• DOLAR 32.471
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.74
  • ...
Tarihi Cizre Kalesi`nde Restore Çalışması Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Hudut Tabur Komutanlığı tarafından 2 yıl önce boşaltılan Cizre kalesinde restorasyon çalışması başlatıldı. Cizre Kaymakamlığı tarafından başlatılan yıkım işlemlerinin ardından İçkale bölümündeki tarihi yerler restore edilecek.

 

Geçmişi binlerce yıl öncesine giden ve birçok kez onarımdan geçen, birçok esere de konu olan Cizre Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından SİT alanı olarak ilan edilmişti. Kürtçe ismi Bırca Belek olan Cizre Kalesi, 35 yıl Cizre Hudut Tabur Komutanlığı tarafından kullanılmış ve alınan karar ile Şubat 2010 tarihinden itibaren boşaltılmıştı. Cizre Kaymakamlığı o günden bu yana bu alanlara girilmesini yasaklanmıştı.

 

\"Cizre`de yer alan Hamidiye Binası, Mem û Zin Zindanı, Aslanlı Kapı, Saray Burnu gibi mekanların bulunduğu iç kale alanı bilindiği gibi Şubat 2010 tarihinden bu yana hudut taburunca boşaltılmış ve o günden bu yana bu alanlara girilmesi kaymakamlık tarafından yasaklanmıştı. Kaymakamlık Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde bu alanla ilgili projelerin ve planlamaların yapılması için yazışmalarda bulunmuştu.

 

Mem u Zin zindanı, Sarayburnu denilen Cizre`nin eski mesire alanı, aslanlı kapının bulunduğu ve Cizre surlarının kalıntılarının bulunduğu Cizre`nin tarihi ve kültürü açısından çok önemli bir yerdir. (Abit Dündar -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir