• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Şeker Hastalarına Ouç Uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, yüksek riskli diyabet hastalarında oruç tuttukları takdirde, özellikle ciddi kan şekeri düşüklüğü, diyabetik koma, vücutta ciddi susuzluk ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil risklerinin oluşabileceğini belirtti. Dr. Bilal, buna bağlı olarak kan şekeri kontrollerinin sonuçları iyi olmayan tip 1 diyabet hastalarının oruç tutmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Uzun süre susuz kalmanın, hem tansiyon düşmesi, bayılma, düşme ve kırık oluşma riskinin artmasına, hem de pıhtılaşma bozukluklarına yol açabileceğini söyleyen Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, "Doktorunuz ve bir diyetisyen yardımıyla Ramazan ayına göre hazırlanmış bir beslenme programı uygulayın. İlaçlarınızın programını iftar ve sahurda alınacak şekilde hekiminizle birlikte yapın. İftar ve sahur arasında az ama sık yeme ilkesini uygulayın. Sahur ve iftarın yanı sıra, gece saat 10-11 arasında alınacak bir ara öğün ile gün içerisindeki öğün sayısını en az üçe çıkarın. Yiyecek seçiminde ekmek, pide, hamur işi yiyecekler, pirinç pilavı, makarna, patates ile şekerli yiyecekler gibi kan şekerini yükseltme potansiyeli yüksek basit karbonhidratları kısıtlayın. Mutlaka çorba, sebze ve zeytinyağlı yemekleri tüketin. Diyabet hastalığının en çok hasar verdiği organlardan birisi olan böbrekleri korumak için iftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su için" dedi.

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal yüksek tansiyon, böbrek üstü bezi yetmezliği ve hipertiroid gibi hastalığı olan kişilerin de karbonhidrat, protein ve yağ tüketiminde dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, "Karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasında ekmek beslenme alışkanlığımızın vazgeçilmezidir. Ancak beyaz undan yapılan ekmek tüketimini biz sağlık açısından önermiyoruz. Çünkü sindirimi kolay olduğu için çabuk acıktırıyor. Ramazan ayında yaygın olarak tüketilen pide için de aynı şey geçerli. Biz çok tahıllı kepek ekmeği yemeyi öneriyoruz. Oruç tutanlar için özellikle bol tahıllı veya tam tahıllı kepek ekmeği oldukça faydalı. İftarda çorba içilmeli, bol salata yenmeli, zeytinyağlı sebze tüketimi ön planda tutulmalıdır. Kadayıf ve baklava gibi tatlı türleri yerine ölçülü bir şekilde sütlü tatlı ve meyve tercih edilmelidir" diye konuştu.
 

İHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir