• DOLAR 34.542
  • EURO 36.66
  • ALTIN 2922.425
  • ...
Böbrek Hastaları Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK- Ramazan ayı, her geçen sene daha da uzun günlere ve sıcak havalara denk geliyor. Dolayısıyla hem aç kalma süresi uzuyor, hem de sıvı ve elektrolitlerin kaybı artıyor. Özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin birkaç doz tüketmesi gereken ilaçların kullanımında zorluklar yaşanabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi`nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Yalçın İlker, bu nedenle oruç tutmak isteyen böbrek hastalarının mutlaka hekimlerine danışmaları gerektiğini vurguladı.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Yalçın İlker, böbrek hastalarının uyması gereken diyet kısıtlamalarının Ramazan ayında yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: \"Hastaların, iftardan sahura kadar olan sürede sık aralıklarla ve eksiklerini karşılayacak şekilde sıvı ve besin almaları gerekiyor.\"dedi. Prof. Dr. İlker, ayrıca tüketilen sıvı ve besinlerin miktar ve çeşit olarak kaydedilmesi, sahurda aç karnına tartılarak vücut ağırlığının not edilmesini de önerdi.

Böbrek Taşı Sorunu Olanlar En Az 2 Litre Sıvı Almalı
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Yalçın İlker, orucun böbreklerdeki taşın büyümesi ve sayıca artmasına de neden olabileceğini hatırlatarak, böbrek taşı düşürmüş ya da böbreğinde taşı olanların iftar ile sahur arasında mutlaka en az 2 litre sıvı almaları gerektiğini vurguladı.

\"Böbrek hastaları için en tehlikeli uygulamalardan biri, sadece akşam saatlerinde beslenip sahura kalkmadan oruca başlanmasıdır\" diyen Prof. Dr. İlker, idrarla ve sıcak havalarda ter ile çok fazla tuz kaybedildiğinden, böbrek hastalarının ciddi sağlık sorunları yaşayabileceğini belirtti. Ayrıca böbreklerinde aşırı tuz kaybı olan hastaların kontrollerini yaptırarak tuz açıklarını gidermelerini önerdi.

İlaç Kullanımı Hekim Kontrolünde Olmalı
Böbrek hastalarının hemen hepsinde yüksek kan basıncı bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. İlker, \"Ramazan ayı boyunca daha uzun etkili tansiyon ilaçlarının kullanımı bir ölçüde yeterli kontrol sağlayabilir. Ancak yine de sık aralıklarla tansiyon ilacı kullanan hastaların konuyu hekimlerine danışmaları gerekir.\" dedi.

Bağışıklık sistemi bozukluklarına bağlı böbrek hastalıkları olan ve böbrek nakli yapılmış hastalarda da bazı ilaçların saatli olarak alınmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr İlker, \"İlaçların azaltılması veya dozlarının atlanması sonucunda böbrek hastalıkları alevlenebiliyor veya nakledilmiş olan böbrek redde uğrayabiliyor\" uyarısında bulunuyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir