• DOLAR 32.476
  • EURO 34.727
  • ALTIN 2432.899
  • ...
Bahar Nezlesine Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Saman nezlesinin belirtileri

Bahar aylarında özellikle çocukların yakalandığı Alerjik nezle diğer bir adıyla saman nezlesinin belirtileri, kaşıntı ve sulu burun akıntısı, hapşırma krizleri ve burunda yanmadır. Gözlerde yanma ve kızarıklık da saman nezlesinin ana belirtilerindendir.

İleride alerjik astıma yol açabilir

Alerjik nezleye polenlerin yanı sıra; evdeki toz, hayvan tüyleri, tütün dumanı gibi alerjenler de neden olabilmektedir. Çocukluk yaşlarında ilk belirtilerini veren hastalık, kişinin tüm hayatı boyunca birlikte yaşamayı öğrenmesi gereken bir durum haline gelebilir. Alerji ilk başladığı yıllarda üst solunum yollarında görülürken; zaman içinde aşağıya doğru inerek bronşları etkileyebilmektedir. Bu durum, alerjik astımın oluşmasına neden olabilir.

Soğuk algınlığından farklıdır

Alerjik nezle çoğunlukla soğuk algınlığıyla karıştırılabilen bir hastalıktır. Eğer nezle, ilkbahar ve yaz aylarında başlayıp, üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileşme eğilimi göstermiyorsa, alerjik nezle şüphesi kuvvetli hale gelir. Böyle durumlarda mutlaka doktora danışılması gerekir.

“Alerjiye neden olan bitkilerden uzak durulmalı”

Alerjik nezle tedavisinin ilk adımı, alerjiye neden olan alerjenlerden kaçınmaktır. Eğer çocuktaki alerjik nezle polenlere karşı geliyorsa, tozlaşmanın sıkça görüldüğü aylarda, çocuğu yeşil alanlardan mümkün olduğunca uzak tutmak gerekebilmektedir.

Aşı tedavisi yapılabilir

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı çocuklarda aşı tedavisi, “immünoterapi”, uygulanmaktadır. Çocuğun duyarlı olduğu alerjenlerin artan dozlarda çocuğa verilmesiyle, çocuğun bağışıklık sistemini düzenlemeyi amaçlayan aşı tedavisi, bir süre sonra vücudun bu alerjenleri doğal karşılayabilmesini sağlamaktadır.

Muhammed Bilal Varol

Bu haberler de ilginizi çekebilir