Çözüm, Selâhaddin Eyyubî Modeli
′′1169′da, 31 yaşında iken sahneye çıkan Selâhaddin Eyyubî, Suriye′den Mısır′a ve Irak′tan Yemen′e kadar İslâm dünyasında birliği yeniden sağladı′′ diyen Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı İsrafil Kuralay, Suriye′deki karışıklıkları tüm farklılıkları adaletle kucaklayarak bölgede huzuru inşa eden ′Eyyubî metodu′nun çözeceğini söyledi.
HAK, ADALET VE KARDEŞLİK
Eyyubî′nin, Kudüs′ü haçlılardan alarak gönüllere taht kurduğunu, bu yüzden Türkler, Kürtler ve Araplar tarafından paylaşılamayan bir şahsiyet olduğunu hatırlatan Kuralay, “Ama o ne Türk, ne Kürt ve ne de Araptı, iyi bir Müslümandı ve en belirgin özelliği de adaletti. Sadece hakkı, adaleti ve kardeşliği esas alarak 11. yüzyılda İslâm coğrafyasında birliği yeniden sağladı. Şimdi de anahtar kavramlarımız hak ve adalet olmalı” dedi.
Karışıklık Eyyûbî modeliyle çözülür
Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) Başkanı İsrafil Kuralay, Suriye’deki karışıklığa ‘Selâhaddin Eyyubî Modeli’ni önerdi. UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay, Suriye’deki sıkıntının temelinde mezhebe, milliyete dayalı ve baskıcı bir yönetimin bulunduğunu söyledi. Bölgenin yaklaşık 1000 yıl önce de aynı sebeplerle bölündüğünü ve karıştığını belirten İsrafil Kuralay, ‘’1169 yılında, 31 yaşında iken sahneye çıkan Selâhaddin Eyyubî, Suriye’den Mısır’a ve Irak’tan Yemen’e kadar bütün İslâm dünyasında birliği yeniden sağladı’’ dedi. Kuralay, Suriye’deki karışıklıkları bütün farklılıkları adalet ile kucaklayarak bölgede huzuru inşa eden ‘Eyyubî metodu’nun çözeceğini ifade etti.
ADALET EKSENLİ YÖNETİM
SelÂhattİn Eyyubî’nin, Kudüs’ü haçlılardan alarak gönüllere taht kurduğuna değinen UTESAV Başkanı, bu yüzden Eyyubî’nin Türkler, Kürtler ve Araplar tarafından paylaşılamayan bir şahsiyet olduğunu ve onun adalet eksenli yönteminin karışıklıklara son vereceğini belirtti. Kuralay, ‘’Fakat o ne Türk, ne Kürt ve ne de Araptı, iyi bir Müslümandı ve en belirgin özelliği de adaletti. Sadece hakkı, adaleti ve kardeşliği esas alarak 11. yüzyılda İslâm coğrafyasında birliği yeniden sağladı. Şimdi de anahtar kavramlarımız hak ve adalet olmalı, ondan sonra diğer değerler gelmeli’’ diye konuştu. Suriye’deki olaylara herkesin önce hak ve adalet penceresinden yaklaşmasıyla problemin üstesinden gelinebileceğini vurgulayan Kuralay, ‘’Eğer hak, adalet ve kardeşlik önceliği olmazsa yönetimin adı ve yöneticisi değişir. Ancak sistem yeniden problem üretir ve tekrar başa döneriz’’ şeklinde konuştu.
Yeni Asya