• DOLAR 35.491
  • EURO 36.58
  • ALTIN 3060.77
  • ...
41 Firma Nerede?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ELİMİZDE LİSTE VAR
A Haber`de yayınlanan Deşifre programının yaptırdığı analizler sonucunda piyasadaki 55 numunenin 41`inde pislik çıktığını, bu analiz sonuçlarının ve listelerin elimizde olduğunu günlerdir haberlerimize taşıyoruz; Sağlık Bakanlığı`na çağrıda bulunup, "Elimizdeki bu 41 firma dahil olmak üzere piyasadaki 250`ye yakın firmanın hangisi halka pis su satıyorsa açıklayın" diyoruz... Sağlık Bakanlığı, çağrımız üzerine yaptığı duyuruda, sağlıksız su satan firmaların isimlerini hiç çekinmeden açıklayacağını belirtti. 2 gün sonra yapılan açıklama, soframıza gelen piyasadaki sularla ilgili değil, dolum tesisleriyle ilgili bir analizden oluştu.
 
41 İSİM NEREDE
Sağlık Bakanlığı, dünkü açıklamasında Temmuz ayında 81 ilde rutin denetimlere ilave denetimler yapıldığını belirterek, "İzinsiz kaynak kullanımına rastlanmamıştır. İstanbul`da yapılan analizlerde, 61 dolum tesisinden uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markaları, Buzada, Erpınar, Alps, Kervansaray ve Yalısu`dur" denildi. Piyasadaki sularla ilgili de sonuçların açıklanacağı duyuruldu. Vatandaş 41 firmanın da aralarında yer alacağı bu sonuçları bekliyor.

PİSLİK ELDEN ELE GEZİYOR
A Haber`deki Deşifre programına katılan su firması sahibi Kadir Koçyiğit, kirliliğin kaynağı olarak, damacanaların vatandaşlar tarafından amaç dışı kullanımını ve polikarbon damacanaları gösterdi. Vatandaşın şişeye idrar bile koyduğunu söyleyen Koçyiğit, "Üretilen su temiz, fabrikada su temiz. Damacanadaki kılcal çatlaklara mikroplar yuvalanıyor. 1 hafta bekleyen suda, kılcal çatlaklardan çıkan mikrop üremeye başlıyor ve bu yazın daha fazla oluyor" dedi.
 
PEKİ BİZ NE İÇECEĞİZ?
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, suyun insani bir hak olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Tüketiciler çıkmaz içerisinde. Hangi suyu içeceğini şaşırdı. Mahalle ve semt bazında su şebekesi sorunlu olan bölgeler tespit edilmeli ve yenileme çalışmalarında bu bölgelere öncelik verilmeli. Tüketiciler olarak gereksiz yere damacana ve diğer plastik kaplarda satılan sulara yönlendirilmek ve ekonomik sıkıntıya sokulmak istemiyoruz."

DAMACANA KİRLİ ÇEŞME SUYU TEMİZ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, zehirli damacana sularıyla ilgili yaptığı açıklamada, Ankara ve İstanbul`un suyunun pek çok damacana suyundan daha temiz olduğunu söyledi. Ankara İçme Suyu Projesi Gerede Sistemi`nde incelemelerde bulunan Eroğlu, iki büyük kentteki şebese suyunda alüminyum problemi olmadığını belirterek, "Asıl olan içme suyu arıtma tesisinden çıkan suyun kalitesidir` dedi. Vatandaşın deposuna ve apartman girişine kadar suyu tertemiz teslim etmenin Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ`nin görevi olduğunu anlatan Eroğlu, "Bir problem yoktur. Ancak vatandaşlar depo yaptırmışsa, bina içerisindeki tesisatında problem varsa onun sorumluluğu, bina sahiplerine aittir" ifadesini kullandı. Ankara`dan bin 200 noktadan her gün numune alındığını ve şebekelerin kontrol edildiğini vurgulayan Bakan Eroğlu, Sağlık Bakanlığı`nın da numune aldığını, dolayısıyla ortaya çıkan yanlış bilgilere mahal verilmemesi gerektiğini kaydetti. Bakan Eroğlu, yanlış bilgilerin, vatandaşın çok daha büyük bedeller ödeyerek alacağı suların satışına imkan sağladığına dikkat çekti.

TÜKETİCİ DAVA AÇIYOR
Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, zehirli su satan firmalar hakkında dava açacaklarını söyledi. Sadece 14 firmanın sularının temiz çıkmasını `acı bir olay` olarak değerlendiren Kaya, "Firmalar temiz suyu götürüp analizlerini yaptırıyor" dedi. Nazım Kaya, şunları kaydetti: "Kalitesiz suya ozonu basarak berrak görüntü vererek insanları kandırıyorlar. Bunaltıcı kuyu suyunu arıtıp, damıttıktan sonra bize `kaynak suyu` diye içeren işletmeler bulunuyor. İsimler açıklanınca en kısa sürede bu firmalar hakkında dava açacağız."

TAKVİM
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir