşlarım ile irtibat halinde olması gerektiğini söyledi.

 

Bingöl`ün zor bir coğrafyaya sahip olduğuna dikkat çeken Güvençer, sözlerini şöyle sürdürdü:
\"Son derece kırık bir coğrafyaya sahibiz. Coğrafyanın çok büyük bir bölümü ormanlarla kaplı, bir bölümü yapılaşmaya müsait olmayan vadi tabanları, bir bölümü de mera alanları. Geriye de çok fazla bir alan kalmıyor. Kalan kısmı da sağ olsun yüklenici firma ekolojik öneme sahip alan ilan etmiş. Biz şöyle demiştik: Ne kentsel yapılaşma ne de sanayi yapılaşması için soluk alacak pozisyonda değiliz. Bu alanlarımızı genişletin. Biz bir tarafız. Sübjektif olmak zorundayız. Elbette sıkışmışlığımızı ifade edeceğiz. Elbette kentsel yapılaşma ve sanayi alanında yapılaşmaya ihtiyacımız var. Yine bölgesel önerilerimiz bize sorulmadı. Sanayi yapılaşmasını nerede istediğimiz sorulmadı\" diyen Güvençer, İl Valisi olarak çalışmadan duyduğu memnuniyetsizliği bir kez daha dile getirdiğini söyledi.

 

Böyle Çevre Düzen Planı Olmaz
Güvençer, \"Çevre planı sadece birkaç kurumun sorunu değil; bu bir ülke sorunu. Az gelişmiş ülkenin az gelişmiş kurulu olarak bu işi yürütüyoruz. Ben buna gerçekten üzülüyorum. Çevre Düzen Planının pek fazla bir şeye benzemediği konusunda hükmüm katidir. Bu günde hiç bir şey değişmedi. Böyle çevre düzen planı olmaz. Kesinleşmesine 7 gün kala Vali başkanlığında yapılan toplantıda halen bu kadar eksiğin halen buy kadar ayrıntının ciddi noktaların unutulması kabul edilemez. Çevre Planı böyle olmaz\" şeklinde konuştu.

 

`Yüklenici Firma Mesaisini Bingöl Deki Ofiste Geçirmeliydi`
Çevre Planın Ankara`dan hazırlandığını ifade eden Güvençer: \"Eğer Çevre Düzen Planı hazırlanıyorsa ve içersinde insanın bugünü ve geleceği varsa, içersinde bitkiler, hayvanlar ve ekonomi varsa Ankara değil de burada hazırlanmalıdır. Yanlışım varsa söyleyin. Yüklenici firma mesaisinin yarısını Bingöl`deki ofiste geçirmeliydi. Arkadaşlarımız ile teker teker oturup tartışıp, verileri toplamalıydı. Bölge Stratejik Planlarının ihale yöntemiyle özel firmalara hazırlattırılmaları da doğru değil. Her ne kadar bölge dağlıkta olsa, analiz kabiliyetinden yoksun da olsak, kamu olarak elimizde çok dağınık bir veri bankası var. Tek yapamadığımız, bunları bir araya geçirip, ilişkilendirmek ve analiz etmek. Ne diyeyim Allah akıl fikir versin kamu çalışanlarımıza. Bu kadar kamu bürokratı bu kadar mühendis ile bu verileri toparlayıp analiz edemedik gitti\" şeklinde sitem etti.
Bu tür çalışmalarda firmaların yaptığı işin kamunun elindeki verileri bir araya getirdikten sonra analiz edip, laf olsun diye plan hazırlamak olduğunu belirten Güvençer, \"Biz buyuz ama bunu aşmak zorundayız. Toplantının başından beri sert serzenişlerim oldu. Halen bu çıkışlarımın arkasındayım. Ancak muhatabımın kişiler olmadığının bilinmesini isterim\" dedi.

 

Firma: Hataları Telafi Etme İmkânımız Var
Firma yetkilileri ise, \"Planlanan bir sürecin sonuna geldik. Tabi bu süreç iyi yönetilmediğinde ortaya çıkan hataları önümüzdeki günlerde telafi etme imkânımız da var. Bize düşen kurumlarımız ile daha yakın ilişki kurup eksik bilgileri tamamlamaktır\" şeklinde bir savunma yaptı.
İtiraz ve önerilerin değerlendirilmesinin ardından planın 13 Ağustos`ta tekrar askıya alınacağı aktarıldı.(Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir