• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından tüm bölgelerde düzenlenecek olan ve ilki Gaziantep'te başlatılan “İhracata İlk Adım Seferberliği” programı düzenlenen törenle tanıtıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından başlatılan “İhracata İlk Adım Seferberliği” programı kapsamında düzenlenecek etkinliklerin ilki Gaziantep’te gerçekleştirildi. Gaziantep’in ihracatına ilişkin veriler, analizler ve fırsatların paylaşıldığı toplantıda katılımcı firmalar ihracat konusunda bilgilendirildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin (GAİB) ev sahipliğinde kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’yi karış karış gezerek ihracat ailesi ile bir araya geldiklerini, ilk buluşma yerinin de Gaziantep olduğunu söyledi.

TİM Başkanı İsmail Gülle'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen buluşmaya; Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlik Başkanları ve yönetim kurulları ile bölgenin önde gelen kanaat önderleri katıldı.

Meclislerin Türkiye’nin geçmişinden bugüne, sosyal, kültürel ve politik yaşamında çok özel ve değerli buluşma şekilleri olduğunu belirten Gülle, “Buradan hareketle bugün TİM olarak, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerimiz işbirliğinde Gaziantep'te ilkini gerçekleştirdiğimiz ve Anadolu'yu karış karış gezeceğimiz meclis toplantılarımıza başlıyoruz.” dedi.

“2018 yılında 168 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdık”

Anadolu'yu baştanbaşa gezerek ihracatı artırmanın yollarını arayacaklarını belirten Gülle, 360 derece iletişim ve farkındalık yapmak istediklerini belirterek, “Bildiğiniz üzere 2018 yılında 168 milyar dolarlık ihracatla cumhuriyet tarihinin rekorunun kırdık. İller, ülkeler, sektörler bazında nice rekorlar da beraberinde gelir. Bu rekorlar bizi son derece mutlu etti. Ancak aynı zamanda bu başarı bize yeni sorumluklar yükledi. TİM olarak ihracatımızın geleceğine yönelik kritik başlıkları değerlendirdik.” ifadelerini kullandı.

“İhracatı artırmanın yollarını arayacağız”

Gülle, “İhracatımızı değer olarak artıracağız, ihracatçı firma sayısını artıracağız, sattığımız ürün çeşitliliğini ve kalitesini artıracağız. Bu üç olgu beraberinde gerçekleşirse, küresel ticaretten aldığımız payı katlayabileceğimiz çok açık. Bu çerçeveden açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclisleri de başlatmış oluyoruz. Toplantının Gaziantep’imize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. 83 bini aşkın ihracatçımızla Türkiye'nin bayrağını tüm dünyada dalgalandırmaya devam ediyoruz. Dünyanın en doğusundan en batısına, en kuzeyinden en güneyine tüm ürünlerimiz her yerde beğeniyle kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

2019 yılında ihracatı artırmayı hedeflediklerini belirten Gülle, “2018 yılında en çok ihracat yapan ilk bin firma ihracatımızın yüzde 63'ünü, ilk beş bin firma ihracatın yüzde 84'ünü gerçekleştirmiş. Diğer taraftan 2018 yılında yıllık 10 bin doların altında ihracat yapan 11 bine yakın firmamızın gelecek sene tekrar ihracat yapıp yapmayacağını kestirmemiz güç. Zira 2017 yılına kıyasla 2018 yılında 15 bin firma ihracata başlarken, 9 bin firmamız ihracat dünyasından ayrıldı. Tüm bu veriler bizleri bu seferberliği başlatmamızın ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar gerekli olduğunu acil durum olduğunu ortaya koydu. Ortaya çıkan tablonun özeti; ülke bazında makro planların yanında iller bazında birliklerimiz ve illerimizin kanaat önderlerinin de desteğiyle daha mikro yüksekte daha isabetli çalışmalar bizleri başarıya götürme potansiyeli taşıyor.” diye belirtti.

Gaziantep Valisi Davut Gül de TİM’in yaptığı bu çalışmayla bir zihniyet devriminin yaşanacağını ifade etti.

Gaziantep’in birçok şehre oranla ihracatta çok iyi olduğunu belirten Vali Gül, gerçekleştirilen böylesi toplantılarla da hem dışardan bir göz hem de şehrin dinamikleri ile Gaziantep ihracatının röntgenin çekildiğini belirtti.

“TİM’in çalışmasıyla bir zihniyet devrimi olacak”

Türkiye ve Gaziantep’in ihracatının arttığını aktaran Gül, “Bu ihracatı yapanlar özelde bir firma genelde 5 bin firma. Belki TİM’in yaptığı bu çalışmanın en önemli faydası bir zihniyet devrimi olacak. Anadolu’da üreten herkes ben de ihracat yapabilirim, bizler de başarabiliriz noktasına gelecek. Bu toplantıların böyle bir faydası olacağını düşünüyorum.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise yeni dünya düzeninde büyük bir rekabetin olduğuna dikkat çekti.

“Derhal yüksek teknolojiye geçmemiz lazım”

“6 Organize Sanayi Bölgesinde 150 bin çalışanımız var” diyen Şahin, şöyle devam etti: “Devlet olarak önce yatırım ortamını iyileştireceksin. Dünyada kriz yokken 2001 krizinde yüzde 10 küçüldük, Amerika merkezli çıkan 2008 krizinde ‘kriz teğet geçecek’ dedik, teğet geçti. 10 Ağustos’ta köklü olgunluğumuz olmasaydı, çözüm üretme kapasitemiz olmasaydı, bu toplantıları yapamazdık. Kendi gücümüze güvenmemiz lazım ama çok ciddi zayıf halkalarımız var. Silikon vadilerini kuramayan ülkede yaşayan çocuklarımız bunları konuşamayacak. Derhal yüksek teknolojiye geçmemiz lazım. En iyi halıcıların başı, en iyi ihracatçıların başı Gaziantep’te ve orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna çıkmamış lazım. Gaziantep, bunu 2011’de yakalamıştır yatırım ortamı iyileşmiş, tüm makro dengeler düzelmişti, her şeyin başı güven ve istikrar. Herkesin kendini güvende hissetmesi, istikrarı görmesi gerekiyor, bunun üzerine kendilerini hemen yeniden yapılandırması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep ihracatının değerlendirildiği toplantı soru cevap bölümüyle sona erdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)