Tarihte Bugün - 11 Şubat 2019
11 Şubat tarihinde meydana gelen olaylar…
1808: Antrasit ilk defa bir yakıt olarak kullanıldı.
Antrasit doğal katı yakıtlar sınıfından olan yüksek kalorili bir kömür türüdür. Pahalı olduğu için kullanımı sınırlıdır. Isınmadan çok kimyasal reaksiyonlarda indirgeyici olarak kullanılır. Doğada sınırlı miktarda bulunduğundan satışı kolay değildir. İçerdiği safsızlık çok az, karbon yüzdesi çok fazladır. Güçlükle tutuşan, koku ve duman çıkarmadan yanan bir çeşit taş kömürüdür. Katılık ve yoğunluğu diğer kömürlerden çoktur. Parmak üstünde leke bırakmaz. Kısa mavi renkli bir alevle yanar. Kalori 9.000 - 9.500 olduğu için lokomotiflerde kullanılır. Türkiye'de Kastamonu ilinde bulunan antrasit kömürleşme derecesi en yüksek, jeoloji bakımından en eski kömürdür.
1920: Mısır kralı I. Faruk doğdu. 1965'de ölen I. Faruk, 1936 ila 1952 yılları arasında Mısır Krallığı yapmıştır. Mısır'ın yani kendi ülkesinin İngilizlerce işgaline tarafsız kalmış ama Müslüman Kardeşler Teşkilatının yok edilmesinde, El Benna gibi liderlerinin şehid edilmesinde İngilizlerin menfaatine hizmet etmiştir. Cemal Abdunnasır tarafından 1952'de devrilinceye kadar Mısırlılara zorba bir kral, İngilizlere itaatkar bir uşak olmuştur.
1925: Şeyh Sait kıyamı başladı. Aslında bu gibi vakalar bir süreç içinde vuku bulduğundan farklı milatlarla ifade edilebilir. Kimileri kıyam tarihini 13 Şubat olarak da gösterir. Netice itibariyle Şeyh Said, İslami Hükümlerin bir bir kaldırılıp, Kur'an'ın hürmetinin çiğnenmesi üzerine harekete geçer ve köy köy dağ taş demeden gezerek şuurlandırma çabalarına başlar. Niyeti elini iyice güçlendirdikten sonra kıyama start vermektir. Lakin onun faaliyetlerinin istihbaratını alan yönetim kıyam hareketi daha büyüyüp gürbüzleşmeden karşı atağa geçer. Şeyh Said Efendi, Piran'da kardeşinin evindeyken 5 mahkumu almaya gelen küçük bir askeri birlik provokasyonda bulunarak kıyamın erken başlamasını sağlar. Bazı gelişmeler kendi iradesi dışında gelişince Şeyh Efendi de planladığı tarihin çok öncesinde "Bismillah" der ve Allah'ın takdiri gidişat bilindiği şekilde vuku bulur. Bu hareket rejimin propagandalarıyla içte destek bulmaması için Kürt Devleti kurma gayesi ile yaftalanırken dışarıya Şeriat devleti kurmak istiyorlar diye propaganda yapılmıştır. Neticede tarih sayfalarında anlatılanlara göre kıyamdan sonra bölge halkı topyekun katliamlara uğratılmıştır.
1953: İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ''Gericilikle Savaşım'' için ''Ulusal Dayanışma Cephesi'' kurmayı kararlaştırdı. Bu rejim işbaşı yaptığı günden beri gericilikle savaşıp durdu. Ne hikmetse ne gericilik bitti ne de ilerleye ilerleye uzaya çıktı.
1979: Uzun sürgün hayatından sonra ülkesine dönen Ayetullah Humeyni İran'da İslam Cumhuriyetini ilan etti. Şah'ın Başbakanı Bahtiyar istifa etti.
1990: Güney Afrika'da ırkçı rejime karşı savaşan Afrika Ulusal Kongresi'nin lideri Nelson Mandela 27 yıllık hapis hayatının ardından özgürlüğüne kavuştu.
1994: Başbakan Çiller: "Kriz bitti, bir daha tekrarlanmaz." dedi. Herkese ev, işyeri ve araba anahtarı olarak 3 anahtar vaad eden Çiller bu sözleri söyledikten iki ay sonra büyük kriz patlak verdi.
1995: Srebrenica katliamında on bine yakın Bosnalı Müslüman Sırplarca katledildi.
1998: Türkiye'de 12 kentte bulunan 78 kumarhane kapatıldı. Kapatma kararı bir müddet önce çıkarılan "Turizm Teşvik Yasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa" uyarınca alındı.
1998: Başbakan Yılmaz, vali ve kaymakamları, bölücülük ve irticayla mücadele için kurulan Sivil Çalışma Grubu'nun (SÇG) üyesi yapan bir genelge yayınladı. Sivil Çalışma Grubu, Başbakan Yılmaz'ın Başbakanlık Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu'nun başkanlığında oluşturduğu, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Milli Eğitim bakanlıklarıyla MİT müsteşarları, Emniyet Genel Müdürü ve bir asker üyeden oluşuyor. Zaman zaman toplanan SÇG, gerekli gördüğü bürokratları da toplantıya çağırabiliyor. 28 Şubat döneminin utanç çalışmalrından biri olan Sivil Çalışma Grubu ve emsali çalışma grubları dahiline aldığı birimleri ajan olarak kullanıp 28 şubatçılara sağlıklı bilgi akışını sağlıyordu.
2007: Amerikan Savunma Bakanlığı, Irak işgali öncesinde Bağdat ve El-Kaide bağlantısı yönündeki bilgilerin abartıldığını itiraf etti. BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre, Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen bir soruşturmada, Irak işgali öncesi, Bağdat yönetimi ile El Kaide arasında bağlantı bulunduğu yönündeki bilgilerin abartıldığı vurgulandı. Raporda, özellikle Savunma Bakan Yardımcısı Douglas Feith'in (Daglıs feyt) düzenlediği bazı bilgilendirme toplantılarında uygunsuz bilgilerin sunulduğu kaydedildi. Daha sade bir anlatımla, Amerika tüm dünyanın gözünün içine bakarak Irak'ı işgal gerekçeleri hakkın yalan söylediğini kabul etti.
2011: Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, uzun bir direnmenin ardından istifa ettiğini açıkladı.
2013: Cilvegözü Sınırkapısı'nda patlama meydana geldi 3'ü Türk 13 kişi hayatını kaybetti
2014: Cezayir'in kuzeydoğusunda Hercules C-130 tipi askeri nakliye uçağı düştü. 103 kişi hayatını kaybetti.