• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
95 Yaşındaki Nine`den İman Dersi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep`te ikamet eden Urfa`nın Suruç ilçesi Ağören (Ağwéran) köyü doğumlu Besey Karakurt, 95 yaşındadır. Doğum yılı hakkında net bir bilgisi olmayan Besey Karakurt, doğum tarihi olarak Fırat Nehrinin buz tuttuğu yıl yâda Fransız işgalinden 8 yıl sonra olarak biliyor. Besey Ninenin 6 çocuğu, 44 torunu,137 torun çocukları ve 2 tane torununun torunu bulunuyor.

Aile Eğitimi Çok Önemli
16 yaşında evlenen Besey Nine evlenmeden önce babasından İslami bilgisini aldığını söyleyerek, "Babam dinine bağlı bir insandı, dini bilgisini köy odalarındaki sohbetlerden almasına rağmen köylüler dini konuları ona danışırlardı. Babam bizlere çok önem verirdi, biz küçükken bize namaz dualarını sesli olarak ezberleterek namaz kılmamızı ve oruç tutmamızı sağladı. Şimdiki anne ve babaların çocuklarını yetiştirmede gevşek davranıyor veya yanlış şeylere özendiriyor" dedi.

Sahurumuzu Tarlada Yapardık
Eskiden hayatın daha zor olduğunu ve sıcak yaz aylarında hem oruç tuttuklarını hem de tarlada çalıştıklarını belirten Besey Nine, "biz sahurumuzu alır tarlaya giderdik. Ay ışığı altında çalışır sonra sahurumuzu yer işimize devam ederdik. Hava ısınıncaya kadar çalışır sonra eve gelirdik" dedi.

İftar yemeğinin hazırlanışının çok zahmetli olduğunu söyleyen Besey Nine, "iftar yemeğini hazırlamak için eve gelirdik, ama böyle çeşit çeşit değildi. Yapılışı zahmetliydi, mesela sadece bir bulgur pilavı için önce buğdayı kaynatır, sonra kaynayan buğdayı kurutup daha sonra bunu döverek bulgur olmasını sağlardık, ama şimdi gidip bakkaldan istediğimiz kadar alıyoruz" diyerek hayatın ne kadar kolay olduğunu dile getirdi.

Yedikleri her şeyin kendi mahsulleri olduğun ifade eden Besey Nine, "hiç kimse yoğurdunu, yumurtasını, peynirini şehirde satmazdı, kendi tüketirdi. Şimdiki yiyecekler ilaçla yapılıyor, yediğimiz zaman daha çok bizi hasta ediyor. O zamanlarda biz pekmez, tereyağı ve bahçemizde yetişen sebzelerle beslenirdik, bir köyde ekmek yapıldığı zaman çıvar köylerde kokusu alınırdı" dedi.

Toplumu Açık Kadınlar ve Televizyon Bozdu
Yaşadığı uzun yıllar boyunca çevresini gözlemlediğini söyleyen Besey Nine, insanlardaki iman zayıflığını toplumda dolaşan açık saçık kadınlar ve televizyona bağladı. Besey Nine, "Ben küçükken köyümüze bir imam gelmişti ve köy odasında verdiği ilk sohbette `öyle bir zaman gelecek ki insana baktığında kadın mı yoksa erkek mi olduğunu fark edilmeyecek` demişti. Biz çok şaşırmıştık şimdi camdan dışarı bakıyorum aynı imamın dediği gibi kadınlar erkek gibi pantolon giymiş süslenmiş sokaklarda geziniyor" dedi.

İnsan İçin İki Yol Var: Cennet ve Cehennem
İnsanların gaflet içinde olduğu için günahın ne anlama geldiğini, sonucunun ne olacağını unuttuklarını söyleyen Besey Nine "İnsanlar için iki yol vardır; biri cennete, diğeri ise cehenneme götürür. Kendini bilen insan için Hz. Muhammed`in (sav) ümmeti olmak büyük bir avantajdır. Birçok Peygamber onun ümmeti olmak için dua etmiş, biz kendimizi bilirsek nefsimizi bilirsek kurtuluşa erenlerden oluruz" dedi. (Bekir Aslan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir