İhracat Olmayacak Söylentileri Üreticileri Düşündürüyor
Sezonun başlamasına rağmen iç piyasada canlılık olmadığına dikkat çeken mısır üreticileri ve satıcıları, ihracat olmadığı taktirde ürünlerinin ellerinde kalacağını ifade ediyor.
ADANA - Türkiye`nin en çok mısır yetiştirilen bölümü olan Çukurova`da mısır üreticiliği yapan vatandaşlar iç piyasadaki durgunluktan tedirgin oluyor.
Mısır üretimi yapan ve aynı zamanda ürettiği mısırların satışını yapan Fevzi Bozkır, \"Bu yıl üretim çok, hasat daha tam olarak başlamadı. Ürünlerin bir kısmı daha tarlada bekliyor. Piyasa da hiç canlılık yok. Bu yıl ihracat olmayacağı söyleniyor eğer bu söylenti doğruysa; Bu kadar mısırı yaz kış yesek yine tüketemeyiz ülke olarak. Kuşlarda bizimle beraber yese yine bitmez. Çünkü mısır ekimleri ihracat olacak diye yapıldı ama şu an sadece iç piyasa satışı var\" dedi.
Bozkır konuşmasına şöyle devam etti: \"Ben buradan devlet büyüklerine sesleniyorum, sınırlarımızda sıfır sorun politikası dediniz çiftçilerde ona güvenip ürünlerini yapılacak ihracata göre ekti. Şu an bakıyoruz sınırlarda sıfır sorun değil de sorunlu bir politika var. Bu durumun düzelmesi için hükümetin ihracat kapıları araması ve arz fazlası ürünleri elimizden çıkarmamız için bize yardımcı olması gerekir diye düşünüyorum.\"
iklim şartlarına bağlı olarak yetişme alanı en fazla Karadeniz bölgesi olan Mısır, son yıllarda hem topraklarının bereketli olması hem de sulama sorunu bulunmamasıyla Çukurova`da yoğun bir şekilde yetiştirilmeye başlandı. Öyle ki kısa sürede Karadeniz bölgesinde ekmek yapımında kullanılan mısır ununun büyük çoğunluğu, bölgeler arası ihracatla Çukurova Bölümünden karşılanır oldu.(Mustafa Çiçek-İLKHA)