• DOLAR 32.457
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2436.398
  • ...
Evsel Katı Atık Bedeliyle Vatandaş Mağdur Ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Her ay ASKİ`nin Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) adı altında faturalarına bir vergi bedeli yansıttığını dile getiren vatandaşlar, ilçe belediyelerinin de iş güzarlık yaparak su faturasının altına Evsel Katı Atık Toplama Bedeli adı altında bir fatura düzenlediğini ve vatandaş üzerinden haksız kazanç elde ettiklerini dile getirdiler.

 

Daha önce yaptığımız haberde Yüreğir`de oturan bir vatandaş, evine gelen su faturasına 10.80 TL Evsel Katı Atık Toplama Bedeli yansıtıldığını ve kendisi gibi tüm Yüreğirlilerin mağdur olduğunu dile getirmişti. Yaptığımız haberden sonra İlke Haber Ajansı Adana Büro`sunu arayan bir başka vatandaş, Adana Mobilyacılar Sitesin`de dükkan işlettiğini ve dükkanına gelen su faturasında, Evsel Katı Atık Toplama Bedeli adı altında bir fatura düzenlenmiş olduğunu gördüğünü ve bu faturanın Ocak-Temmuz olmak üzere 2 taksitle toplam 30 TL olarak yansıtıldığını belirtti.

 

Seyhan`da oturan vatandaşlar da aynı durumdan yakınarak Ajansımızı arayıp şikayetlerini dile getirirken, belediyeyi aradıklarında ise kendileriyle konuşan yetkililerin topu birbirlerine attıklarını, kendilerine net bir cevap vermediklerini ifade ettiler.

 

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek, tepkiler üzerine daha önce yaptığı açıklamada, \"İnsanlar zaten mutfaklarında ürettikleri çöplerin bedelini çevre temizlik vergisi adı altında ödüyor. İkinci bir vergi alınmasının hem de KDV ile alınmasının hiçbir hukuki dayanağı yok. Katı atık bertaraf vergisi alınması için belediyenin katı atık bertaraf tesisi kuruyor olması veya bu yönde bir projesi, bir çalışması olması lazım. Bunu da kamuoyuna duyurması lazım. Kaldı ki evlerden katı atık bertaraf vergisi alınması için mutfak atıklarından hariç başka katı atıklar da çıkması lazım. Herkesin katı atığı olamaz. Örneğin bir evde halı dokuma tesisi olmalı ki o evden katı atık çıksın. Katı atığın bertaraf edilmesi için çalışma bile yokken vatandaşa ücret yüklenemez. Yapılırsa `Deli Dumrul uygulaması` olur. Belediye Meclisi`nin bir an önce bu kararı geri çekmesi lazım\" ifadelerini kullanmıştı.

 

Vatandaşların dava açmaları sonucunda ödeyecekleri vergiden çok dava masrafı ödeyeceğini de dile getiren Erbek, \"Adana Barosu olarak bu uygulamanın iptali yönündeki çalışmalarımız devam ediyor. Bizler bu uygulamadan bir an evvel vazgeçilmesini istiyoruz\" demişti. (Mustafa Çiçek - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir