Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışla ve Camisi Yenileniyor
Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışla ve Camisi İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 8 milyon 642 bin TL`lik bir bütçe ile restore ediliyor.
İSTANBUL - İstanbul İl Özel İdaresi, Beyoğlu`nda bulunan Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası`nı ve içerisinde yer alan camiyi restore ediyor. 1883 ve 1963`lerde 4-5 kez onarım, tadilat ve yenilemesi yapılan fakat geçen zaman içerisinde yıpranan Kışla ve içerisinde yer alan Cami, 8 milyon 642 bin TL`lik bir bütçe ile yenileniyor. Kışla, günümüzde Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Karargahı olarak kullanılıyor.
Restorasyon ve onarım projeleri İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2007 yılında hazırlatıldıktan sonra İstanbul İl Özel İdaresi ilk önce Kışla avlusunun tam ortasında bulunan caminin restorasyonu ile 2010 yılında çalışmalara başladı. Caminin Kışlaya köprülerle bağlı olduğu tespiti bu kışlayı Osmanlı Mimari sanatı açısından özel bir konuma getirmiş ve kışla binası ile caminin restorasyonunu bir arada değerlendirilmesi gereği oluşmuştur. Kışla binası betonarme, cami ise kagir yapı tekniğinde orijinal halini korumakta olup iki yapıyı birbirine bağlayan köprüler bugün yerinde bulunmamaktadır. Mayıs ayında başlanan restorasyon çalışmalarının 2013 yılında bitirilmesi hedefleniyor.
160 Odadan Oluşuyor
1782 yılında \"Kalyoncu Kışlası\" adıyla yaptırılan yapıya kullanılış amacına göre Kasımpaşa Kışlası, Bahriye Kışlası, İstanbul Kışlası ve son olarak da Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası isimleri verildi.
Kasımpaşa`da koy alanının doldurulması ve arazinin düzeltilmesi ile bu alan üzerine kurulan yapı üç katlı ve 160 odalıdır. Kışlanın, tavan, taban, merdiven döşemeleri ahşap, etrafı ise duvar ile çevrilidir. (Yasir Çelik- İLKHA)