Vatandaş Damacana Alımını Kesti, Esnaf İsyanda
Halka zehirli su satan firmaların bugün açıklanması beklenirken; vatandaşlar damacana su alımını kesti, esnaf isyanda: Hepimiz zan altındayız, isimler hemen açıklansın..
Yapılan analizler sonucunda numune alınan 55 su firmasından 41`inin sularında dışkı bakterisine rastlanmasıyla yaşanan skandalların ardı arkası kesilmiyor. Sadece sularda değil, damacanalarda da tehlike çanları çalıyor.
Sağlık Bakanlığı önceki gün bir açıklama yaparak "2 gün içinde pis su satan firmaları duyuracağız" demişti. Sağlık Bakanlığı`nın verdiği süre bugün doluyor. Açıklanacak listeyi bekleyen vatandaşlar uzun süredir damacana su almaktan vazgeçti. Satışları neredeyse duran esnaf da yaşanan skandaldan payına düşeni aldı.
`NE SATACAĞIZ`
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, satılan suların pis olduğunun duyulmasından sonra su satışlarının bıçak gibi kesildiğini belirterek, "Esnaf zan altında kalmamalıdır. Çünkü hiçbir esnaf kendi yiyip içmediği bir malı satmak istemez" dedi. Hileci firmaların en kısa sürede açıklanmasını isteyen Palandöken, şöyle devam etti: "İnsan sağlığı ile oynayanların yanına kalmamalı. Halk hangi firma pis su satıyor, adını bilmeli."
BİNLERCE TON SU NE OLACAK?
Türkiye, önceki gün bir açıklama yaparak, zehirli su üreten firmaların isimlerini 2 gün sonra duyuracağını bildiren Sağlık Bakanlığı`na kilitlendi. Vatandaşlar, bu hafta sonunda içtiği suyun zehirli olup olmadığını öğrenecek. Bu arada satışları durup, elinde binlerce ton su bulunan bayilerin akibeti merak ediliyor. Bu suların nasıl imha edileceği, esnafın zararının nasıl karşılanacağı yanıt bekleyen sorular arasında yer alıyor. Hilecilerin kendilerini de oyuna getirdiğini düşünen esnaf, bir yandan vatandaşın sağlığı ile oynayanların cezalandırılmasını isterken, diğer yandan yetkililerden zararlarının karşılanmasını talep ediyor.
* * *
KİRLİ LİSTEDE DEV FİRMALAR
A Haber`deki Deşifre programının 55 numuneden yaptırdığı analizde, 41 firmanın suyu pis çıktı. Kirli listede çok önemli markalar da var...
Sağlık Bakanlığı, önceki gün yaptığı açıklamada, 2 gün içinde vatandaşa pis su satan firmaları açıklayacağını duyurmuştu. Bakanlığın verdiği süre bugün doluyor. Daha önce A Haber`de yayınlanan Deşifre programı 55 ayrı markanın suyunda analiz yaptırmış ve bunlardan 41 tanesinde insan ve hayvan dışkısında bulunan bakterilere rastlanmıştı. 41 firmanın isimlerinin olduğu bu liste Sağlık Bakanlığı`na teslim edilmişti. Dev markaların yer aldığı bu liste şu anda Sağlık Bakanlığı`nın yapacağı açıklamayı bekliyor. Bakanlık da aynı firmaların sularında analizler yaptırdı. Eldeki raporlar ise 41 firmanın sularının pis olduğunu ve halkı zehirlediğini ortaya koyuyor. Bu tespitlerin Sağlık Bakanlığı`nın elindeki listede de bulunduğu tahmin ediliyor. Öte yandan sektörde 294 firma faaliyet gösteriyor. Analiz yapılan 55 firmanın dışında kalan suların içinde ne olduğu ise henüz incelenmedi. Vatandaşlar Sağlık Bakanlığı`ndan açıklama bekliyor.
* * *
DAMACANALARA ÇEŞME SUYU
Prof. Aycan, su skandalında başka bir boyuta dikkat çekti: Markalı damacanaları alarak yollardaki çeşme suyunu doldurup satıyorlar
Kirli damacana suları ile ilgili skandalların ardı arkası kesilmiyor. Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı ve Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Sefer Aycan da, çarpıcı açıklamalar yaptı. Aycan, kendi müsteşarlığı döneminde sularla ilgili yaptıkları denetimlerde ilginç sonuçlar çıktığını belirterek, halkı uyardı. Aycan, o dönem yapılan analiz ve denetim sonuçlarını şöyle anlattı:
FASON ÜRETİCİLER
"Büyük su markalarının damacanalarını alıp hayır için yapılan hayratlardan su doldurup parayla satan fason üreticiler tespit ettik. Merkezleri uzak olduğu için köy çeşmelerinden dolum yapan firmalar yakaladık. Bu tespitlere, piyasa denetimleri sırasında gerçekleştirdiğimiz baskınlar sonucu aldığımız numunelere yaptığımız analiz sonucu ulaştık. Bu sorunları gidermenin tek yolu vardır, o da sıkı piyasa denetimi. Bakanlığın sıkı takip yapması gerekiyor."
HOLOGRAM LAZIM
Kendi dönemlerinde çıkan skandalların önüne geçmek için sularda hologram kapak dönemine geçildiğini anlatan Aycan, "Hologram kapak, suyun daha önce açılmamış, kontrolden geçmiş olduğunun göstergesiydi. Hologram kapağa üretici firmanın logosu da basılabiliyor ve taklidi mümkün değil" dedi. Hologram kapak şartının daha sonra kaldırıldığına dikkat çeken Aycan, yeniden bu uygulamaya geçilmesinin sorunları önleyebileceğini söyledi.
TAKVİM