Üniversiteye Giriş Sisteminde Değişiklik
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Açıkladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ÖSYM, YÖK, MEB ve TÜBİTAK’ın ortaklaşa gerçekleştireceği çalışma sonucunda üniversite giriş sisteminin yeniden yapılandırılacağını belirtti. Bakan Ergün, Türkiye`de dil eğitimi modelinin değişeceğini ve alternatif eğitim modellerinin tasarlandığını da ifade etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, bakanlıkta basın toplantısı düzenleyerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı`nda dün gerçekleştirilen Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK)`nda alınan kararları açıkladı. Ergün, alınan kararlar içinde üniversite giriş sisteminin yeniden yapılandırılacağının yer aldığını söyledi. Ergün, alınan kararlar içerisinde üniversite giriş sistemiyle ilgili alınan kararın tek başına yetebilecek bir sistem olduğunu ifade ederek, ÖSYM, YÖK, MEB ve TÜBİTAK’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği bu kararın 2014 sonunda tamamlanmasını beklediğini kaydetti. Ergün, üniversite giriş sisteminin sadece bilgiyi ölçmek değil, temel yetkinlikleri ve analitik düşünmeyi ölçmeyi de ağırlık veren bir sistem olduğunu da kaydetti.
Alınan kararlar içerisinde eğitim müfredatına uygun, temel yetkinlik içeren, video, ses kaydı ve fotoğraflarla donatılmış dijital içeriklerin hazırlanacağını dile getiren Ergün, “Dijital içeriklerle ‘Z’ (Zengin) kitaplar oluşturulacak. Türkiye’nin en iyi öğretmenleri tarafından anlaşılır bir şekilde dersler video ortamıyla öğrenciye sunulacak. Ağrı ile Ankara’nın en iyi okulundaki çocuklar en iyi öğretmen ve en iyi içeriklerle bilgilere ulaşabilecekleri tam bir fırsat eşitliği sağlayan altyapı oluşturuluyor. Öğretmenler ve ortaöğretim, lise öğrencilerinin yanında lisans düzeyindeki öğrenciler de bu fırsat eşitliğinden faydalanabilecek.” dedi.
Türkiye’nin dil eğitimi konusunda sıkıntılı olduğunu hatırlatan Ergün, dil eğitim modelinin değişeceğini ve alternatif eğitim modellerinin tasarlandığını vurguladı. Yabancı dil içerisinde özellikle İngilizce’nin geliştirileceğini belirten Ergün, “Öğrencilere gramer ezberleme çizgisinin dışına çıkarmak, animasyonlarla filmlerle desteklenen bir eğitim sunmak lazım. Bu eğitim anlayışıyla öğrenciler konuşma, anlama ve kendini ifade etme imkanı sağlayan bir sistem kurgulanıyor.” şeklinde konuştu.
Alınan kararların sadece ortaöğretim, lise, lisans öğrencilerini kapsamadığını vurgulayan Ergün, “Yurtdışında lisansüstü eğitim alan öğrenciler var. Onlar içinde eğitim programları yeniden yapılandırılacak. Lisansüstü eğitim alan öğrenciler için 50 bin dolar harcama yapıyoruz. Bu yapılandırma ile hem yeni lisansüstü burslar ihtiyaç alanlarına verilmiş olacak hem de çok fazla öğrencinin çok az maliyetlerle lisans alması sağlanacak.” diye konuştu.
Ergün, sözlerine şöyle devam etti: “Bilim bilim içindir, bilim toplum içindir. Bilimsel çalışmalar toplum refahına katkı sağlamalıdır. Bu bizim önceliğimiz olmuştur. En iyi yatırım, insana yapılan yatırımdır. Bu yatırım sabır ve gayret gerektirir. Bu kararlar son derece önemli ve iyi sonuçlar getireceğini düşünüyorum.”